Skip to main content

Tips : snap gambar anak

Assalamualaikum

Siapa yang tak suka tangkap gambar anak. Kalau boleh setiap hari kita nak snap foto anak, simpan kemas dalam album untuk tatapan di hari tua. 

Time nak snap gambar anak, memang jenuhlah mak bapa suruh anak2 bergaya depan kamera, kalau yang memang fotogenik, mudahlah ... snap2 dapat gambar yang comel tapi kalau yang tak suka kamera, macam mana pula. 

Sedikit tips untuk mereka yang hadapi masalah ni.

Jangan paksa
Kanak2 bila benda tu dia tak suka dan kita paksa buat memang tidak akan menjadi.
Jangan paksa anak senyum, gaya macam tu atau gaya macam ni .. kita tak akan dapat hasilnya. 
Lebih baik biarkan anak bergaya secara neutral, meaning suka hati dia nak buat macam mana. Kadang2 bila biarkan anak, hasil gambar lebih cantik dari yang kita jangka.

Mood
Yang ni semua pun faham. Takkan masa anak ko sedang tantrum ko sibuk nak tangkap gambar. 
Tapi kan kadang2 comel je bila dapat snap gambar anak yang sedang nangis.

Suasana/persekitaran
Nak ambil mood anak bergambar, cuba bawa mereka ke tempat yang mereka suka. Contoh taman permainan, shopping complex, zoo atau pun balik kampung.
Sure mesti banyak gambar anak dalam mood happy yang korang boleh snap.

Tahu apa moment yang mak bapa nak snap
Snap gambar anak tak semestinya muka anak mesti menghadap kamera. 
Kadang-kadang anak2 yang sedang khusyuk membaca atau menonton tv juga boleh menjadi target untuk kita rakam gambarnya. Gaya anak2 yang tidak dibuat2 dan neutral merupakan moment terbaik untuk diabadikan dalam album gambar.
Masa tu wajah anak nampak sangat suci dan naif. Comellll sangat.





Ni gambar anak2 yang hubby snap. Kalau boleh nak suasana macam ni sepanjang masa. Bila dorang dah dewasa nanti, gambar ni lah yang akan selalu menjadi tatapan aku dan hubby.



Comments

  1. selamat hari raya
    maaf zahir dan batin

    ReplyDelete
  2. Akk mmg nak belajar ambik gambar ni. Tp x tau nak bljr kat mana

    ReplyDelete
  3. Kalo mood anak sdg tantrum ambik gmbr utk simpanan peribadi jer..x di upload di fb @ insta :)

    ReplyDelete
  4. Ada beli buku nama Mamarazzi..mmg cerita macam-macam psl kids photography..antaranya amik gambar pd eye level dorg n paling penting, biar dorg amik gambar ikut mood dorg..jangan paksa2..n participate ngan dorg sekali..cthnya, amik gambar n tunjuk hasilnya..explain mcm mana dorg boleh buat utk bagi pic yang terhasil lebih cantik..mesti kanak-kanak nie akan ikut...

    Tapi dalam bab simpan pic, saya ske satu tips kt internet ni..lps anak lahir, bukak 1 acc email utk dorg..send pic tu ke email dorg lps amik gambar..lps certain age,serahkan email tu pd dorg utk tgk :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dgn comment sis..thanks for sharing..good idea regarding create their email..cam nk buat jugak :)

      Delete
  5. gambar budak-budak ni, candid baru cantik..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc