Skip to main content

Damia dah besar umi

Assalamualaikum

Damia suda besar Umi ... tetiba Damia cakap dengan aku hari tu. Terkejut juga bila dengar ayat tu keluar dari budak usia 3 tahun. ish ish ish. Jadi kenapalah kono (soal balik Damia dengan nada sikit mengusik) 
Bulih suda Damia masak Umi ... Aku ketawa sedikit. Damia mo masak telul ... masih pelat lagi bunyinya. 
Ewah2 mentang2 Umi ko ni selalu buat telur dadar, itu sajalah yang ko tahu Damia. Masak telul. :P

Baguslah Damia berpikiran jauh ko nak. Jangan pula nanti besar ko lupa suda apa yang ko mo buat. Tolong Umi di dapur. Lagipun mo juga Umi rasa telur dadar versi Damia pula, adakah setanding dengan rasa telur dadar Umi yang selalu Baba ko puji2 tu. Cewah .... cam minta puji pula Umi.

Layan Si Damia bercakap ni memang tidak akan abis. 1 hari 1 malam bercakap. Dalam kereta bercakap, sedang tengok tv bercakap, sedang makan bercakap, baring2 mo tidur pun bercakap. Cam semalam, Damia bercerita, yang aku sendiri pun tak tahu isi ceritanya. Sedar2 hubby kejutkan aku. Tertidur semasa dengar Damia bercerita. Sian Damia bercerita sorang2, Uminya suda membuta. Hehe

Kelmarin lepas dari tadika, hubby whatapps. Damia 'buli' dia lagi. Mana tak, satu kedai dengar Damia nangis minta beli mainan. Katanya Baba beli mainan Abang jak, Damia punya mainan tiada. Padahal baru hari jumaat tu Damia pow babanya beli mainan Hello Kitty tu. 

Hasil pow baba. Tu senyum terpaksalah tu sebab baba nak ambik gambar bukti untuk tunjuk kat umi.

Bukan main ko Damia. Hari2 dapat mainan. Kalau begini gayanya tokeh balak pun bankrap Damia ...

Lepas mengepow baba, di rumah terus jadi doktor

Doktor Damia. Sapa2 nak mc hari ni, boleh minta sini :P




Note : Begini rupanya bila dapat anak perempuan cerewet cam mak nenek. :D





Comments

  1. Alahai damia mcm2 keletahnye...pandai pow papa ye...cute la damia nu ^^

    ReplyDelete
  2. Rasa dah besar bila bab teringin nak tolong umi masak
    Bila nak beli mainan rasa masih kecik pulak
    Budak bijak macam itulah Mia..

    ReplyDelete
  3. Dr Damia, jangan bagi MC kat kaki2 penipu MC tau..uncle selalu jumpa kat klinik,especially hari Isnin! hahaha

    ReplyDelete
  4. Hahaha...aku dah biasa kena pow ngan anak². Makanan lah selalunya. Menan memang jarang.

    ReplyDelete
  5. Mmg x larat nak layan kalau dorang pau menan. Anak akk pun sama. Kalau boleh hari hari nak beli menan. Pengsan mak dia ni

    ReplyDelete
  6. Ohhhh datin maimon tak sabar nak besar nak tolong umi masak telul yeh..... hihi
    Biasalah budak budak namaya Mia...mainanlah dunia mereka

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang