Skip to main content

Penangan Drama Andainya Takdir

Assalamualaikum

Hi Korang. Salam 17 Ramadan.

Kmia memang sangat-sangat jarang tonton drama melayu, nak-nak lagi yang kisah-kisah cinta anak dato tan sri segala tu. Ceritanya dah memang kita boleh agak dan tahu endingnya, mesti akan happily ever after gitu ...
Drama yang selalu Kmia tengok ialah kisah-kisah sebenar masyarakat, drama berat gitu, yang banyak kisah pengajaran. Drama-drama berat ni pula jarang-jarang nak muncul, selalunya ditayangkan dalam bulan ramadan. Drama-drama ni ada yang kisahnya sedih melampau, sungguh menyayat hati sampai ko pun teresak-esak menangis. Ada pula yang mendatangkan kegeraman dan kebencian yang melampau, sampai satu tahap cam ko nak tumbuk ja tv kat depan ko tu ... hehe
Macam drama yang sedang aku layan sekarang ni lah, Drama bersiri sempena ramadan, Andainya Takdir.

Image from Google

Drama yang dibintangi oleh Shukri Yahaya dan Nina Iskandar ni wajib korang tonton. Kisahnya si Airil (Shukri Yahaya) yang tersangatlah cemburu buta tak bertempat. Jika ada silap sikit ja, yang mana dia terasa isterinya si Fatihah (Nina Iskandar) tu kononnya curang dengan dia, habislah isterinya dipukul ditendang segala. Padahal tak ada apa-apa pun, dia yang cemburu nak mamps! Kmia rasalah si Airil ni psiko agaknya. Lepas dia dah bantai isterinya teruk sampai lebam-lebam, boleh pula dia minta maaf merayu segala, buat-buat suweet romantik, menyampah pula Kmia tengok.
Bukan setakat itu, mak si Airil dan adiknya, tak ada kerja lain kat rumah ... mengumpat sepanjang masa. Pastu mak si Airil tu langsung tak hormat dengan bapa si Airil, lakinya lah. Kesian Kmia tengok bapa si Airil tu, apa yang boleh dia buat untuk tahan marahnya ialah pegi ke masjid. Huhu

Kmia tak tertengok episod yang pertama hari tu, belum tahu pasal drama ni. Start layan episod yang ke-3. Dan tak sabar malam ni, apa yang akan jadi kat Fatihah, Airil punya cemburu buta, sampai kat office bini dia pun sanggup dia datang dan bantai isterinya tu. Apa punya jenis laki lah si Airil ni. Bikin panas tul.


Note : korang jangan tak tahu, hubby Kmia pun dah terjebak tengok drama ni. Dia punya emosi marah lebih hebat dari Kmia tau ... kihkihkih






Comments

  1. saya tak tengok lagi drama ni kak mia. tapi ramai kata best.

    ReplyDelete
  2. a'ahh..samala dgn sya kak mia..betul tu.. panas hati tgk drama ni sampai mengamuk sendiri depan tv..tapi tetap mau tgk jugak..haha

    ReplyDelete
  3. ramai post .. bikin geraam kunun..huhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. Wah,mia ikuti cerita ni ya...Akak sekadar tengok sambil2 je,dah berusia ni malas dah nk layan drama2 ni.
    Sebenarnya pada realiti nya pun ada juga suami yang jenis mcm tu....terlalu cemburu.

    ReplyDelete
  5. Sy nda follow crita ni, nnt bikin skt hati klau tgk haha

    ReplyDelete
  6. Tak tengok Mia.... best ek? Kadang tu nak layan drama tengok jugak pelakonnya, kalau minat baru tengok hihihi.....Sekarang ni ramai betul pelakon baru ek.... Tak kenal dah

    ReplyDelete
  7. Pengaruh dr isteri la tu hehe..dulu pun sy tak suka tgok drama, skrg ni dah boleh layan

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc