Skip to main content

Menghadap jerebu KL

Assalamualaikum

Seminggu off blog sebab nak ambik mood. Sesak napas menghidu udara jerebu, beku sekejap otak nak menulis.

4 hari berada di luar kawasan ... tak jauh pun kat KL je. Tak jauh tapi terpaksa juga duduk 2 jam 30 minit dalam flight. Ada training kat HQ katanya.

Sesampai di KL rabu lepas, cam biasa terus beli kupon teksi kat kaunter tu. Bukan tak nak naik train yang menuju KL Sentral tu, kalau naik train tu terpaksa ambik teksi lagi untuk ke Bukit Bintang. Kos lebih kurang sama dengan teksi kupon tu, lagipun penatlah mengusung beg pakaian besar tu (pompuan kan, pegi 4 hari 3 malam je pun, tapi beg cam seminggu dua punya pakaian hehe).
Aku kalau naik teksi dari airport sebelum ni ok je, tak ada sebarang masalah kecuali bab laju tu sajalah (tak biasa bila ikut kereta yang berkelajuan 100 ke 120 km sejam statik).
Kali ni aku dapat teksi yang pemandunya agak kurang kesopanan dan kesusilaan. Dahlah muka masam sepanjang perjalanan, bawa kereta cam nak pegi lumba haram, cucuk2 bontot keta kat depan. Pastu siap tanya lagi hotel yang aku nak pegi tu kat area mana, mana lokasinya.
Ehhh ko yang sepatutnya lebih tau, cuba bayangkan kalau penumpangnya orang putih yang first time datang ke Malaysia, tak ke blur orang putih tu ditanya balik mana tempat tu. Huhu
Satu lagi sikap pemandu teksi yang kureeng sikit, boleh2 pula buang sampah ke jalan raya dengan selambanya. Huh!

Kitaorang stay kat Fahrenheit Suite area Bukit Bintang tu. Tau memang area tu sesak, teksi tak mau masuk area tu. Tapi kalau dorang tak mau kenapa masa kat beli kupon teksi tak bagi amaran, area Bukit Bintang teksi tak masuk! Boleh lah kami cari idea lain nak menuju ke situ. Huh! Sedang panas ni .... sabar sabar


Ni yang aku belajar dua hari kat HQ. Insurans ni bukan setakat kenderaan, kebakaran, kemalangan diri dan juga kesihatan ... banyak lagi sebenarnya. 
Ni salah satu daripadanya. Contoh kalau korang nak pindahkan kereta dari semenanjung ke Sabah kena hantar melalui kapal air kan, masuk kontena. Selalunya pihak forwarding yang bertanggungjawab menghantar kereta korang tu akan mengambil insurans untuk perlindungan bagi barang yang sedang dihantar tu. Ni yang dinamakan Marine Cargo Insurance. 
Marine Hull tu pula perlindungan insurans untuk kapal air termasuk kapal kontena, kapal persiaran, kapal nelayan malahan jet ski tu pun dikategorikan dalam Marine Hull Insurans. 
Ok cukup cerita pasal training aku, nanti korang mengantuk pula.

Kalau dah sesekali turun KL tu, ambik kesempatanlah berpeleseran di shopping mall yang ada kat area Bukit Bintang tu.
Hari pertama shopping sikit2 kat Sungei Wang, hari kedua cuci mata kat Pavilion (semua barang branded, mahal tak berkemampuan nak beli), malam ketiga sambung shopping kat Berjaya Times Square pula. 

Aku bukan dikategorikan pompuan yang gila shopping, beli yang mana perlu jak. (Tak percaya, korang tanya hubby aku :P). Lagipun rata-rata outlet2 yang ada di KL ni dah memang ada di KK. :D

Dengan boss yang belanja dinner malam ke-2 di Grand Mama, Pavilion.


Antara menu aku kat KL. Harga makanan ya ampun, mahal banget. Mungkin sebab area Bukit Bintang. Restoran biasa tak jumpalah. Ada pun restoran mamak dan arab, tak match dengan selera kampung aku. Lagipun tahap kebersihan tu agak kureengg. 


Snap tahap jerebu dari tingkap bilik hotel. Memang berjerebuss, jalan pun mata terasa pedih jak. 


Last sekali, belanja 1 gambar selpie dengan opismate aku.  Bai!



Comments

  1. sayang tak dapat ketemu kan...insya allah bln 11 izwa pegi kk kak ;)

    ReplyDelete
  2. Oooo blh tahan juga jerebu tu.. Balik kl nnti hirup jerebu la ni nmpknya..

    ReplyDelete
  3. Memang dasyat jerebu bah Mia... KL teruk, Lahad Datu pun makin teruk..boleh sesak nafas dibuat nya..huhu... seronok berkursus di KL...hihi
    Salam Aidil Adha:)

    ReplyDelete
  4. Fuyoooo.....jadi minah Itali nampaknya tu. Mcm mushroom sup pulak nengoknya.
    Ohh ....okje ingat .....okje pun pernah ambik insurance ni masa bawak barang import dr airport ke gudang...

    Walau okje duk area sini Mia tp jarang sangat berjalan kat area Bukit Bintang tu

    ReplyDelete
  5. hahaha..orang kaya je shopping kat Pavi tu kak Mia.kalau saya lah kan, naik ERL sampai KL Sentral, then amik teksi dari situ.kematu rasa duduk lama-lama dalam teksi dari KLIA

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang