Skip to main content

Ko tenung apa tu dik?

Assalamualaikum

Salam ramadan pertama dan selamat berpuasa 😊

Godek-godek gambar terjumpa pula gambar tahun 2010 ni. 

Masa ni Damia masih dalam proses .. kihkihkih Shumi baru 4 tahun, Shamzi pula baru ja 2 tahun. Harum baby pun belum hilang lagi. 

Yang paling besar tu anak kakak Syafiq, sekarang dah 16 tahun, besar dan tinggi dari aku. Yang baju hijau malu-malu anak adik, sekarang dah darjah 5 juga dah hampir sama tinggi dengan aku. Semua gen tinggi menggalah. 

Pejam celik pejam celik *ayat klise* tak sedar bah anak-anak membesar. Cabaran membesarkan anak juga semakin susah tak kira dari segi kewangan dan juga cara didikan. Anak-anak sekarang bukan cam kita dulu, sekarang terlalu banyak terdedah dengan budaya-budaya yang tidak sihat. Huhu

Moga2 anak-anak kita semua sentiasa dibawah lindunganNya.

Korang aku bukan bersyarah pasal tu .. sebenarnya nak suruh korang tengok persamaan 3 gambar ni ... apa yang korang nampak ?




*apa yang ko tenung tu dik ??? 3 kali snap gambar ko asyik belek jari ko ja kihkihkih*


Note : sedang bercutian 3 hari .. sambut awal ramadan di kampung



Comments

  1. Ramadhan Kareem Mia..
    Selamat berpuasa dan menjalani ibadah dibulan yg penuh berakoh ni :)

    Bestnya berpuasa di kampung..

    ReplyDelete
  2. shamzi tgh fikir cmna mau baut peace ba tu.

    ReplyDelete
  3. muka dan kepala semua sama ! hehehehe..

    selamat berpuasa kak ;)

    ReplyDelete
  4. Heee... sebenarnya tengah susun jadi nak buat peace tu Mia:)

    Selamat menjalankan ibadah puasa dari kakak.

    ReplyDelete
  5. Betul kata kakak zakie tu mia..adik tengah susun jari nk belajar buat peace tu..comel je gayanya tu.hehe

    ReplyDelete
  6. Betul kata kakak zakie tu mia..adik tengah susun jari nk belajar buat peace tu..comel je gayanya tu.hehe

    ReplyDelete
  7. Keliru tu.. nak buat gaya high-5 atau shhh ~ hehe

    Salam Ramadhan..

    ReplyDelete
  8. Ekekeke.. Dok mikir mcm mana nak buat peace ☺☺

    Selamat berpuasa babe.

    ReplyDelete
  9. Haha.... tengah syok dapat buat jari gitulah kot Mia. Maklumlah budak baru dapat akal katanya...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang