Skip to main content

Sama tak serupa

Assalamualaikum






Hampir sama kan tapi sebenarnya tak serupa......yang atas tu limau nipis atau kalau di Sabah kami panggil limau kapas. Yang bawah tu pula sapa yang tak kenal limau kasturi. Sedap makan dengan asam boi.....emmmm nyamannya, kecur air liur pulak.

Kedua-duanya boleh dijadikan minuman yang sedap, untuk penambah perisa dalam masakan dan banyak lagi kegunaannya. Untunglah sesiapa yang ada tanam pokok limau ni di rumah, tak payah nak beli di pasar, harga kedua2 jenis limau ni dah makin mahal. Terutamanya buah limau nipis tu, hari tu ke pasar sebungkus RM 2.00 yang hanya beberapa biji di dalamnya. Saiz pula kecik jak dan belum tentu menghasilkan jus yang banyak bila diperah nanti.

Kedua pokok limau ni ada di belakang rumah di kampung. Mak yang tanam. Senang, mudah dan jimat....tak payah nak beli di luar. Petik jak bila nak guna, segar dari ladang gitu. 
Untung yang tinggal di kampung kan. (^_^) 




Comments

  1. dekat rumah atok sue, dua-dua pokok ni ada. bila nak guna petik je. untung sgt org yg berbudi pd tanah.

    ReplyDelete
  2. Mia kita pun boleh juga tanam pokok limau ni. Kakak tanam dlm pasu
    Mia boleh minta mak tut ranting. Bila dah tumbuh akar alih masuk dlm pasu
    Hmmm.... memang best kalau ada pokok sendiri senang bila-bila nak guna

    ReplyDelete
  3. mahal juga ya mba limau nipisnya hehehe
    dirumah saya nggak ada mba limau yang kaya gitu :(
    jadi pengen jeruk nih ahh :p

    ReplyDelete
  4. kalau buat air sirap limau, saya lebih suka rasa yg guna limau kasturi

    ReplyDelete
  5. Assalam singgah
    Buat sambal belacan bersama asam limau kasturi sedap sekali..

    ReplyDelete
  6. limau kasturi kapit asam boiii

    sedap oiii

    ReplyDelete
  7. betul tu mia..senang kalau tanam dekat rumah..petik ja bila mau guna..kalau wana selalu petik di rumah makcik..heheh..

    ReplyDelete
  8. saya ada tanam pokok limau tapi sampai sekarang tak bebruah..dah 5 tahun tanam..

    ReplyDelete
  9. Limau Nipis tu kalau buat air rasanya lagi sedapkan Mia....
    Ada gak limau kasturi tu kat kebun tapi bila dah banyak sangat tak de sapa nak petik....

    ReplyDelete
  10. Sedapnya kalau dapat limau makan ngan asam boi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a