Skip to main content

Musim Buah vs Musim Jerebu

Assalamualaikum

Apa khabar korang ?? dah start kerja ye, selepas beberapa bercuti. Anak-anak pun dah mula bersekolah. Liat nak bangun tu macam biasalah sebab dah seminggu bercuti.
Nasib baiklah Uminya ni masih lagi bercuti, esok baru mula berkerja. Cuti tahunan masih banyak bersisa so kena habiskan sebelum hujung tahun ni. Polisi company tempat aku bekerja ni hanya 7 hari cuti tahunan yang boleh di bawa ke tahun hadapan. Kalau tak habis memang burn gitu sahaja lah ye. Rugi pula kan, so cuti je lah. 

Bulan 9 ni adalah musim buah bagi negeri Sabah. Banyak buah-buahan tempatan dijual, maklumlah stok tengah banyak, musim buah, semua pokok mengeluarkan hasilnya. 
Durian, Langsat, Manggis, Tarap ... berlambak di gerai-gerai buah. Di sepanjang jalan-jalan raya yang menjadi laluan utama ke daerah dan bandar di Sabah seperti Jalan Tuaran-Tenghilan, Jalan menuju Sipitang, korang boleh tengok banyak gerai buah yang menjual buah-buahan tempatan dengan harga yang amat berpatutan.


Ni kengkononnya sedang menjolok buah. Ni buah pokok Sukun di belakang rumah di kampung. Sukun ni pun ikut musim kalau nak berbuah. 


Hari tu singgah di gerai buah di Tamu Tamparuli. Rambang mata bila melihat semua buah-buah tu, rasa nak borong ja semua tapi itu nafsu semata-mata. Jangan diturut sangat, membazir bila tak abis makan kan. hehe


Itu musim buah, bulan ni boleh dianggap musim jerebu. Bukan kata di Sabah saja, malah satu Malaysia. Kesian kita kan, orang lain punya angkara, kita yang menanggung akibatnya. Yang hairannya macam tak ada pula apa-apa tindakan ... emmm dah macam jadi musim tahunan pula ye, terpaksa menghirup udara jerebu.

Ni hubby snap semalam semasa kami ke 1B. Matahari pun kaler oren je, terselindung disebalik suasana jerebu. 



Ok lah .. nak sambung kerja balik. Nama je cuti tapi terpaksa juga siapkan powerpoint untuk training minggu ni. Nak jadi trainer katanya. kuikuikui.
Aku nak ngelak jadi cikgu tapi nampaknya arah tu ke situ juga ...


Comments

  1. bestnya kak mia! sabah pun teruk ye jerebu.jaga diri ye

    ReplyDelete
  2. Ha.....mmg geram tengok buah yg pelbagai tu tp tulah...takut tak sempat makan, sudahnya membazir!

    Tulah pasalnya...tengok tadi kat highway pun kelabu jer mata, mcm kabus!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang