Skip to main content

Rancang cuti tahunan

Assalamualaikum

Aku, perkara pertama yang akan aku check bila mula kerja di bulan pertama tahun baru ni ialah jumlah cuti tahunan aku yang boleh di apply. Nak tengok tahun ni berapa kali aku boleh cuti ... hehe (baru mula kerja dah gatal nak cuti :P)

Seronok tau bila tengok jumlah cuti tahunan dah di refill balik ... refill gitu. Kihkihkih ... tahun ni aku entitled to 24 hari cuti berbayar + 3.5 hari baki cuti tahun lalu + cuti gantian untuk cuti am yang jatuh pada hari sabtu tahun ni. Kalau aku check kat kalendar 2015 ada 5 hari cuti am yang jatuh pada hari sabtu ... so aku dapat 4 hari lagi extra cuti (maksimum 4 hari je company aku bagi).
So cuti aku untuk tahun ni ada 31.5 hari. Sebulan you ... :D

Sekarang ni dah tag2 kalendar mana hari nak cuti. Bukan suka2 tau tapi company tempat aku kerja memang nak staffnya rancang cuti untuk setahun ni. Leave nak kena apply awal-awal, contoh sekarang dah bulan 1, so kena plan leave untuk bulan feb dan mac.

Aku memang dah book 2 hari cuti sekolah bulan mac ni ... harus cuti tau. Maklumlah anak2 dan hubby tengah bercuti, haruslah umi dan isteri ini ada bersama.
Setiap bulan aku akan ambil 1 atau 2 hari cuti tahunan. Selain tu kena simpan juga cuti tu untuk hal2 kecemasan. Company tempat kerja aku ni benarkan staffnya bawa 7 hari cuti ke tahun depan dan mesti di habiskan pada 3 bulan pertama tahun baru tu. Kalau tak, kira hangus. Rugi tau.
Cuti aku selalu berbaki 2 atau 3 hari jak bila hujung tahun. Korang paham2lah bila jadi mak2 ni, selalu ambik emergency leave, terutamanya bila melibatkan anak2. Ni lah salah satu dilema ibu bekerja kan huhu

Ok lah ... tu je lah bebelan aku pasal cuti. Ni nak sambung belek kalendar. TaTa! :D





Comments

  1. Jadi pekerja, ibu dan isteri ni memang kena rancang cuti Mia. Itu yg terbaik
    Tapi kakak jarang rancang. Bila dah dekat baru kakak bincang.
    Cuma kakak ni senang nak cuti boss kakak jenis tak kisah..

    ReplyDelete
  2. sama la saya..tgh berkire-kire..melihat-lihat kalender..

    ReplyDelete
  3. memang tahun ni banyak cuti berderet, saya pulak ada lagi 10 hari cuti carryforward tahun lepas tapi still boleh guna till end this year

    ReplyDelete
  4. Banyak tu jumlah cuti mia. Selamat merancang mia..

    ReplyDelete
  5. owhhhh awal eyh kena amik cuti... ktorg kat cni, kadang2 tercuti dulu baru apply, sbb tu bos slalu bising...

    ReplyDelete
  6. erm... manrik gak plan cuti awl2 tuk thn ni kan....

    ReplyDelete
  7. Best bah klu kita dapat rancang awal2 cuti2 kita ni kan Mia.. ndaklah kelam kabut nti.. tapi yg penting memang kena simpan jg utk emergency leave kan... apa2pun selamt bercuti2 nti..hehe

    ReplyDelete
  8. selamat rancang cuti..

    (saya 365 hari lah bekerja xde cuti ☺)

    ReplyDelete
  9. Orang yang bekerja ni mmg cutilah yg di tengok dulu. Itu biasa..... mcm okje gak dulu dulu....
    Company hubby susah betul nak cuti Mia, dia punya cuti rasanya 2 bulan masih berbaki kot....nak cuti ada aje urgent matter

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc