Skip to main content

Seminggu selepas Raya

Assalamualaikum

Salam Syawal ke-9

Tu dia dah seminggu lebih kita beraya kan. Masih dalam mood raya ?? mestilah kan. Raya kan sebulan. Mesti hujung minggu ni ambil peluang berkunjung ke rumah rakan-rakan. Maklumlah raya hari tu ramai yang balik ke kampung. Sekarang ni giliran beraya di bandar pula. 

Ada yang masih teringat ketupat lemang dan rendang ?? ada yang masih terbayang2 tapi aku dah tahap jemu dah. Cepat benar hilang selera nak makan benda-benda tu ... mana tak, makan semua benda tu non-stop dari raya pertama hingga raya ke-4. Mana tak cepat muak. 

Balik dari kampung hari tu ... aku dah suruh hubby beli sayur kat pasar ... dah lama tak makan sayur ...asyik pulut dan daging jer. jemu wei.
Malam tu tumis sawi manis campur pula dengan tauhu kering. Punyalah nyaman. :P

Mula kerja hari isnin tu, aku teringin pula nak makan nasi ayam. Siang malam terbayang rupa nasi ayam tu jer ... haipppss bukan ngidam ye, ni kes terlebih makan makanan hari raya. Tu yang teringin nak makan makanan yang lain. 
Teringin makan dari hari isnin hari tu, semalam dapat juga merasa. Hubby belanja makan semalam. tengkiu.

Semalam aku dan hubby cuti sehari gitu. Bukan nak pegi dating (walaupun sempat juga tengok wayang The Legend of Tarzan hehe), hubby ada review dengan doktor. Hari tu kan hubby ada suspect darah tinggi. Tapi hubby tak nak makan ubat, dia nak cuba kawal berat badan dan diet. 
So check semalam, alhamdulillah. Tekanan darah dah normal. Berat badan hubby pun dah turun 14kg dalam masa 3 bulan. Hari tu check 89kg ... semalam berat hubby dah turun 75kg.
Berkesan diet atkins hubby selama 3 bulan ni. :) aku pula yang jeles. Bilalah nak buang lelemaks degil ni .. huhu
Walaupun ikut BMI hubby masih overweight tapi kira oklah berbanding dulu. Yang penting sihat.

Aku pula cuti semalam sebab nak review juga, tapi bukan aku yang review .. tu si Alputih aku tu. Buang tebiat pula lepas raya ni. Ada masalah aircon. So bawalah ke Nissan semalam. Check apa benda yang rosak. Check punya check .... dah bocor apa ke benda tu Cooling Coil. Kalau nak baiki, kena ganti part terus. Part pula bukan main harganya ... nak fengsan ko di Nissan. Harga 2000 lebih. 
Aiiii Alputih ...apasallah ko ada masalah lepas abis warranty ni ... huhu.
Redha je lah. Mau tak mau kena baiki juga. Ko yang nak pakai kereta jenis camtu, harus pasrahlah bila dah ada kerosakkan. 
So book hari untuk baiki cik Alputih .. kena bermalam 2 hari kat sana. huhu



Hari ni datang kerja termenung sorang-sorang sambil layan bihun goreng dan dim sum ... nasib baiklah dim sum tu sedap, terubat juga sakit hati bila memikirkan cik Al Putih tu ... huhu


Comments

  1. alhamdulillah..lepas ni husbnad akak kene jaga makan & jaga diri lebih sikit kan ;)

    selamat hari raya kak!

    ReplyDelete
  2. Fantastic tiga bulan dpt turunkan 14kg
    Gigih betul cikgu tapi wife dia tak mampu hihi... macam kakak jugalah Mia. Tengok org lain mampu macam kita pun boleh tapi tengok makan sedap susah betul nak elak. Nak tinggalkan carbohydrate tu yg payah.. macam tak kenyang aje haha...

    ReplyDelete
  3. Yalah Mia,14 kilo tu bukan senang nak turun kan.Memang terbaik lah diet husband Mia.Akak ni sakit atau puasa sama je ,badan tak pernah susut.

    ReplyDelete
  4. En Hubby sure bangga tu. Bukan ko je yg jeles mak ni pun jeles Mia.... Teringin pulak nak berdiet.
    Biasalah Mia keta ni ada kalanya mmg nak mengenakan tuannya sekali sekala...Bukan selalu pun katanya hihi....Mmg tak larat weyh mengenangkan kena keluar duit banyak tu. Fengsan sekejap.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a