Skip to main content

Lenggang kangkungnya

Assalamualaikum

Sangat berlenggang kangkung tadi aku ke ke tempat kerja. Keluar rumah tadi tepat jam 7, sepatutnya kena keluar jam 6.40 atau 6.45 seperti kebiasaanya tapi tadi ada hal2 kecemasan negara yang memerlukan masuk ke bilik kecik, terlajak ke jam 7. 
Nasib baik anak2, hubby yang hantar hari ni (maklumlah orang dah mula cuti hari ni, menyampah *tanda2 jeles*) ... 

Abislah lambatlah sampai ni, drive sambil membebel. Salah sendiri juga, So bebelkan diri sendiri. Jangkaan dalam jam 8.15 sampai ke opis tapi jangkaan ku meleset. 
Jam dashboard menunjukkan pukul 7.20 sewaktu aku habis masukkan kereta dalam kotak parkir itu (cewahh). 
Awalnya sampai ... betul2 sangat berlenggang kangkung ni ke opis.

Tapi nak heran apa ... Dah ramai yang balik kampung agaknya. kan orang cina nak celebrate raya dorang tu. 
Haruslah jalan raya pun lengang jak. Aku pun sebenarnya tak sabar lagi nak cuti walaupun perayaan tak ada kena mengena dengan aku. Tinggal 2 hari setengah lagi nak cuti ni. Rabu aku keja setengah hari, company off buat kerja jam 12.30 tengahari. Bagi peluang orang cina nak masak2 untuk makan besar dorang malam tahun baru tu.

Dorang celebrate raya dorang, aku yang dah 10 tahun keja di kelilingi oleh rakan2 cina kena tempiasnya juga. 
Tiap tahun dapat free sekotak limau mandarin. Tiap tahun juga dapat sampul merah serta isinya (^___^) *senyum lebar sebab "isinya" boleh buat jjcm plus shopping sehari. 
Untung bila dikelilingi oleh tokeh2 yang murah hati ... kihkihkih

Ok lah dah abis aku taip entri sambil berlenggang kangkung buat kerja *uuuppss kali ni jak*. Pegi sambung kerja balik. 


Sumber : image from Google






Comments

  1. Wah, untungla dpt angpau besar ^^...masyukk gitu.

    ReplyDelete
  2. untung laaa..kami ni xde pun halfday pun..kekeke..keje gomen gini la...redha..

    ReplyDelete
  3. Inilah dikatakan kerja di M'sia Mia..
    Org lain yg celebrate kita tempias juga sebab dpt cuti sama.

    ReplyDelete
  4. laaaa..... simbul sayur kangkung kat bawah tu, baru faham hihi...
    Dulu masa okje kerja time ginilah best kerja, jalan tak jem, kerja pun boleh santai santai

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a