Skip to main content

Seminggu selepas Raya

Assalamualaikum

Salam Syawal ke-9

Tu dia dah seminggu lebih kita beraya kan. Masih dalam mood raya ?? mestilah kan. Raya kan sebulan. Mesti hujung minggu ni ambil peluang berkunjung ke rumah rakan-rakan. Maklumlah raya hari tu ramai yang balik ke kampung. Sekarang ni giliran beraya di bandar pula. 

Ada yang masih teringat ketupat lemang dan rendang ?? ada yang masih terbayang2 tapi aku dah tahap jemu dah. Cepat benar hilang selera nak makan benda-benda tu ... mana tak, makan semua benda tu non-stop dari raya pertama hingga raya ke-4. Mana tak cepat muak. 

Balik dari kampung hari tu ... aku dah suruh hubby beli sayur kat pasar ... dah lama tak makan sayur ...asyik pulut dan daging jer. jemu wei.
Malam tu tumis sawi manis campur pula dengan tauhu kering. Punyalah nyaman. :P

Mula kerja hari isnin tu, aku teringin pula nak makan nasi ayam. Siang malam terbayang rupa nasi ayam tu jer ... haipppss bukan ngidam ye, ni kes terlebih makan makanan hari raya. Tu yang teringin nak makan makanan yang lain. 
Teringin makan dari hari isnin hari tu, semalam dapat juga merasa. Hubby belanja makan semalam. tengkiu.

Semalam aku dan hubby cuti sehari gitu. Bukan nak pegi dating (walaupun sempat juga tengok wayang The Legend of Tarzan hehe), hubby ada review dengan doktor. Hari tu kan hubby ada suspect darah tinggi. Tapi hubby tak nak makan ubat, dia nak cuba kawal berat badan dan diet. 
So check semalam, alhamdulillah. Tekanan darah dah normal. Berat badan hubby pun dah turun 14kg dalam masa 3 bulan. Hari tu check 89kg ... semalam berat hubby dah turun 75kg.
Berkesan diet atkins hubby selama 3 bulan ni. :) aku pula yang jeles. Bilalah nak buang lelemaks degil ni .. huhu
Walaupun ikut BMI hubby masih overweight tapi kira oklah berbanding dulu. Yang penting sihat.

Aku pula cuti semalam sebab nak review juga, tapi bukan aku yang review .. tu si Alputih aku tu. Buang tebiat pula lepas raya ni. Ada masalah aircon. So bawalah ke Nissan semalam. Check apa benda yang rosak. Check punya check .... dah bocor apa ke benda tu Cooling Coil. Kalau nak baiki, kena ganti part terus. Part pula bukan main harganya ... nak fengsan ko di Nissan. Harga 2000 lebih. 
Aiiii Alputih ...apasallah ko ada masalah lepas abis warranty ni ... huhu.
Redha je lah. Mau tak mau kena baiki juga. Ko yang nak pakai kereta jenis camtu, harus pasrahlah bila dah ada kerosakkan. 
So book hari untuk baiki cik Alputih .. kena bermalam 2 hari kat sana. huhu



Hari ni datang kerja termenung sorang-sorang sambil layan bihun goreng dan dim sum ... nasib baiklah dim sum tu sedap, terubat juga sakit hati bila memikirkan cik Al Putih tu ... huhu


Comments

  1. alhamdulillah..lepas ni husbnad akak kene jaga makan & jaga diri lebih sikit kan ;)

    selamat hari raya kak!

    ReplyDelete
  2. Fantastic tiga bulan dpt turunkan 14kg
    Gigih betul cikgu tapi wife dia tak mampu hihi... macam kakak jugalah Mia. Tengok org lain mampu macam kita pun boleh tapi tengok makan sedap susah betul nak elak. Nak tinggalkan carbohydrate tu yg payah.. macam tak kenyang aje haha...

    ReplyDelete
  3. Yalah Mia,14 kilo tu bukan senang nak turun kan.Memang terbaik lah diet husband Mia.Akak ni sakit atau puasa sama je ,badan tak pernah susut.

    ReplyDelete
  4. En Hubby sure bangga tu. Bukan ko je yg jeles mak ni pun jeles Mia.... Teringin pulak nak berdiet.
    Biasalah Mia keta ni ada kalanya mmg nak mengenakan tuannya sekali sekala...Bukan selalu pun katanya hihi....Mmg tak larat weyh mengenangkan kena keluar duit banyak tu. Fengsan sekejap.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang