Skip to main content

Sama tak serupa

Assalamualaikum






Hampir sama kan tapi sebenarnya tak serupa......yang atas tu limau nipis atau kalau di Sabah kami panggil limau kapas. Yang bawah tu pula sapa yang tak kenal limau kasturi. Sedap makan dengan asam boi.....emmmm nyamannya, kecur air liur pulak.

Kedua-duanya boleh dijadikan minuman yang sedap, untuk penambah perisa dalam masakan dan banyak lagi kegunaannya. Untunglah sesiapa yang ada tanam pokok limau ni di rumah, tak payah nak beli di pasar, harga kedua2 jenis limau ni dah makin mahal. Terutamanya buah limau nipis tu, hari tu ke pasar sebungkus RM 2.00 yang hanya beberapa biji di dalamnya. Saiz pula kecik jak dan belum tentu menghasilkan jus yang banyak bila diperah nanti.

Kedua pokok limau ni ada di belakang rumah di kampung. Mak yang tanam. Senang, mudah dan jimat....tak payah nak beli di luar. Petik jak bila nak guna, segar dari ladang gitu. 
Untung yang tinggal di kampung kan. (^_^) 




Comments

  1. dekat rumah atok sue, dua-dua pokok ni ada. bila nak guna petik je. untung sgt org yg berbudi pd tanah.

    ReplyDelete
  2. Mia kita pun boleh juga tanam pokok limau ni. Kakak tanam dlm pasu
    Mia boleh minta mak tut ranting. Bila dah tumbuh akar alih masuk dlm pasu
    Hmmm.... memang best kalau ada pokok sendiri senang bila-bila nak guna

    ReplyDelete
  3. mahal juga ya mba limau nipisnya hehehe
    dirumah saya nggak ada mba limau yang kaya gitu :(
    jadi pengen jeruk nih ahh :p

    ReplyDelete
  4. kalau buat air sirap limau, saya lebih suka rasa yg guna limau kasturi

    ReplyDelete
  5. Assalam singgah
    Buat sambal belacan bersama asam limau kasturi sedap sekali..

    ReplyDelete
  6. limau kasturi kapit asam boiii

    sedap oiii

    ReplyDelete
  7. betul tu mia..senang kalau tanam dekat rumah..petik ja bila mau guna..kalau wana selalu petik di rumah makcik..heheh..

    ReplyDelete
  8. saya ada tanam pokok limau tapi sampai sekarang tak bebruah..dah 5 tahun tanam..

    ReplyDelete
  9. Limau Nipis tu kalau buat air rasanya lagi sedapkan Mia....
    Ada gak limau kasturi tu kat kebun tapi bila dah banyak sangat tak de sapa nak petik....

    ReplyDelete
  10. Sedapnya kalau dapat limau makan ngan asam boi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc