Skip to main content

Cara untuk bantu anak-anak sukar buang air besar

Assalamualaikum

Hi korang.

Anak sukar nak O O .. najis keras sangat, susah nak keluarkan. Korang yang mak-mak tentu memang pernah alami situasi camni kan.
Kesiannya bila tengok anak berkerut muka, kemudian dibasahi oleh peluh sebab meneran. Kadang-kadang sampai menangis.
Pastu mulalah panik terutama yang baru bergelar ibu cam aku jugalah dulu .. call mak, tanya macam mana nak buat.

Mak pun mulalah bagi segala petua turun temurun nenek moyang segala. Yang pertama mak suruh buat, tukar susunya tu nak .. nda kali ngam tu susu sama dia, bikin keras t***nya ja. Ni selalunya bagi anak yang masih peringkat baby2 lagi.
Kalau yang dah umur 2 3 tahun tu mesti mak suruh beri makan buah dan sayur banyak-banyak, Pastu jangan lupa bagi minum air masak cukup2.
Kalau anak tu penggemar buah dan sayur memanglah tak jadi masalah tapi dapat ko anak yang tak makan benda tu semua, hah! cam mana ko mo buat tu.

Kadang-kadang tu bila dah tahap tak boleh nak buat apa sudah, tambah-tambah lagi anak ko dah seminggu tak membuang, memanglah sangat merungsingkan. Sudahnya memang ke hospitallah jawabnya. Minta nasihat daripada yang lebih pakar.

Sumber : indeksmedia.com

Tapi kan selain daripada petua dan cara-cara tu semua, sebenarnya masih banyak tips lagi yang korang boleh cuba jika anak-anak menghadapi masalah sukar buang air besar ni. Semua tu korang boleh baca di 11 CARA UNTUK BANTU ANAK YANG SUKAR BUANG AIR BESAR

Harap ianya sedikit sebanyak membantu masalah yang korang hadapi. Ok bai!

 

Comments

  1. biasa buat urut perut dengan minyak angin dan bagi kata-kata semangat masa nak kuarkan poop tuh..huhuhu....

    ReplyDelete
  2. memang kesian kalau anak2 susah nak buang air besar..mak yang sedih tengok anak

    ReplyDelete
  3. aah besa punca mesti dr susu kan mak2 suspek. apa pun punca sembelit ank2, kena bg biasa dorg mkn buah2 yg mlawaskan sistem pencernaan. Insyallah mslh sukar buang air besar dpt dielakkan atau dikurgkn =)

    ReplyDelete
  4. Kesian betul tgok budak yang sembelit ni, menangs ja...nice sharing.

    ReplyDelete
  5. Bukan setakat budak-budak, kalau kita yang dah tua ni sembelit pun siksa rasanya. Nasib baiklah anak-anak saya walaupun cerewet makannya, takda masalah nak membuang. Kalau tidak, mahu emak mereka yang over-over tension nanti.

    ReplyDelete
  6. Kalau kita yg kena pun dah rasa derita, apatah lagi budak budak.Nasiblah anak anak dah besar semuanya Mia. Kuranglah sikit bebanan mak bapak hihihi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc