Skip to main content

Jangan lupa keluarga mu

Assalamualaikum

Sumber : Facebook

Kan ... sangat-sangat terkesan dihati ayat-ayat di atas tu. Aku bukan datang dari keluarga yang senang. Kami adik beradik tidak pernah merasa kemewahan atau kesenangan seperti anak-anak kita ada sekarang ni. Setiap apa yang bapa berikan kepada kami adik beradik, kami akan kongsi bersama-sama terutamanya makanan.

Jika bapa membeli sebungkus buah langsat, mak akan mengiranya terlebih dahulu dan membahagikannya sama rata kepada kami. Biar semua merasa. Hujung bulan bila bapa mendapat duit gaji, dapatlah kami merasa makan ayam. Itu pun sama juga. Mak akan bahagikannya untuk kami. Seorang dapat seketul ayam goreng.

Kebiasaan tu kami bawa hingga ke besar. Tak salah bila kita ada kelebihan sedikit atau dilimpahi dengan rezeki, berkongsilah dengan adik beradik yang lain :D
Jangan lupa dengan kedua orang tua mu juga. Mereka banyak berkorban untuk kita semasa kecil dahulu, apa salahnya kita berkorban dengan senangkan hati mereka sekarang ini.



Note : Terkenang kembali zaman kanak2 aku dan adik beradik yang lain, riang selalu, ada mak bapa yang penyayang walau kami hanya duduk di rumah yang usang.



Comments

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    td breakfast apa?

    ReplyDelete
  2. Betul juga tu mia..anak2 zaman sekarang lebih untung dr anak2 zaman dulu..anak masa kini hidup nda brapa susah suda.apa yg dimau dpt ja kan..

    ReplyDelete
  3. tacing lah sis..mmg pn ingat blk zmn dlu2.. sy pn bkn drp keluarga senang..huhu

    ReplyDelete
  4. betul tu kak...kena ajar anak-anak sekarang susah, macam kita dulu-dlu

    ReplyDelete
  5. Setuju dgn mia. Itu yg cuba sue praktikkan utk ank2 sue skrg. Kalo nk sesuatu brg kene menabung jgn hanya asyik meminta.

    ReplyDelete
  6. tiba2 terasa rindu dekat arwah makpak saya

    ReplyDelete
  7. Arwah mak kakak dulu pun sama Mia
    Mesti bagi sama rata apa lagi kami miskin
    Kalau buat telur dadar tu potong macam pizza sorang sebahagian... sedih bila ingat

    ReplyDelete
  8. Bagus ni. sedekah untuk ahli keluarga terdekat dulu kan.

    ReplyDelete
  9. setuju tu..sedekah dengan utamakan kelaurga kita dahulu, saudara mara, jiran..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa