Skip to main content

Hijau Mesra Alam, pilihan kami

Assalamualaikum

Raya kami tahun ni seperti biasa jak. Sambut sederhana di kampung aku Kota Marudu. Nasib baik kampung aku dan hubby sebelah menyebelah jak so tak risau nak gilir2 balik kampung siapa tahun ni.
Malam raya kami balik ke kampung, konpiden esok mesti raya. Malam tu mohor2 besar tu umum, confirm mesti besok raya, anak bulan syawal tak sabar2 nak keluar gitu.
Tapi pernah juga tarikh raya tak sama dalam kalendar. Zaman aku budak2 dulu so extra sehari lagi puasa.

Baju raya seorang sepasang dah cukup bagi kami. Tahun ni hubby yang pilih tema kaler. Katanya nak hijau. Aku heran juga sebab koleksi baju melayunya tak ada pun kaler hijau. Hubby aku ni bukan suka beli baju melayu yang ready made, baju muat tapi seluar selalu sangkut di perut ... kihkihkih. Sebab tu baju melayu dia yang jahit ukur badan sendiri. :P

Katanya dia nak ubah imej sikit tahun ni. Nak pakai jubah gitu. Ikut trend juga laki aku ni, orang nak berjubah dia pun nak juga. So ikut je lah, yang penting bukan jubah yang pelik2 designnya tu. Dah macam jubah orang mengandung aku tengok.

So misi cari baju raya bermula. Percaya atau tidak tak sampai setengah hari dah dapat baju raya aku dan anak2.
Belanja hangus baju/tudung aku, baju melayu dan baju kurung untuk Shumi, Shamzi dan Damia hanya dalam RM150 gitu. Ko rasa mahal ke murah :P
Hubby pula beli dekat2 nak raya tu. Sehelai jubah dan seluar senteng. Ngam2 RM100 harganya setelah puas merayu minta diskaun. Hehe

Aku dan hubby tak kisah pada jenama. Yang penting baju tu selesa dipakai. 
Kalau kita pandai cari, kadang2 yang murah tu lebih cantik daripada baju lip lap lip lap ala mak datin tu.
Tudung bagi aku tak payahlah berfareeda atau berariani sangat. Tak mampu. Lebih baik aku buat belanja rumah. Tudung mahal2 tapi poket kosong tak guna juga kan. Hehe
Tudung raya aku cuma tudung bawal biasa harga RM6.00 :D

Ok takmo komen pasal harga/jenama baju raya segala. Tak kisahlah ko nak beli mahal ke murah, yang penting bijak dalam berbelanja. Utamakan keperluan dahulu baru kehendak ... gitu.
Nak2 lagi zaman GST sekarang ni, semua harga barang tetiba melambung tinggi. Dari sudut mana membantu rakyat, masih tercari2 lagi ni. Tak juga jumpa sudut tu.

Dah puas aku membebel pasal tema baju raya sampai terbabas pegi GST pula, maka aku hadiahkan korang gambar raya kami untuk tahun 2015 dengan tema Hijau Mesra Alam .... :P




Mesra alam kan. Gambar pun hijau jak semua. Hampir tak nampak kami berdiri di situ hehe


Comments

  1. uolss look hijau... cantikkk... Selamat Hari Raya Mia, maaf zahir dan batin...

    ReplyDelete
  2. Sertuju!!!! Pakai mahal2 tapi poket habuk pun tarak siap minta utang sedara mara lagi, baik tak payah. Jubah2 lelaki sekarang mmg banyak pesen pelik2 kan. Apapun, sukaaaaa tengok uols, I suka kaler ijo ijo ni.

    ReplyDelete
  3. bergambar time panas ke ni u olls?hehe. RM 150 untuk 3 orang tu memang murah..

    ReplyDelete
  4. Sama ler tema kita Mia....hijo hihi...
    Mmg murah kalau bajetnya cuma Rm150 tp dpt 4 org punya baju. Mmg betul betul berjimat ni namanya hihi....

    Alah....kasi chance ler kat cik abe tu....dia pun nak bergaya gak hihi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang