Hijau Mesra Alam, pilihan kami - Mia - Memories of Mine

Latest

Friday, July 24, 2015

Hijau Mesra Alam, pilihan kami

Assalamualaikum

Raya kami tahun ni seperti biasa jak. Sambut sederhana di kampung aku Kota Marudu. Nasib baik kampung aku dan hubby sebelah menyebelah jak so tak risau nak gilir2 balik kampung siapa tahun ni.
Malam raya kami balik ke kampung, konpiden esok mesti raya. Malam tu mohor2 besar tu umum, confirm mesti besok raya, anak bulan syawal tak sabar2 nak keluar gitu.
Tapi pernah juga tarikh raya tak sama dalam kalendar. Zaman aku budak2 dulu so extra sehari lagi puasa.

Baju raya seorang sepasang dah cukup bagi kami. Tahun ni hubby yang pilih tema kaler. Katanya nak hijau. Aku heran juga sebab koleksi baju melayunya tak ada pun kaler hijau. Hubby aku ni bukan suka beli baju melayu yang ready made, baju muat tapi seluar selalu sangkut di perut ... kihkihkih. Sebab tu baju melayu dia yang jahit ukur badan sendiri. :P

Katanya dia nak ubah imej sikit tahun ni. Nak pakai jubah gitu. Ikut trend juga laki aku ni, orang nak berjubah dia pun nak juga. So ikut je lah, yang penting bukan jubah yang pelik2 designnya tu. Dah macam jubah orang mengandung aku tengok.

So misi cari baju raya bermula. Percaya atau tidak tak sampai setengah hari dah dapat baju raya aku dan anak2.
Belanja hangus baju/tudung aku, baju melayu dan baju kurung untuk Shumi, Shamzi dan Damia hanya dalam RM150 gitu. Ko rasa mahal ke murah :P
Hubby pula beli dekat2 nak raya tu. Sehelai jubah dan seluar senteng. Ngam2 RM100 harganya setelah puas merayu minta diskaun. Hehe

Aku dan hubby tak kisah pada jenama. Yang penting baju tu selesa dipakai. 
Kalau kita pandai cari, kadang2 yang murah tu lebih cantik daripada baju lip lap lip lap ala mak datin tu.
Tudung bagi aku tak payahlah berfareeda atau berariani sangat. Tak mampu. Lebih baik aku buat belanja rumah. Tudung mahal2 tapi poket kosong tak guna juga kan. Hehe
Tudung raya aku cuma tudung bawal biasa harga RM6.00 :D

Ok takmo komen pasal harga/jenama baju raya segala. Tak kisahlah ko nak beli mahal ke murah, yang penting bijak dalam berbelanja. Utamakan keperluan dahulu baru kehendak ... gitu.
Nak2 lagi zaman GST sekarang ni, semua harga barang tetiba melambung tinggi. Dari sudut mana membantu rakyat, masih tercari2 lagi ni. Tak juga jumpa sudut tu.

Dah puas aku membebel pasal tema baju raya sampai terbabas pegi GST pula, maka aku hadiahkan korang gambar raya kami untuk tahun 2015 dengan tema Hijau Mesra Alam .... :P




Mesra alam kan. Gambar pun hijau jak semua. Hampir tak nampak kami berdiri di situ hehe


5 comments:

  1. uolss look hijau... cantikkk... Selamat Hari Raya Mia, maaf zahir dan batin...

    ReplyDelete
  2. Sertuju!!!! Pakai mahal2 tapi poket habuk pun tarak siap minta utang sedara mara lagi, baik tak payah. Jubah2 lelaki sekarang mmg banyak pesen pelik2 kan. Apapun, sukaaaaa tengok uols, I suka kaler ijo ijo ni.

    ReplyDelete
  3. bergambar time panas ke ni u olls?hehe. RM 150 untuk 3 orang tu memang murah..

    ReplyDelete
  4. Sama ler tema kita Mia....hijo hihi...
    Mmg murah kalau bajetnya cuma Rm150 tp dpt 4 org punya baju. Mmg betul betul berjimat ni namanya hihi....

    Alah....kasi chance ler kat cik abe tu....dia pun nak bergaya gak hihi

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!