Sehari Semalam di Pulau Labuan - Mia - Memories of Mine

Latest

Monday, January 4, 2016

Sehari Semalam di Pulau Labuan

♡Assalamualaikum♡


4hb Dis 2015 | ni entri untuk beberapa minggu yang lalu aka tahun lalu. Hujung tahun lalu sibuk mengalahkan menteri. Dengan perubahan system, isu VSS lagi ... emm hujung tahun lalu memang agak merisaukan sedikit kedudukan kerjaya aku. Rata2 semua company besar dan juga bank pada hujung tahun lalu mengambil langkah untuk mengurangkan pekerja. Termasuk company tempat aku kerja.
Risaunya. Dah lah sekarang ni susah nak dapatkan perkerjaan baru. Nak berniaga tak ada bakat peniaga.
Ni lah yang risiko yang terpaksa dihadapi oleh mereka yang berkerja di sektor swasta. Gaji dan bonus memang masyuuk TAPI bila2 masa boleh diberhentikan kerja dengan secara sopan ... vss lah tu.
Tapi syukur alhamdulillah ... rezeki aku masih dengan company ni. ^_^

Ok lupakan hal kerja2 tu. Ni aku story pasal jjcm kami ke Pulau Labuan hari tu.
Balik dari Beringgis Resort, esoknya kami berangkat pula ke Pulau Labuan.
Kiranya nak ikut feri yang bertolak ke Labuan jam 10 tu. Tapi kami terlewat tiba ke Jeti Menumbok tu. Jam 10.30 sampai. Perjalanan dari KK ke Menumbok mengambil masa lebih kurang 3 jam.
Dah tertinggal feri jam 10.00 tu, ada feri lagi yang akan bertolak dalam jam 1 petang. Tapi kami tak mau tunggu terlalu lama. Lagipun kali ni kami tak bawa kereta ke Labuan. Kereta kami parking kat rumah orang sediakan tapak parking dengan sewa RM5 semalam. Jadi kami ambil keputusan untuk ikut bot laju. Perkhidmatan bot laju ni dari pagi hingga ke petang memang ada. Seorang penumpang dikenakan bayaran RM7.
Walaupun masa yang diambil lebih kurang 20 minit sahaja untuk sampai ke Labuan, tapi aku dan hubby agak kecut perut juga bila naik bot laju ni. Terlambung2 bila dipukul ombak. Aku pegang erat2 Damia masa tu. Aku tengok mulut hubby kumat kamit membaca doa ... kami suami isteri ni actually fobia sikit naik bot kecik camni.
Punyalah kami bersyukur bila semua jejakkan kaki ke tanah Labuan ... ^_^

♢tiket bot laju ke Pulau Labuan♢

Sampai ke Labuan perkara pertama kami lakukan ialah mencari kereta sewa. Kami tak bawa kereta kan so terpaksa cari kenderaan sebagai pengangkutan kami semasa berada di Labuan. Kaunter kereta sewa ni banyak terdapat di pelabuhan Labuan tu. Tinggal korang pilih sahaja. 
Kami ambil kereta Viva dengan sewa RM70 sehari semalam. Oklah sebab kami cuma semalam ja di Labuan tu. 
Tentu korang hairan napa tak bawa ja kereta bersama ke Labuan? 
Boleh tapi korang kena book awal2 tempat di feri jika hendak membawa kenderaan. Tempat selalu fully booked terutama waktu peak season. Boleh juga beratur di waiting list, ye lah manalah tau ada tempat kosong. Tapi itu jika bernasib baiklah. 
Memandangkan ini sebenarnya plan last minute kami so terpaksalah tinggalkan kereta kat Jeti Menumbok.

Dapat saja kereta sewa tu, kami check in hotel, simpan barang2 dan cari tempat untuk makan tengahari.
Siap makan terus bergerak ke Muzium Chimney dan juga kampus UMS Labuan.

♢Muzium Chimney. Bangunan tinggi tu adalah tinggalan sejarah zaman British dulu. Kawasan ni adalah tempat perlombongan arang batu pada zaman tu .. ♢

♢ Pemandangan matahari terbenam di Kampus UMS Labuan ... hubbylah paling seronok. Dapat port menarik untuk koleksi gambarnya ♢

Makan malam tu kami cari lokasi yang dikongsi oleh pemilik blog Bicara Hati Idzwa ... hari tu dia ada kongsikan gambar makan kat tempat ni.
Cam best dan sedap ja. Lagipun lama dah aku teringin nak makan ketam yang selalu ditayang dalam rancangan JJCM, Best in The World tu.
So gigihlah mencari tempat ni. Labuan ni kan sebuah Pulau. Korang tak akan sesat sebab pusing2 pun akan kembali ke tempat yang sama juga.
Senang ja pergi ke Anjung Ketam ni. Ikut ja peta yang korang boleh perolehi di Pelabuhan Labuan. Tempat ni memang termasuk dalam senarai lokasi wajib yang korang mesti pergi di Pulau Labuan.

♡ Anjung Ketam. Menu utama tempat ni semestinyalah masakan ketam. Makan malam tu kami pilih menu Ketam Telur Masin, Stim Lokan Halia, Sotong Goreng Tepung dan Baby Kailan Goreng. Semua sedap terutama masakan ketam tu ♢

Lepas makan, kami terus balik ke hotel. Anak beranak dah penat seharian berjalan.
Awal pagi esoknya, selepas bersarapan perkara pertama aku buat ialah beli tiket feri. Takmo dah naik bot laju tu ... lagipun nak bagi anak2 merasa naik feri ... kapal besar kata dorang.
Shumi dan Shamzi dah pernah naik feri tapi masa tu dorang masih kecik lagi ... belum faham apa2pun. Damia pula ni pengalaman dia kali pertama naik kapal besar. 
Aku beli tiket feri jam 1 petang dengan harga RM2.50 seorang.
Ada masa lagi kami berjalan ... kereta hanya dikembalikan pada pukul 12.30 so kami bergerak ke Taman Burung Labuan.


♢ Taman Burung Labuan ... tak banyak burung kat taman tapi bolehlah untuk di lawat2 ♢

Habis di Taman Burung Labuan, kami check out dan kembalikan kereta yang disewa. 
Sebelum balik, kami beli ole2 untuk di bawa balik ke KK. Pulau Labuan ni sama seperti Pulau Langkawi, kawasan bebas cukai. Coklat free tax banyak dijual di sini. 
Belilah sedikit untuk adik beradik dan juga mak mertua. 

Jam 12.30 kami masuk ke dalam feri. Kat feri yang kami ikut ni tempat duduk adalah limited sebab ianya sebenarnya feri kenderaan. 
Tapi kami tak kisah pun sebab aku tahu anak2 dan babanya lebih suka berdiri di luar sambil tengok pemandangan laut.
Jika menaiki feri masa yang diambil untuk sampai ke Jeti Menumbok lebih kurang sejam gitu. 
Alhamdulillah hari tu cuaca sangat terang dan baik. Angin pun bertiup manja2 gitu.


♢ Pemandangan dari atas feri. Nampak biru saja kan. Sangat tenang air laut masa tu ♢

♢ Pulau Labuan ... jika dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki ... in sha Allah kita berjumpa lagi ♢




6 comments:

  1. teringin nak ke labuan jugak...insyaallah..masuk dalam wishlist 2016.. :)

    ReplyDelete
  2. Wow seronoknya cuti2 malaysia.
    Ketam tu nmpk sedap sgt.

    ReplyDelete
  3. Mau tak seram naik speed bot weyh.... melambung lambunglah yek Mia dlm bot tu..

    Kalau sedap, bolehlah test nanti kalau dtg Labuan....tp entah bilalah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat kaya dan kepengen menang angka togel 2d 3d 4d 5d 6d.

      ,,.,KISAH NYATA ,
      Aslamu alaikum wr wb..
      Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis
      dan berbagi kepada teman2 melalui room ini,
      sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga
      dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki,
      namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang,
      hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yang saya punya,
      akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 600 juta ,
      saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma,
      SUAMI saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anakanaknya ditengah tagihan utang yg menumpuk,
      demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue,
      ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman
      dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya.
      dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan NYI SEWIKA hidupnya kembali sukses,
      awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir
      dan melihat langsung hasilnya, `
      saya akhirnya bergabung dan menghubungi NYI SEWIKA di No 0853-7778-3434
      Semua petunjuk NYI SEWIKA saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim,
      Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya,
      akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya,
      semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha,
      kini saya kembali sukses terimaksih NYI SEWIKA saya tidak akan melupakan jasa AKI.
      JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH,
      SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB NYI SEWIKA DI 0853-7778-3434


      ((((((((((((DANA GHAIB)))))))))))))))))


      Pesugihan Instant 5 MILYAR
      Mulai bulan ini (January 2016) Kami dari padepokan mengadakan program pesugihan Instant tanpa tumbal,
      serta tanpa resiko. Program ini kami khususkan bagi para pasien yang membutuhan modal usaha yang cukup besar,
      Hutang yang menumpuk (diatas 1 Milyar), Adapun ketentuan mengikuti program ini adalah sebagai berikut :

      Mempunyai Hutang diatas 1 Milyar
      Ingin membuka usaha dengan Modal diatas 1 Milyar
      dll

      Syarat :

      Usia Minimal 21 Tahun
      Berani Ritual (apabila tidak berani, maka bisa diwakilkan kami dan tim)
      Belum pernah melakukan perjanjian pesugihan ditempat lain
      Suci lahir dan batin (wanita tidak boleh mengikuti program ini pada saat datang bulan)
      Harus memiliki Kamar Kosong di rumah anda

      Proses :

      Proses ritual selama 2 hari 2 malam di dalam gua
      Harus siap mental lahir dan batin
      Sanggup Puasa 2 hari 2 malam ( ngebleng)
      Pada malam hari tidak boleh tidur

      Biaya ritual Sebesar 10 Juta dengan rincian sebagai berikut :

      Pengganti tumbal Kambing kendit : 5jt
      Ayam cemani : 2jt
      Minyak Songolangit : 2jt
      bunga, candu, kemenyan, nasi tumpeng, kain kafan dll Sebesar : 1jt

      Prosedur Daftar Ritual ini :

      Kirim Foto anda
      Kirim Data sesuai KTP

      Format : Nama, Alamat, Umur, Nama ibu Kandung, Weton (Hari Lahir), PESUGIHAN 5 MILYAR

      Kirim ke nomor ini NYI SEWIKA: 0853-7778-3434
      SMS Anda akan Kami balas secepatnya

      Maaf Program ini TERBATAS hanya untuk beberapa Orang saja..

      Delete

Komen seikhlas hati ... Thanks!