Skip to main content

Lenggang kangkungnya

Assalamualaikum

Sangat berlenggang kangkung tadi aku ke ke tempat kerja. Keluar rumah tadi tepat jam 7, sepatutnya kena keluar jam 6.40 atau 6.45 seperti kebiasaanya tapi tadi ada hal2 kecemasan negara yang memerlukan masuk ke bilik kecik, terlajak ke jam 7. 
Nasib baik anak2, hubby yang hantar hari ni (maklumlah orang dah mula cuti hari ni, menyampah *tanda2 jeles*) ... 

Abislah lambatlah sampai ni, drive sambil membebel. Salah sendiri juga, So bebelkan diri sendiri. Jangkaan dalam jam 8.15 sampai ke opis tapi jangkaan ku meleset. 
Jam dashboard menunjukkan pukul 7.20 sewaktu aku habis masukkan kereta dalam kotak parkir itu (cewahh). 
Awalnya sampai ... betul2 sangat berlenggang kangkung ni ke opis.

Tapi nak heran apa ... Dah ramai yang balik kampung agaknya. kan orang cina nak celebrate raya dorang tu. 
Haruslah jalan raya pun lengang jak. Aku pun sebenarnya tak sabar lagi nak cuti walaupun perayaan tak ada kena mengena dengan aku. Tinggal 2 hari setengah lagi nak cuti ni. Rabu aku keja setengah hari, company off buat kerja jam 12.30 tengahari. Bagi peluang orang cina nak masak2 untuk makan besar dorang malam tahun baru tu.

Dorang celebrate raya dorang, aku yang dah 10 tahun keja di kelilingi oleh rakan2 cina kena tempiasnya juga. 
Tiap tahun dapat free sekotak limau mandarin. Tiap tahun juga dapat sampul merah serta isinya (^___^) *senyum lebar sebab "isinya" boleh buat jjcm plus shopping sehari. 
Untung bila dikelilingi oleh tokeh2 yang murah hati ... kihkihkih

Ok lah dah abis aku taip entri sambil berlenggang kangkung buat kerja *uuuppss kali ni jak*. Pegi sambung kerja balik. 


Sumber : image from Google






Comments

  1. Wah, untungla dpt angpau besar ^^...masyukk gitu.

    ReplyDelete
  2. untung laaa..kami ni xde pun halfday pun..kekeke..keje gomen gini la...redha..

    ReplyDelete
  3. Inilah dikatakan kerja di M'sia Mia..
    Org lain yg celebrate kita tempias juga sebab dpt cuti sama.

    ReplyDelete
  4. laaaa..... simbul sayur kangkung kat bawah tu, baru faham hihi...
    Dulu masa okje kerja time ginilah best kerja, jalan tak jem, kerja pun boleh santai santai

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang