Skip to main content

Hijau Mesra Alam, pilihan kami

Assalamualaikum

Raya kami tahun ni seperti biasa jak. Sambut sederhana di kampung aku Kota Marudu. Nasib baik kampung aku dan hubby sebelah menyebelah jak so tak risau nak gilir2 balik kampung siapa tahun ni.
Malam raya kami balik ke kampung, konpiden esok mesti raya. Malam tu mohor2 besar tu umum, confirm mesti besok raya, anak bulan syawal tak sabar2 nak keluar gitu.
Tapi pernah juga tarikh raya tak sama dalam kalendar. Zaman aku budak2 dulu so extra sehari lagi puasa.

Baju raya seorang sepasang dah cukup bagi kami. Tahun ni hubby yang pilih tema kaler. Katanya nak hijau. Aku heran juga sebab koleksi baju melayunya tak ada pun kaler hijau. Hubby aku ni bukan suka beli baju melayu yang ready made, baju muat tapi seluar selalu sangkut di perut ... kihkihkih. Sebab tu baju melayu dia yang jahit ukur badan sendiri. :P

Katanya dia nak ubah imej sikit tahun ni. Nak pakai jubah gitu. Ikut trend juga laki aku ni, orang nak berjubah dia pun nak juga. So ikut je lah, yang penting bukan jubah yang pelik2 designnya tu. Dah macam jubah orang mengandung aku tengok.

So misi cari baju raya bermula. Percaya atau tidak tak sampai setengah hari dah dapat baju raya aku dan anak2.
Belanja hangus baju/tudung aku, baju melayu dan baju kurung untuk Shumi, Shamzi dan Damia hanya dalam RM150 gitu. Ko rasa mahal ke murah :P
Hubby pula beli dekat2 nak raya tu. Sehelai jubah dan seluar senteng. Ngam2 RM100 harganya setelah puas merayu minta diskaun. Hehe

Aku dan hubby tak kisah pada jenama. Yang penting baju tu selesa dipakai. 
Kalau kita pandai cari, kadang2 yang murah tu lebih cantik daripada baju lip lap lip lap ala mak datin tu.
Tudung bagi aku tak payahlah berfareeda atau berariani sangat. Tak mampu. Lebih baik aku buat belanja rumah. Tudung mahal2 tapi poket kosong tak guna juga kan. Hehe
Tudung raya aku cuma tudung bawal biasa harga RM6.00 :D

Ok takmo komen pasal harga/jenama baju raya segala. Tak kisahlah ko nak beli mahal ke murah, yang penting bijak dalam berbelanja. Utamakan keperluan dahulu baru kehendak ... gitu.
Nak2 lagi zaman GST sekarang ni, semua harga barang tetiba melambung tinggi. Dari sudut mana membantu rakyat, masih tercari2 lagi ni. Tak juga jumpa sudut tu.

Dah puas aku membebel pasal tema baju raya sampai terbabas pegi GST pula, maka aku hadiahkan korang gambar raya kami untuk tahun 2015 dengan tema Hijau Mesra Alam .... :P




Mesra alam kan. Gambar pun hijau jak semua. Hampir tak nampak kami berdiri di situ hehe


Comments

  1. uolss look hijau... cantikkk... Selamat Hari Raya Mia, maaf zahir dan batin...

    ReplyDelete
  2. Sertuju!!!! Pakai mahal2 tapi poket habuk pun tarak siap minta utang sedara mara lagi, baik tak payah. Jubah2 lelaki sekarang mmg banyak pesen pelik2 kan. Apapun, sukaaaaa tengok uols, I suka kaler ijo ijo ni.

    ReplyDelete
  3. bergambar time panas ke ni u olls?hehe. RM 150 untuk 3 orang tu memang murah..

    ReplyDelete
  4. Sama ler tema kita Mia....hijo hihi...
    Mmg murah kalau bajetnya cuma Rm150 tp dpt 4 org punya baju. Mmg betul betul berjimat ni namanya hihi....

    Alah....kasi chance ler kat cik abe tu....dia pun nak bergaya gak hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a