Skip to main content

Tips : snap gambar anak

Assalamualaikum

Siapa yang tak suka tangkap gambar anak. Kalau boleh setiap hari kita nak snap foto anak, simpan kemas dalam album untuk tatapan di hari tua. 

Time nak snap gambar anak, memang jenuhlah mak bapa suruh anak2 bergaya depan kamera, kalau yang memang fotogenik, mudahlah ... snap2 dapat gambar yang comel tapi kalau yang tak suka kamera, macam mana pula. 

Sedikit tips untuk mereka yang hadapi masalah ni.

Jangan paksa
Kanak2 bila benda tu dia tak suka dan kita paksa buat memang tidak akan menjadi.
Jangan paksa anak senyum, gaya macam tu atau gaya macam ni .. kita tak akan dapat hasilnya. 
Lebih baik biarkan anak bergaya secara neutral, meaning suka hati dia nak buat macam mana. Kadang2 bila biarkan anak, hasil gambar lebih cantik dari yang kita jangka.

Mood
Yang ni semua pun faham. Takkan masa anak ko sedang tantrum ko sibuk nak tangkap gambar. 
Tapi kan kadang2 comel je bila dapat snap gambar anak yang sedang nangis.

Suasana/persekitaran
Nak ambil mood anak bergambar, cuba bawa mereka ke tempat yang mereka suka. Contoh taman permainan, shopping complex, zoo atau pun balik kampung.
Sure mesti banyak gambar anak dalam mood happy yang korang boleh snap.

Tahu apa moment yang mak bapa nak snap
Snap gambar anak tak semestinya muka anak mesti menghadap kamera. 
Kadang-kadang anak2 yang sedang khusyuk membaca atau menonton tv juga boleh menjadi target untuk kita rakam gambarnya. Gaya anak2 yang tidak dibuat2 dan neutral merupakan moment terbaik untuk diabadikan dalam album gambar.
Masa tu wajah anak nampak sangat suci dan naif. Comellll sangat.





Ni gambar anak2 yang hubby snap. Kalau boleh nak suasana macam ni sepanjang masa. Bila dorang dah dewasa nanti, gambar ni lah yang akan selalu menjadi tatapan aku dan hubby.



Comments

  1. selamat hari raya
    maaf zahir dan batin

    ReplyDelete
  2. Akk mmg nak belajar ambik gambar ni. Tp x tau nak bljr kat mana

    ReplyDelete
  3. Kalo mood anak sdg tantrum ambik gmbr utk simpanan peribadi jer..x di upload di fb @ insta :)

    ReplyDelete
  4. Ada beli buku nama Mamarazzi..mmg cerita macam-macam psl kids photography..antaranya amik gambar pd eye level dorg n paling penting, biar dorg amik gambar ikut mood dorg..jangan paksa2..n participate ngan dorg sekali..cthnya, amik gambar n tunjuk hasilnya..explain mcm mana dorg boleh buat utk bagi pic yang terhasil lebih cantik..mesti kanak-kanak nie akan ikut...

    Tapi dalam bab simpan pic, saya ske satu tips kt internet ni..lps anak lahir, bukak 1 acc email utk dorg..send pic tu ke email dorg lps amik gambar..lps certain age,serahkan email tu pd dorg utk tgk :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka dgn comment sis..thanks for sharing..good idea regarding create their email..cam nk buat jugak :)

      Delete
  5. gambar budak-budak ni, candid baru cantik..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa