Skip to main content

Kudat Golf & Marina Resort

Assalamualaikum

Cuti Hari Buruh hari tu, aku hubby dan anak2 stay kat Kudat Golf & Marina Resort. Lokasi resort? 3 jam perjalanan dari Kota Kinabalu. Pengangkutan ?? Boleh drive sendiri atau ikut kereta sewa yang korang boleh cari di perhentian bas depan Padang Merdeka, Kota Kinabalu.

Sebenarnya ni plan last minute. Kita orang pun tak rancang nak pegi ke Kudat. Tapi hubby dah beria2 nak ke Tip of Borneo Tanjung Simpang Mengayau tu, jadi tak nak hampakan dia ... aku pun mulalah operasi cari tempat stay. 
Kalau diikutkan kitaorang sebenarnya boleh jak ulang balik Kudat ke Kota Marudu dan tidur di rumah di kampung tu tapi hubby cakap nak santai2 dengan anak bini barang semalam gitu. Oklah ..
Nasib baik dapat tempat stay .. itu pun 2hb .. 1hb Mei hotel dan resort kat Kudat fully booked. Tak ada event pun kat Kudat masa tu ... mungkin semua pun pakat2 pegi ke Tg Simpang Mengayau cam hubby aku. 

Dapat bilik kat Kudat Golf & Marina Resort. Ni kali kedua stay sini. Bilik kat resort ni semua sama besar. Yang membezakan hanyalah view bilik. Bilik menghadap laut mahal sedikit berbanding menghadap kebun bunga. 
Hari tu kami dapat bilik menghadap kebun bunga .. oklah daripada tiada. Rate RM156 nett termasuk sarapan percuma untuk 2 orang. Harga asal sebenarnya RM166, tapi kitaorang guna Government ID so dapatlah less sedikit. 

View dari depan Kudat Golf & Marina Resort

Bilik kitaorang hari tu. Oklah. Kemas dan bersih cuma dah agak uzur sedikit barang2 kat dalam bilik ni. Tv dia pun yang jenis gemuk tu lagi.

Aktiviti wajib untuk anak2. Uminya sekadar tumpang rendam kaki jak. Temankan Damia berkubang. Aku belum berani biarkan Damia sendiri dalam kolam tu. 


Note : Semasa di kolam hari tu memang ramai budak2 dan parent dia mandi manda di kolam tu. Aku perasan ada 2 orang beradik ni datang ke kolam. Kakak dan adik lelakinya. Si kakak tu rasanya dalam darjah 2 atau 3. Si adik tadi budak lelaki sebaya Damia. Kecik jak. Mak bapa dorang tak tahu kat mana tapi aku perasan maknya duduk nun di restoran sambil membaca novel. Aku teka itu maknya sebab si kakak tadi menuju ke arahnya sambil menyimpan barang2 mereka. 
Sementara si kakak kat tempat maknya, si adik tadi aku tengok cuba turun ke kolam dewasa. Perlahan2 dia julurkan kaki ke dalam kolam tu. Aku pula yang rasa cemas sambil aku perhatikan terus budak tu. Sambil2 tu aku tengok maknya yang asyik membaca novel. Aku tengok lagi budak tu .. dah separuh badannya masuk ke dalam kolam tu tapi tangannya masih berpaut kat tepi kolam tu. Agaknya dia terasa kakinya tak jejak dasar kolam tu, dia naik kembali dan memanggil kakaknya. 
Aku pula yang tarik nafas lega.
Aku bukan nak kata aku parent yang perfect tapi kelalaian macam ni lah yang boleh membahayakan anak kita sendiri.
Tak salah ko nak baca buku tapi agak2lah anak ko masih kecil dibiarkan seorang diri dekat kolam yang dalam tu. Kalau berlaku yang buruk baru nak menyesal. Isshh aku pula yang emo. 
Aku ada anak kecil dan aku sangat fobia dengan kemalangan yang melibatkan anak2 kecil ni. 




Comments

  1. ya allah berdebar baca...nasib baik tak jadi ape-ape..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum :)
    singgah pagi

    ReplyDelete
  3. salam Mia... cantik juga tempat ni.,,harga pun berpatutan...
    aii.. sibuk baca novel nti jadi apa2 dengan anak menyesal ndak sudah..adoii aku yg cemas... huhu.. alert lah bah kan..anak kecil tu, bukan tau bahaya....

    ReplyDelete
  4. Cantik pemandangan hotel ni bila mengadap laut ye mia..
    Saspen baca cerita budak yg masuk kolam dewasa tu...kawan bapa sue anak dia meninggal di swimming pool hotel di kl..dari situ sue ambik pengajaran. Kalo pergi bercuti mana2 sue dan hubby kena jaga anak betul2 masa dlm kolam air walaupun kolam air kanak2...takut lemas nauzubillah...

    ReplyDelete
  5. cuti panjang kaamatan ni boleh pigi ni , nda penah lagi pigi tp sure fully book hotel kan. book awal lah nanti :)

    ReplyDelete
  6. wow cantiknya. seronok nih kalau bawak anak-anak.

    ReplyDelete
  7. Susah nak dpt rate RM166 kalau resort camtu kat Semenanjung ni, dengan view macam tu...

    Mak nya leka baca novel, mmg sangat sangat bahaya tuuu

    ReplyDelete
  8. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  9. Seronoknya bercuti Mia....mmg best apa, tido hotel, santai santai sambil main air. Reward mak paknya penat bekerja kan....

    Sama dgn awak MIa okje pun tak berani nak lepaskan anak anak mandi sesorang lebih lagi kecik lagi cenggitu. Mmg sanggup masuk kolam sekali. Tulah kan manusia ni ada separuh tu mmg pelik!

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang