Lumba keta dan Ayam Penyet Ria - Mia - Memories of Mine

Latest

Monday, April 22, 2013

Lumba keta dan Ayam Penyet Ria

Assalamualaikum

Salam isnin semua....semalam korang sefamili buat apa??... Aku memula tak mo keluar rumah sabtu dan ahad tu.... Nak kemas rumah katanya....hari sabtu tu siap menyental bilik mandi dan tandas...lepas tu lipat kain baju yang bertimbun mcam gunung kinabalu....masih bertekad tidak akan keluar ke mana2... duduk ngadap tv....anak2 lepas siap buat kerja sekolah, suruh main game jak untuk hilangkan boring...

Tapi petang sikit, rasanya iman dah mula bergoncang, cakap kat hubby " macam kesian pulak tingu dorang shumi dgn shamzi, mesti dorg boring kan....kita bawa dorg jalan pegi 1B lah bisuk"..... Alasan dorg Shumi konon, padahal uminya yang tidak kuat iman...huhu

Jadi besoknya buat plan nak ke 1B dalam jam 2 gitu....tapi semalam hari ahad kat kk, hujan tak henti2 dari pagi membawa ke petang....suasana pun sejuk jak membawa kepada kemalasan....suruh dorang Shumi tido dulu tengahari tu sebab petang nak pegi 1B... Aku kononnya nak tido kan Damia, baring2 sebelah tepuk2 bontot sambil nyanyi lagu burung kakak tua, lagu feveret Damia sebab bila rangkap gigi tinggal dua tu, mesti Damia tunjuk giginya, motif tak tahu napa...tapi sebenarnya yang aku nak bagitahu bab2 tido kan yang aku malas sebab konpem aku akan ikut tertido sama....

Akibatnya kami anak beranak terbangun jam 4.30 gitu.....tak senonoh betul kan...hubby cakap dia tak tido tapi masa aku mamai2 terbangun, dia baik punya terlentok di sofa....Tapi rancangan tetap diteruskan sebab dah janji kat anak2....tak baik tau mungkir janji dengan anak2....dan ni lah aktiviti kami di 1B semalam.....
 
 
Shumi dan Shamzi cam pro saja gayanya berlumba, padahal keta abis tunggang terbalik...


Lepas penat berlumba kami makan di Restoran Ayam Penyet Ria.....ni pertama kali makan di sini sebab selalunya kalau kami lalu kat kedai ni mesti full pack...takda tempat duduk langsung....tu sebab nak rasa sebab kedai penuh selalu mesti sedap kan....

Ayam penyet untuk hubby dan anak2


Aku order ikan putih penyet...

Rasa dia ok ok jak....tak semeriah namanya....sedap lagi kat Koki Bandung, restoran kambing penyet yang pernah aku post tu....dah lah mahal, nasi dia, Shumi pun tak kenyang makan, siap order nasi extra lagi....so kesimpulannya ni yang pertama kali dan last aku makan kat sini....huhu


Ok abiss dah cerita hujung minggu, mula keja....... :p

29 comments:

  1. Kakak rasa kan Mia kalau ada anak kecik biasa macam itu. Bila tidurkan anak mesti kita terlena sama - kakak dulu pun sama.

    Baguslah nasi penyet tempat Mia ada sediakan ikan juga ye. Nampak sedaplah... kakak suka ikan daripada ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak, selalunya saya duduk ja tepuk2 bontot Damia sbb klu dah baring sana konpem sya yg tertido dulu...hehe

      Samalah kak, saya lebih suka ikan drpd ayam....lebih sedap...

      Delete
  2. Salam mia..
    sib baik tak terlajak jauh lagi kan tido..kalo tak selamatlah program korang..heheh,,nasi tuh nampak sedap dlm gambar..tak sedap mana yer...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Ummu nasib baik..hehe
      oklah rasa dia tp kurang menepati citarasa kami... huhu klu org lain x tahulah pulak kan..

      Delete
  3. kadang kadang emak yg tido terover dari anak anak..hehe

    kak zu dulu pun sama jer..

    kak zu pun suka nasi ayam penyet tapi kat taiping ni belum jumpa lagi kedai yg menjual nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal kak...siap anak yg bangunkan maknya ni sebb terover tidolah pulak..hehe

      kat taiping lum ada jual yek nasi ayam penyet ni, ingatkan semua tempat dah ada.... Selalu jual kat restoran jawa ni...

      Delete
  4. huhu..sa dgr ayan penyet kat alam mesra..sedap org ckp lah..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya rasa itu restoran koki bandung lah tu jue...sana alamesra, mmg sedap klu situ....

      Delete
  5. wah terbabas tuu tido..hihih.. ayam penyek mmg sedap

    ReplyDelete
  6. Nampak mcm sedap juga Mia.. tapi tu lah kan tak seindah rupa..hehe..
    sini pun banyak ayam penyet ni tapi mmg mahal kan?..
    bawa anak2 jalan mmg best..dgn kita sekali boleh cuci mata..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pandai cari tempat...tu yg nak kena test dulu atiey....baru tau sedap ka x..

      a'a uminya yang sebenarnya nak jalan2 , alasan dorg shumi yg boring konon..hehe

      Delete
  7. Replies
    1. Kalau kena dengan sambalnya memang sedap....hehe

      Delete
  8. Aku klo makan kat Ayam penyet suka mkn lele penyet ☺☺.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap ke lele tu.....tp semalam menu tu dah abiss...nanti aku pegi try lah lepas ni... :D

      Delete
  9. Sama kegemaran...ayam penyet hebattttt :)

    ReplyDelete
  10. ikan putih penyet??? sy selalu order udang penyet.. :)

    ReplyDelete
  11. yelah dikk
    janji anak2 happy kan ..
    itu penting ..
    nak2 kalau dah janji

    wahh ayam penyet ! hurmmmm dah lama x makan nie ;)

    ReplyDelete
  12. Hhaha Damia tunjuk gigi tu kelakar, macam dia jer yg gigi tinggal dua. Ayam penyet,I takleh nak komen sangat sebab duk terliur sangat dah. Hhaahaha pecubaan buat sendiri tak pernah memuaskan, tension tahu. Ikan itu pun dipenyetkan jugak ker? haha

    ReplyDelete
  13. oo d sana ada ikn putih ya.. di sini teda pun..hanya ikan keli sia rasa..

    ReplyDelete
  14. Adoiyai Mia ...lama tak makan ayam penyet tu...macam terin pulak nak makan sambal dia yg pedas menyengat tu huhu...

    ReplyDelete
  15. haha...biasa dah alasan yang tak sepatutnya diterima dek akal hubby tu hehe...gunakan anak utk kepentingan mama dia ....macam biasa buat je okje!!!

    ReplyDelete
  16. nda sedap kan disana..sedap lagi d alam mesra

    ReplyDelete
  17. Presentation nampak macam sedap kak..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!