Skip to main content

Bila berlaku depan mata

Assalamualaikum

Kita selalu terbaca, terdengar malahan diajar pelbagai peraturan yang perlu kita patuhi semasa berada di jalan raya. 
Di larang memotong di sini, lampu isyarat di hadapan, awas laluan pejalan kaki ... dan banyak lagi peraturan yang sepatutnya kita mesti dan wajib patuhi. 
Setiap peraturan yang dibuat ada sebabnya. Bukan sahaja ianya melindungi anda tetapi juga untuk pihak kedua dan ketiga.

Tiba-tiba entri terasa sangat rasmi. Bukan apa cuma nak kongsi kejadian berlaku depan mata, berlaku apabila peraturan-peraturan yang telah ditetapkan tidak dipatuhi. 

Tidak pernah sangka akan ternampak kemalangan berlaku di depan mata malahan anak-anak pun nampak. 
Kejadian berlaku kira2 4.30 petang dekat dengan satu lorong pusingan U. Kereta bergerak perlahan kerana jammed.
Ternampak dari sebuah kereta sedang membuat pusingan U secara haram, maknanya pusingan U tu bukan untuk kenderaan yang datang arah kami tetapi untuk yang berada di sebelah.
Kononnya dia nak elak jammed lah tu. Dan ada satu kereta lagi nak mengikut si luncai tu tapi terhenti kerana tiba2 datang sebuah kereta yang hendak membuat pusingan. Kereta yang dipandu oleh seorang wanita tu, masuk terus ke celah2 kereta yang sedang bergerak perlahan tu kerana sangkanya kereta yang hendak menurut si luncai tadi memberi jalan kepadanya .. padahal pengikut si luncai ni nak buat salah tapi tak jadi.

Akibatnya kereta dari arah kami semua terpaksa memberhentikan kereta untuk memberi laluan kepada pemandu wanita tu membuat pusingan U. Kereta semua boleh berhenti secara tiba2 tetapi malangnya sebuah motorsikal yang agak laju tidak sempat mengelak kereta wanita tu dan terlanggar dengan kuat bahagian hadapan kereta tu. Penunggang tu terlambung tinggi sebelum terhempas ke jalan raya. 

Mengucap panjang aku dan hubby tengok kejadian yang berlaku sekelip mata itu. 
Dalam keadaan bergegar tu, aku sempat menjeling ke arah penunggang motor tu dan terlihat dia sedang berjalan ke tepi sambil menahan sakit. 
Hubby cepat2 bergerak dari situ bukan sebab tiada niat untuk membantu. Kami di bahagian sebelah kanan jalan, kemalangan tu berlaku di sebelah kiri. Lagipun anak2 semua berada di dalam kereta masa tu.
Aku hanya berharap semoga penunggang tu tidak apa2 dan tidak mendapat kecederaan yang teruk.

Dari apa yang terjadi ... jelas dan nyata bila seseorang itu tidak mematuhi peraturan, bukan sahaja dia membahayakan nyawa sendiri malahan nyawa pihak kedua Juga pihak ketiga.
Pengajaran untuk diri sendiri dan semua pengguna jalan raya yang lain. Hati2 di jalan raya, ingat diri sendiri, keluarga sendiri dan juga nyawa orang lain. Patuhi peraturan ... jangan sampai kita menyesal satu hari nanti kerana disebabkan kita nyawa orang lain yang melayang.






Comments

  1. nak elak congestion punya pasal... kan dah lain jadinya, kadang-kadang susah nak educate orang ni, sebab orang masing-masing dah rasa diri educated sangat... hu hu hu...

    ReplyDelete
  2. nak cepat punya pasal..itulah akibatnya..huhu..org lain yg tanggung..

    ReplyDelete
  3. Itu yg sue yg sue risau...kdg2 kita dah bawa berhati2 tp org lain yg fikir nk cepat smp melanggar peraturan jln raya mengakibatkan org lain juga yg susah/mati...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang