Skip to main content

Cara untuk bantu anak-anak sukar buang air besar

Assalamualaikum

Hi korang.

Anak sukar nak O O .. najis keras sangat, susah nak keluarkan. Korang yang mak-mak tentu memang pernah alami situasi camni kan.
Kesiannya bila tengok anak berkerut muka, kemudian dibasahi oleh peluh sebab meneran. Kadang-kadang sampai menangis.
Pastu mulalah panik terutama yang baru bergelar ibu cam aku jugalah dulu .. call mak, tanya macam mana nak buat.

Mak pun mulalah bagi segala petua turun temurun nenek moyang segala. Yang pertama mak suruh buat, tukar susunya tu nak .. nda kali ngam tu susu sama dia, bikin keras t***nya ja. Ni selalunya bagi anak yang masih peringkat baby2 lagi.
Kalau yang dah umur 2 3 tahun tu mesti mak suruh beri makan buah dan sayur banyak-banyak, Pastu jangan lupa bagi minum air masak cukup2.
Kalau anak tu penggemar buah dan sayur memanglah tak jadi masalah tapi dapat ko anak yang tak makan benda tu semua, hah! cam mana ko mo buat tu.

Kadang-kadang tu bila dah tahap tak boleh nak buat apa sudah, tambah-tambah lagi anak ko dah seminggu tak membuang, memanglah sangat merungsingkan. Sudahnya memang ke hospitallah jawabnya. Minta nasihat daripada yang lebih pakar.

Sumber : indeksmedia.com

Tapi kan selain daripada petua dan cara-cara tu semua, sebenarnya masih banyak tips lagi yang korang boleh cuba jika anak-anak menghadapi masalah sukar buang air besar ni. Semua tu korang boleh baca di 11 CARA UNTUK BANTU ANAK YANG SUKAR BUANG AIR BESAR

Harap ianya sedikit sebanyak membantu masalah yang korang hadapi. Ok bai!

 

Comments

  1. biasa buat urut perut dengan minyak angin dan bagi kata-kata semangat masa nak kuarkan poop tuh..huhuhu....

    ReplyDelete
  2. memang kesian kalau anak2 susah nak buang air besar..mak yang sedih tengok anak

    ReplyDelete
  3. aah besa punca mesti dr susu kan mak2 suspek. apa pun punca sembelit ank2, kena bg biasa dorg mkn buah2 yg mlawaskan sistem pencernaan. Insyallah mslh sukar buang air besar dpt dielakkan atau dikurgkn =)

    ReplyDelete
  4. Kesian betul tgok budak yang sembelit ni, menangs ja...nice sharing.

    ReplyDelete
  5. Bukan setakat budak-budak, kalau kita yang dah tua ni sembelit pun siksa rasanya. Nasib baiklah anak-anak saya walaupun cerewet makannya, takda masalah nak membuang. Kalau tidak, mahu emak mereka yang over-over tension nanti.

    ReplyDelete
  6. Kalau kita yg kena pun dah rasa derita, apatah lagi budak budak.Nasiblah anak anak dah besar semuanya Mia. Kuranglah sikit bebanan mak bapak hihihi....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a