Skip to main content

Kempunan pelancong Korea tu

Assalamualaikum

Alkisahnya cuti sekolah bulan Mac yang lalu kitaorang pergi ke Kundasang ... ye tempat feveret kami sefamily tu. Tak stay sana, pergi pagi balik petang. Boring duduk kat rumah so naik lah ke Kundasang makan sayap ayam madunya.

Sampai kat Pekan Kundasang, kitaorang rest2 lah kejap, nak bagi enjin kereta sejuk sikit sambil2 melihat pemandangan Gunug Kinabalu yang malu2 ditutup awan tu. 
Dekat keta kami tu adalah sekumpulan pelancong, orang Korea dan Indonesia sedang syok2 bergambar walaupun gunung tak nampak. 

Kitaorang tak keluar kereta, duduk2 sambil menikmati angin sejuk dipergunungan tu. Gitu ... tetiba Damia buat perangai. Diam membatu padahal baru je ketawa2 dengan abang2nya. 
Heran tapi bila aku tengok kat tepi kereta, rupa2nya salah seorang pelancong korea tu sedang cuba snap ambil gambar Damia. 
Dia minta izin nak ambil gambar Damia yang sedang memakai topi boboboy kaler oren tu. Aku faham walaupun kami cakap bahasa itik dan ayam. Sorang cakap korea sorang cakap orang putih kononnya. 

Aku keluarkan sikitlah Damia dari kereta supaya orang tu dapat snap tapi Damia masih berkeras sambil buat muka protes. Damia tak suka sebab dia tak kenal.
Pelancong tu tak putus asa .. dia pura2 kononnya pegi tempat lain, Damia leka sikit je, dia terus snap. Tapi rasanya tak dapat ambik gambar Damia. Hehe
Last2 dia minta izin pinjam topi boboboy Damia, ambil gambar sendiri sambil pakai topi tu. Aku lupa pula curi2 snap masa dia bergaya dengan topi tu. :P

Damia dan topi boboboy yang menarik perhatian pelancong korea tu. 


Pelancong Korea tu. Lelaki bertopi baju biru yang sedang bergambar dengan isterinya. Mungkin dia rindukan anaknya agaknya. 


Kempunan pelancong korea tu nak bergambar dengan Damia. Dapat gambar dengan topi jadilah. 
Lepas pelancong tu gerak, dorang nak ke Poring Hotspring lepas tu katanya ... Damia bukan main seronok lagi. Damia yang pula ajak bergambar, dia kata orang tu dah pergi. 


Nampak 3 beradik ni. Bukan main lagi.


Setepek lagi gambar Damia ala ala budak korea kulit hitam manis. Hehe


Note : ingat lagi masa Damia umur 3 bulan gitu. Dua orang pelancong wanita dari Korea juga bergambar dengannya. Aku pun pelik juga, apa yang different sangat rupa Damia ni dorang suka ajak bergambar. Emmmm... 




Comments

  1. Comeynya Damia.....mcm anak Korea kot....tu depa berkenan tu....
    Ikut ayah ek kulit Damia ni Mia, kalau ikut kulit emaknya, mesti melepakkan...

    ReplyDelete
  2. Hahaha..jual mahal bah si Damia.. amboi..comel betul topi nya.. pinjam boleh kah Damia? hehe

    ReplyDelete
  3. k.mia, salam perkenalan drpd kakmi (whatsapp group KBBA Borneo) :)

    comel anak kmia.. :)

    ReplyDelete
  4. Kelaka la damia..ingatkan sakit perut ke tadi...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa