Skip to main content

Musim Buah vs Musim Jerebu

Assalamualaikum

Apa khabar korang ?? dah start kerja ye, selepas beberapa bercuti. Anak-anak pun dah mula bersekolah. Liat nak bangun tu macam biasalah sebab dah seminggu bercuti.
Nasib baiklah Uminya ni masih lagi bercuti, esok baru mula berkerja. Cuti tahunan masih banyak bersisa so kena habiskan sebelum hujung tahun ni. Polisi company tempat aku bekerja ni hanya 7 hari cuti tahunan yang boleh di bawa ke tahun hadapan. Kalau tak habis memang burn gitu sahaja lah ye. Rugi pula kan, so cuti je lah. 

Bulan 9 ni adalah musim buah bagi negeri Sabah. Banyak buah-buahan tempatan dijual, maklumlah stok tengah banyak, musim buah, semua pokok mengeluarkan hasilnya. 
Durian, Langsat, Manggis, Tarap ... berlambak di gerai-gerai buah. Di sepanjang jalan-jalan raya yang menjadi laluan utama ke daerah dan bandar di Sabah seperti Jalan Tuaran-Tenghilan, Jalan menuju Sipitang, korang boleh tengok banyak gerai buah yang menjual buah-buahan tempatan dengan harga yang amat berpatutan.


Ni kengkononnya sedang menjolok buah. Ni buah pokok Sukun di belakang rumah di kampung. Sukun ni pun ikut musim kalau nak berbuah. 


Hari tu singgah di gerai buah di Tamu Tamparuli. Rambang mata bila melihat semua buah-buah tu, rasa nak borong ja semua tapi itu nafsu semata-mata. Jangan diturut sangat, membazir bila tak abis makan kan. hehe


Itu musim buah, bulan ni boleh dianggap musim jerebu. Bukan kata di Sabah saja, malah satu Malaysia. Kesian kita kan, orang lain punya angkara, kita yang menanggung akibatnya. Yang hairannya macam tak ada pula apa-apa tindakan ... emmm dah macam jadi musim tahunan pula ye, terpaksa menghirup udara jerebu.

Ni hubby snap semalam semasa kami ke 1B. Matahari pun kaler oren je, terselindung disebalik suasana jerebu. 



Ok lah .. nak sambung kerja balik. Nama je cuti tapi terpaksa juga siapkan powerpoint untuk training minggu ni. Nak jadi trainer katanya. kuikuikui.
Aku nak ngelak jadi cikgu tapi nampaknya arah tu ke situ juga ...


Comments

  1. bestnya kak mia! sabah pun teruk ye jerebu.jaga diri ye

    ReplyDelete
  2. Ha.....mmg geram tengok buah yg pelbagai tu tp tulah...takut tak sempat makan, sudahnya membazir!

    Tulah pasalnya...tengok tadi kat highway pun kelabu jer mata, mcm kabus!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a