Skip to main content

Rakan-Rakan Positif!

Cukup korum 🤣

Bukan tidak mau move on tapi bila tengok gambar ni memang tersenyum sorang-sorang. Korang bila dah jumpa dengan orang yang 'satu kepala' dengan korang, jawabnya ketawa sepanjang masa. Hilang stress sekejap bila jumpa dengan mereka-mereka itu. 

Pose apakah?

Kmia sejak kahwin ... dah beranak pinak tambahan lagi berkerja 5 hari seminggu, sangat-sangat jarang berjumpa atau lepak dengan kawan-kawan. Lagipun masing-masing dah ada kehidupan sendiri, tidak boleh lagi lah ko nak berbual sehari semalam macam zaman-zaman study dulu. 
'Me Time' untuk Kmia memang tersangatlah jarang. Kmia paham kawan-kawan semua busy dan bila dah berkeluarga, seperti Kmia juga keutamaan itu diberi sepenuhnya kepada suami dan anak-anak.
Tapi kekadang tu ko kena ada ruang khas untuk diri ko sendiri. Makanya untuk mencari 'sudut' Kmia sendiri, wujudlah blog shumie-dz.blogspot.com itu. Apa yang Kmia lakukan bersama family, Kmia kongsikan diblog. Kisah anak-anak, kisah jjcm kami, check-in kami .. kira cam online diary gitew.

Dari suka-suka, tetiba jadi extra income pula. Tidaklah banyak tapi dapatlah juga cover-cover duit minyak dan belanja dapur. Tapi time tu hanya 'beroperasi' di rumah. Tak pernah attend mana-mana event atau review pun. Sehinggalah Kmia berjumpa pertama kali dengan rakan-rakan blogger dari negeri yang sama. Ramai rupanya blogger-blogger dari Sabah ni hehe. Selama ni rakan-rakan blogger Kmia mostly dari semenanjung dan kebanyakan 'job' pun dapat daripada mereka.

16 Jun 2017 1st event bersama Sabahan Blogger
Foto dari Yatie

Bermula dari gathering tu, Kmia suda mula attend event yang memerlukan blogger. Itu pun setelah Kmia terberkenalan *perkataan kah lagi tu .. dengan 2 orang blogger ni. Lan dan Joe dari curiostraveller.com. Mereka berdualah sebenarnya banyak membuka  peluang kepada blog Kmia untuk lebih dikenali walaupun pada awalnya kewujudan blog ini hanya sekadar suka-suka sahaja. Yang terbaik tentang mereka berdua adalah tidak pernah kedekut berkongsi ilmu dan pengalaman. Thanks guy!

Joe dan Lan

Bila dah beberapa kali attend event, terberjumpalah dengan adek-adek manis, Jun-Zie dari www.jun-zie.com, Yatie dari www.yatieowner.com dan Liza dari www.lizaizara.com. Hilang stress Kmia bila jumpa dengan dorang ni.

Jun-Zie

Bersama Liza dan Jun-Zie

Wefie Yatie, Joe dan Kakaknya si Yatie (sori lupa nama hehe)

Hampir 2 tahun kitaorang buat job sama-sama. Best sebenarnya bila ko dapat jumpa rakan yang sama minat dan positif!

Tapi kan dah lebih 12 tahun melibatkan diri dalam dunia blog ni, tiba-tiba terpikir untuk undur diri. 'Pencen' lah tu kiranya tapi tak berbayar hehe. Mungkin tahun ni last berblog atau tahun depan .. emmm Kmia pikir dulu lah ye.
Ok done sesi meluah hehe. Tentang off terus dari dunia blog tu memang ada dipikirkan. Sekarang ni kita teruskan dulu job-job yang ada tu ye. Ok bai!

Comments

  1. jgnlah pencen awal ... byk lagi ni mau up cerita di blog ...
    :))

    ReplyDelete
  2. Alalaa..nda payah pencen lah, buat part time ja mcm saya..adsense dan affiliate sentiasa ada masuk setiap bulan..yg penting update sekali sekala..huhu!

    Jeles juga lah nda dapat join event ni..maklumlah sibuk! ada masa kita jumpa lagi..terbaik sabahan blogger!

    ReplyDelete
  3. good post 😊 would you like to follow each other? if the answer is yes, please follow me on my blog & i'll follow you back. https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. jangan pencen dl, banyak lagi yang perlu dikongsikan dalam blog ni :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a