Skip to main content

Kempunan pelancong Korea tu

Assalamualaikum

Alkisahnya cuti sekolah bulan Mac yang lalu kitaorang pergi ke Kundasang ... ye tempat feveret kami sefamily tu. Tak stay sana, pergi pagi balik petang. Boring duduk kat rumah so naik lah ke Kundasang makan sayap ayam madunya.

Sampai kat Pekan Kundasang, kitaorang rest2 lah kejap, nak bagi enjin kereta sejuk sikit sambil2 melihat pemandangan Gunug Kinabalu yang malu2 ditutup awan tu. 
Dekat keta kami tu adalah sekumpulan pelancong, orang Korea dan Indonesia sedang syok2 bergambar walaupun gunung tak nampak. 

Kitaorang tak keluar kereta, duduk2 sambil menikmati angin sejuk dipergunungan tu. Gitu ... tetiba Damia buat perangai. Diam membatu padahal baru je ketawa2 dengan abang2nya. 
Heran tapi bila aku tengok kat tepi kereta, rupa2nya salah seorang pelancong korea tu sedang cuba snap ambil gambar Damia. 
Dia minta izin nak ambil gambar Damia yang sedang memakai topi boboboy kaler oren tu. Aku faham walaupun kami cakap bahasa itik dan ayam. Sorang cakap korea sorang cakap orang putih kononnya. 

Aku keluarkan sikitlah Damia dari kereta supaya orang tu dapat snap tapi Damia masih berkeras sambil buat muka protes. Damia tak suka sebab dia tak kenal.
Pelancong tu tak putus asa .. dia pura2 kononnya pegi tempat lain, Damia leka sikit je, dia terus snap. Tapi rasanya tak dapat ambik gambar Damia. Hehe
Last2 dia minta izin pinjam topi boboboy Damia, ambil gambar sendiri sambil pakai topi tu. Aku lupa pula curi2 snap masa dia bergaya dengan topi tu. :P

Damia dan topi boboboy yang menarik perhatian pelancong korea tu. 


Pelancong Korea tu. Lelaki bertopi baju biru yang sedang bergambar dengan isterinya. Mungkin dia rindukan anaknya agaknya. 


Kempunan pelancong korea tu nak bergambar dengan Damia. Dapat gambar dengan topi jadilah. 
Lepas pelancong tu gerak, dorang nak ke Poring Hotspring lepas tu katanya ... Damia bukan main seronok lagi. Damia yang pula ajak bergambar, dia kata orang tu dah pergi. 


Nampak 3 beradik ni. Bukan main lagi.


Setepek lagi gambar Damia ala ala budak korea kulit hitam manis. Hehe


Note : ingat lagi masa Damia umur 3 bulan gitu. Dua orang pelancong wanita dari Korea juga bergambar dengannya. Aku pun pelik juga, apa yang different sangat rupa Damia ni dorang suka ajak bergambar. Emmmm... 




Comments

  1. Comeynya Damia.....mcm anak Korea kot....tu depa berkenan tu....
    Ikut ayah ek kulit Damia ni Mia, kalau ikut kulit emaknya, mesti melepakkan...

    ReplyDelete
  2. Hahaha..jual mahal bah si Damia.. amboi..comel betul topi nya.. pinjam boleh kah Damia? hehe

    ReplyDelete
  3. k.mia, salam perkenalan drpd kakmi (whatsapp group KBBA Borneo) :)

    comel anak kmia.. :)

    ReplyDelete
  4. Kelaka la damia..ingatkan sakit perut ke tadi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang