Skip to main content

MagneTrap for Engine

Assalamualaikum

Tajuk bukan main, orang putih lah kononnya. Ni nak share sikit tentang tips penjagaan engin keta kita. 

Korang biasa dengar ke tentang Magnet Trap ?? Bagi mereka khususnya kaum lelaki yang mementingkan penjagaan engin kereta tentu tahu benda ni kan.
Bagi kaum perempuan.....emmmm kebarangkalian untuk kenal benda ni mungkin 1/10 jak....yang selebihnya haram tak tahu. Cam aku ler tu.

Ni aku nak terangkan korang tentang kegunaan benda ni (walaupun sebenarnya aku tak berapa nak faham, ni hubby yang tolong explain kan, aku sekadar tulis jak..kihkihkih)

Magnet Trap kiranya berfungsi sebagai pemerangkap serbuk besi yang terhasil daripada geseran semasa engine sedang bergerak/berfungsi. Magnet Trap ni dipasang di 'badan' oil filter. Ianya akan menarik semua sisa2 besi daripada memenuhi lubang filter yang jika dibiarkan akan menyumbat lubang filter tersebut. Bila lubang filter dah tersumbat, pengaliran minyak menjadi tidak lancar yang menyebabkan engine kereta lembab, tak smooth masa kita drive gitu. 

Emmm korang faham ke ?? aku faham sikit-sikitlah tapi terus terang tak pernah pun jenguk oil filter dalam kereta tu ... hehe

Korang boleh beli benda ni di Pusat Servis Perodua yang berdekatan gitu. Harga dalam RM63.00 gitu, tapi kalau member Perodua, maknanya korang pelanggan tetap pusat servis Perodua dapat potongan diskaun sebanyak 15%. 











Note : Ini bukan post berbayar. Saja je kongsi-kongsi maklumat. So Perodua kena berterima kasih lah pada aku sebab tolong promotekan produk dorang....:P




Comments

  1. Hehehe mmg x tahu pun mia ;)
    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. Betullah kakak kakak tergolong dlm 9/10 yg tak tahu itu Mia.
    Ada pasang atau tak dlm kereta kakak pun kakak tak tahu
    Nanti balik kakak tanya abang ye:)

    ReplyDelete
  3. 1st time dgr he3... kalau proton pon ada ke menda ni eyh?

    ReplyDelete
  4. Thanks for the info. 1st time dengar.

    ReplyDelete
  5. Tertanya2 gak apa sbnrnya magnet trap tu sbb pusat servis memandai je psg benda alah tu without inform customer. Tau2 masa byr bil mahal. Bila dah tau ni kira bagus gak la diorg psg...

    ReplyDelete
  6. bru je g servis td...tgk bil xpham parts yg die tukar..trus google..so ksimpulannye bgus gk la pasang magnet trap ni =)

    ReplyDelete
  7. Klu ada badget lebih ok la, tp den nk settlekn bil UMobile dulu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang