Skip to main content

Kesungguhan pelajar Sabah menarik perhatian Shopee

Kisah Veveonah Mosibin yang bermalaman di atas pokok demi mendapatkan akses internet yang lebih baik untuk menjawab peperiksaan atas talian, telah menarik perhatian Shopee. Platform e-dagang tersebut menghantar sebuah pasukan ke Kg Sapatalang, Pitas, bagi mengunjungi pelajar berusia 18 tahun itu dan memberikannya sebuah Shopee Care Package.

Setelah mendengar kisahnya, Shopee menghubungi Veveonah untuk lebih memahami keperluannya. Platform e-dagang itu kemudian menyediakan sebuah kit yang terdiri daripada komputer riba, telefon pintar, beg galas, pembesar suara Bluetooth tanpa wayar, fon kepala, powerbank dan jam pintar bagi membantu Veveonah dalam pendidikannya. Peruncit Shopee Mall, N4 Camera Store, yang mengetahui tentang minat Veveonah dalam pembuatan video YouTube juga menghulurkan tajaan tripod dan lampu cincin untuk memberi sokongan kepada hobinya.





Ketika ditemui di kampungnya di Pitas, Veveonah meluahkan rasa gembira menerima Shopee Care Package itu. “Komputer riba ini amat berguna kerana komputer riba lama saya telah rosak. Dengan gajet baharu ini, saya boleh menggunakannya ketika belajar dan juga untuk merakam video dengan kualiti yang lebih baik. Selama ini, saya mengedit video menggunakan telefon bimbit yang mengambil masa yang lama untuk disiapkan,” kata Veveonah.



Meskipun cita-citanya adalah untuk menjadi seorang pensyarah, Veveonah berkongsi bahawa dirinya akan meneruskan usaha untuk menjadi seorang YouTuber dan content creator demi menyebarkan sikap positif kepada komuniti dan juga penonton. “Selain vlogging, saya juga berminat dalam penstriman langsung e-sukan. Dengan komputer riba yang diberi, saya kini boleh mendalami penstriman permainan seperti Counter-Strike, Dota dan Warcraft III.”

Memahami bahawa cabaran yang dihadapi Veveonah mungkin dialami oleh ramai belia yang lain, Shopee juga telah mencipta kempen Shopee Sapot Lokal Bah! dari 16 hingga 18 Julai khas untuk semua warga Sabah. Kempen ini akan menampilkan produk daripada penjual Sabah dan juga S-Mart Sabah secara eksklusif dengan baucar menarik untuk barangan keperluan rumah, barangan fesyen, gajet dan banyak lagi bagi mempamerkan tawaran oleh Negeri di Bawah Bayu kepada rakyat Malaysia. Pengguna boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kempen ini dengan melayari https://shopee.com.my/sapot-lokal

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Kisah Veveonah, bersama dengan semangat dan kesungguhannya, memberi inspirasi kepada kita semua di sini di Shopee untuk tidak menggunakan sesuatu halangan sebagai alasan. Dia mengingatkan kita bahawa kita harus tetap bersifat tangkas dan menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan pun. Perjalanan Veveonah adalah kisah menarik untuk dikongsi dengan generasi akan datang. Kami mengucapkan selamat maju jaya untuk perjalanan Veveonah.” 

Comments

  1. fuhh. rezeki dia dapat macam2. insyaAllah. semoga veveonah terus maju 💪🏻 fighting!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang