Skip to main content

Celyn Resort Kundasang

Assalamualaikum

Ok, ni kesinambungan daripada kisah | Kiram's Village 2014 | tu hari. Patutnya post entri ni dahulu tapi gambar belum edit dan ada permintaan tentang kisah Kiram's Village tu, tu pasal cerita Kiram up dahulu. 

Tapi apa-apa pun selitkan dahulu gambar selpie Umi dan anak-anaknya itu ... kihkihkih gediknya aku tengok gambar ni :P

Ni pertama kali kami menginap di Celyn Resort Kundasang. Actually resort ni ada dua lagi cawangan hotel di Kota Kinabalu. Hari tu kami stay di Kinabalu Wing, menghadap Gunung Kinabalu gitu. Harga asal RM388nett tapi sekarang ada promosi so kami cuma bayar RM238nett termasuk percuma sarapan untuk dua orang. Rate untuk bilik yang lain korang checkitout di bawah ni :-

Sumber : Celyn Resort Official Website

Receptionist Counter di Celyn Resort ni. Servis dia ok, staffnya semua muka manis tersenyum je. 


View dari dalam bilik. ada beranda kat luar untuk bersantai sambil menikmati pemandangan Gunung Kinabalu. Bestkan kalau hari-hari bila bangun pagi menghadap pemandangan macam ni. Relaks kepala otak dan fikiran. Tu yang kat luar Shumi dan Shamzi sedang bersantai2 dengan kazen2nya. Hari tu aku dan kakak sefamily sama2 stay kat resort yang sama. Bilik dorang sebelah jak. 

Kat bawah ni pulak pemandangan sekitar resort. Kat sini memang kabus tebal sikit. Dah namanya dipergunungan kan. Sejuk janganlah cakap. Menggigil gitu. 


Cik Alputih pun nak menyelit jugak ... 


Gunung Kinabalu ... yang ni wajib snap ye kalau ke Kundasang. Rasanya dah banyak gambar Gunung Kinabalu dalam simpanan aku tapi nak juga ambik. Maklumlah dari view yang berlainan kan. 

Gambar gunung agak jauh. Ni sebab lokasi resort ni ke bawah sedikit. Lebih kurang 15-20 minit perjalanan dari Pekan Kundasang. 

Ni aku bagi sedikit panduan mungkin berguna (atau tak) kalau korang nak pilih lokasi penginapan di Kundasang ni. Kalau korang nak dekat sangat dengan Gunung Kinabalu tu, maknanya di kaki Gunung Kinabalu, korang boleh stay di Kiram's Village, Alphine D'Bayu Chalet, Mesilau Nature Resort, Dreamworld Resort Kundasang ataupun korang boleh pilih homestay-homestay yang terletak di sepanjang Jalan Mesilau, Kundasang.

Kalau nak lokasi yang strategik, maknanya korang senang nak gerak ke gerai-gerai sayur dan buah-buahan tu atau ke restoran yang menyediakan sayap ayam madu tu tapi pada masa yang sama masih dapat melihat Gunung Kinabalu secara dekat ... korang boleh stay di Kinabalu Pine Resort atau di Mount Kinabalu Heritage Resort & SPA ataupun homestay yang terdapat banyak di Kampung Sinisian Kundasang

Semoga ianya membantu percutian korang di Kundasang!



Comments

  1. tq share Mia..
    mmg ada plan nak ke Kundasang tahun depan..
    musim panas..nak tgk gunung kinabalu depan mata..
    dan tq share psl penginapan tu..
    berbaloi..

    ReplyDelete
  2. Entah bilalah kakak boleh sampai sana Mia
    Tengok ajelah paparan yg Mia buat di sini.
    Mendamaikan..

    ReplyDelete
  3. selamat pagi... singgah pagi isnin

    ReplyDelete
  4. TQ berkongsi info2 yg amat berguna pasal Kundasang ni...
    Saya harap 2015 ni ada rezeki saya nak ke sana...dan akan pilih resort2 yg awak dah review sebelum ni :)

    ReplyDelete
  5. cantiknya kak Mia..view macam kat oversea

    ReplyDelete
  6. huwaaaa...bestnya!!!
    ntah bila la kami nak sampai ke sabah..
    teringin sgt..tapi bila dok pk nk renovate rumah baru, terus x jadi..
    bnyk tempat nak pergi, tapi terpaksa ditangguhkan dulu..huhu

    ReplyDelete
  7. serius teruja nak p cuti-cuti ke sana. Nampak best sgt2...Mia doakan kami dpt jln2 sana ye :)

    ReplyDelete
  8. Cantik gambar hotel dari tepi tu....
    Okje dapat bayangkan kesejukan kat pergunungan tu Mia walaupun tak pernah sampai lagi....hihi....
    Walaupun mama selpie gedik tapi comey ar....betul ni tau....

    ReplyDelete
  9. Bestnya view kat sana. Berkabus. Fefeeling ada kar over the sea jer. kan. Aku mampu tengok jer lah. Nak gi sana tak tau lah bila.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan ๐Ÿ˜‚ Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri ๐Ÿ˜œ selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak ๐Ÿคญ Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli ๐Ÿ˜…) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur ๐Ÿ˜‚ ni pertama kali kmia siang