Skip to main content

HYATT REGENCY KINABALU RECORD BREAKING ATTEMPT FOR WORLD'S LONGEST YULE LOG CAKE

KOTA KINABALU (11 DECEMBER 2019) – In a fundraising effort to support the Ara Dinawan Island Coral Reef Conservation Programme, the Hyatt Regency Kinabalu team crafted a 1270.55-metre-long Yule log cake.

Executive Sous Chef Adrian Chong led the project, together with Head of Pastry Chef, Ismail Saidan, assisted by his team of pastry chefs and 20 culinary pastry students from Asian Tourism International College of Kota Kinabalu.

Ismail Saidan, Chef De Cuisine - Pastry and Adrian Chong, Executive Sous Chef with the longest yule log cake 

The team worked for five days to complete the project– from the production of the first sponge cake batter, chocolate filling and ganache frosting, rolling of the sponge cakes to the required shapes and setting them up on the tables, to finally applying the resulting Yule log cake’s Christmas-themed decoration.

The 1270.55-metre-long Yule log cake was assembled using ingredients that included 700 kilograms (kg) of sponge mix chocolate, 150 kg of eggs, 170 litres of cooking oil, 125 kg of butter, 350 kg of dark chocolates, 350 litres of whipping cream, 50 kg sugar, 5 kg of cocoa powder and 30 kg of snow icing sugar giving its overall weight of 1930kg.

Hyatt's Longest Yule Log at 1270.55 metres

In line with our Hygiene and Food Safety regulations the hotel has gone through strict guidelines to ensure that the Yule logs are prepared in a sanitized environment following Food Safety and HACCP regulations.

Public were invited to Kimanis Ballroom at Hyatt Regency Kinabalu at 4:00 PM to witness and have a photo session with the longest Yule log cake in the world. Director of Food and Beverage Daryl Thong gave a description of the yule log to all visitors and about the project journey.  

Official measuring in progress 

“I am absolutely delighted that we are able to end the year with this historic achievement. Our team has worked day and night to ensure we break the current world record for the longest Yule log. I encourage the public to support us for the good cause as these Yule logs are available for purchase and proceeds from this initiative will help to fund our charity programme”, said Daryl Thong.

After the event, the majority of the cake was put up for sale to the public for MYR 10 per 10 centimetres. Some of the proceeds will be donated to the Coral Reef Conservation programme at Ara Dinawan Island.

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa