Skip to main content

Damia dah besar umi

Assalamualaikum

Damia suda besar Umi ... tetiba Damia cakap dengan aku hari tu. Terkejut juga bila dengar ayat tu keluar dari budak usia 3 tahun. ish ish ish. Jadi kenapalah kono (soal balik Damia dengan nada sikit mengusik) 
Bulih suda Damia masak Umi ... Aku ketawa sedikit. Damia mo masak telul ... masih pelat lagi bunyinya. 
Ewah2 mentang2 Umi ko ni selalu buat telur dadar, itu sajalah yang ko tahu Damia. Masak telul. :P

Baguslah Damia berpikiran jauh ko nak. Jangan pula nanti besar ko lupa suda apa yang ko mo buat. Tolong Umi di dapur. Lagipun mo juga Umi rasa telur dadar versi Damia pula, adakah setanding dengan rasa telur dadar Umi yang selalu Baba ko puji2 tu. Cewah .... cam minta puji pula Umi.

Layan Si Damia bercakap ni memang tidak akan abis. 1 hari 1 malam bercakap. Dalam kereta bercakap, sedang tengok tv bercakap, sedang makan bercakap, baring2 mo tidur pun bercakap. Cam semalam, Damia bercerita, yang aku sendiri pun tak tahu isi ceritanya. Sedar2 hubby kejutkan aku. Tertidur semasa dengar Damia bercerita. Sian Damia bercerita sorang2, Uminya suda membuta. Hehe

Kelmarin lepas dari tadika, hubby whatapps. Damia 'buli' dia lagi. Mana tak, satu kedai dengar Damia nangis minta beli mainan. Katanya Baba beli mainan Abang jak, Damia punya mainan tiada. Padahal baru hari jumaat tu Damia pow babanya beli mainan Hello Kitty tu. 

Hasil pow baba. Tu senyum terpaksalah tu sebab baba nak ambik gambar bukti untuk tunjuk kat umi.

Bukan main ko Damia. Hari2 dapat mainan. Kalau begini gayanya tokeh balak pun bankrap Damia ...

Lepas mengepow baba, di rumah terus jadi doktor

Doktor Damia. Sapa2 nak mc hari ni, boleh minta sini :P




Note : Begini rupanya bila dapat anak perempuan cerewet cam mak nenek. :D





Comments

  1. Alahai damia mcm2 keletahnye...pandai pow papa ye...cute la damia nu ^^

    ReplyDelete
  2. Rasa dah besar bila bab teringin nak tolong umi masak
    Bila nak beli mainan rasa masih kecik pulak
    Budak bijak macam itulah Mia..

    ReplyDelete
  3. Dr Damia, jangan bagi MC kat kaki2 penipu MC tau..uncle selalu jumpa kat klinik,especially hari Isnin! hahaha

    ReplyDelete
  4. Hahaha...aku dah biasa kena pow ngan anak². Makanan lah selalunya. Menan memang jarang.

    ReplyDelete
  5. Mmg x larat nak layan kalau dorang pau menan. Anak akk pun sama. Kalau boleh hari hari nak beli menan. Pengsan mak dia ni

    ReplyDelete
  6. Ohhhh datin maimon tak sabar nak besar nak tolong umi masak telul yeh..... hihi
    Biasalah budak budak namaya Mia...mainanlah dunia mereka

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa