Rancang cuti tahunan - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, January 15, 2015

Rancang cuti tahunan

Assalamualaikum

Aku, perkara pertama yang akan aku check bila mula kerja di bulan pertama tahun baru ni ialah jumlah cuti tahunan aku yang boleh di apply. Nak tengok tahun ni berapa kali aku boleh cuti ... hehe (baru mula kerja dah gatal nak cuti :P)

Seronok tau bila tengok jumlah cuti tahunan dah di refill balik ... refill gitu. Kihkihkih ... tahun ni aku entitled to 24 hari cuti berbayar + 3.5 hari baki cuti tahun lalu + cuti gantian untuk cuti am yang jatuh pada hari sabtu tahun ni. Kalau aku check kat kalendar 2015 ada 5 hari cuti am yang jatuh pada hari sabtu ... so aku dapat 4 hari lagi extra cuti (maksimum 4 hari je company aku bagi).
So cuti aku untuk tahun ni ada 31.5 hari. Sebulan you ... :D

Sekarang ni dah tag2 kalendar mana hari nak cuti. Bukan suka2 tau tapi company tempat aku kerja memang nak staffnya rancang cuti untuk setahun ni. Leave nak kena apply awal-awal, contoh sekarang dah bulan 1, so kena plan leave untuk bulan feb dan mac.

Aku memang dah book 2 hari cuti sekolah bulan mac ni ... harus cuti tau. Maklumlah anak2 dan hubby tengah bercuti, haruslah umi dan isteri ini ada bersama.
Setiap bulan aku akan ambil 1 atau 2 hari cuti tahunan. Selain tu kena simpan juga cuti tu untuk hal2 kecemasan. Company tempat kerja aku ni benarkan staffnya bawa 7 hari cuti ke tahun depan dan mesti di habiskan pada 3 bulan pertama tahun baru tu. Kalau tak, kira hangus. Rugi tau.
Cuti aku selalu berbaki 2 atau 3 hari jak bila hujung tahun. Korang paham2lah bila jadi mak2 ni, selalu ambik emergency leave, terutamanya bila melibatkan anak2. Ni lah salah satu dilema ibu bekerja kan huhu

Ok lah ... tu je lah bebelan aku pasal cuti. Ni nak sambung belek kalendar. TaTa! :D





10 comments:

  1. Jadi pekerja, ibu dan isteri ni memang kena rancang cuti Mia. Itu yg terbaik
    Tapi kakak jarang rancang. Bila dah dekat baru kakak bincang.
    Cuma kakak ni senang nak cuti boss kakak jenis tak kisah..

    ReplyDelete
  2. sama la saya..tgh berkire-kire..melihat-lihat kalender..

    ReplyDelete
  3. memang tahun ni banyak cuti berderet, saya pulak ada lagi 10 hari cuti carryforward tahun lepas tapi still boleh guna till end this year

    ReplyDelete
  4. Banyak tu jumlah cuti mia. Selamat merancang mia..

    ReplyDelete
  5. owhhhh awal eyh kena amik cuti... ktorg kat cni, kadang2 tercuti dulu baru apply, sbb tu bos slalu bising...

    ReplyDelete
  6. erm... manrik gak plan cuti awl2 tuk thn ni kan....

    ReplyDelete
  7. Best bah klu kita dapat rancang awal2 cuti2 kita ni kan Mia.. ndaklah kelam kabut nti.. tapi yg penting memang kena simpan jg utk emergency leave kan... apa2pun selamt bercuti2 nti..hehe

    ReplyDelete
  8. selamat rancang cuti..

    (saya 365 hari lah bekerja xde cuti ☺)

    ReplyDelete
  9. Orang yang bekerja ni mmg cutilah yg di tengok dulu. Itu biasa..... mcm okje gak dulu dulu....
    Company hubby susah betul nak cuti Mia, dia punya cuti rasanya 2 bulan masih berbaki kot....nak cuti ada aje urgent matter

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!