Skip to main content

Jangan lupa keluarga mu

Assalamualaikum

Sumber : Facebook

Kan ... sangat-sangat terkesan dihati ayat-ayat di atas tu. Aku bukan datang dari keluarga yang senang. Kami adik beradik tidak pernah merasa kemewahan atau kesenangan seperti anak-anak kita ada sekarang ni. Setiap apa yang bapa berikan kepada kami adik beradik, kami akan kongsi bersama-sama terutamanya makanan.

Jika bapa membeli sebungkus buah langsat, mak akan mengiranya terlebih dahulu dan membahagikannya sama rata kepada kami. Biar semua merasa. Hujung bulan bila bapa mendapat duit gaji, dapatlah kami merasa makan ayam. Itu pun sama juga. Mak akan bahagikannya untuk kami. Seorang dapat seketul ayam goreng.

Kebiasaan tu kami bawa hingga ke besar. Tak salah bila kita ada kelebihan sedikit atau dilimpahi dengan rezeki, berkongsilah dengan adik beradik yang lain :D
Jangan lupa dengan kedua orang tua mu juga. Mereka banyak berkorban untuk kita semasa kecil dahulu, apa salahnya kita berkorban dengan senangkan hati mereka sekarang ini.



Note : Terkenang kembali zaman kanak2 aku dan adik beradik yang lain, riang selalu, ada mak bapa yang penyayang walau kami hanya duduk di rumah yang usang.



Comments

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    td breakfast apa?

    ReplyDelete
  2. Betul juga tu mia..anak2 zaman sekarang lebih untung dr anak2 zaman dulu..anak masa kini hidup nda brapa susah suda.apa yg dimau dpt ja kan..

    ReplyDelete
  3. tacing lah sis..mmg pn ingat blk zmn dlu2.. sy pn bkn drp keluarga senang..huhu

    ReplyDelete
  4. betul tu kak...kena ajar anak-anak sekarang susah, macam kita dulu-dlu

    ReplyDelete
  5. Setuju dgn mia. Itu yg cuba sue praktikkan utk ank2 sue skrg. Kalo nk sesuatu brg kene menabung jgn hanya asyik meminta.

    ReplyDelete
  6. tiba2 terasa rindu dekat arwah makpak saya

    ReplyDelete
  7. Arwah mak kakak dulu pun sama Mia
    Mesti bagi sama rata apa lagi kami miskin
    Kalau buat telur dadar tu potong macam pizza sorang sebahagian... sedih bila ingat

    ReplyDelete
  8. Bagus ni. sedekah untuk ahli keluarga terdekat dulu kan.

    ReplyDelete
  9. setuju tu..sedekah dengan utamakan kelaurga kita dahulu, saudara mara, jiran..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang