Skip to main content

MagneTrap for Engine

Assalamualaikum

Tajuk bukan main, orang putih lah kononnya. Ni nak share sikit tentang tips penjagaan engin keta kita. 

Korang biasa dengar ke tentang Magnet Trap ?? Bagi mereka khususnya kaum lelaki yang mementingkan penjagaan engin kereta tentu tahu benda ni kan.
Bagi kaum perempuan.....emmmm kebarangkalian untuk kenal benda ni mungkin 1/10 jak....yang selebihnya haram tak tahu. Cam aku ler tu.

Ni aku nak terangkan korang tentang kegunaan benda ni (walaupun sebenarnya aku tak berapa nak faham, ni hubby yang tolong explain kan, aku sekadar tulis jak..kihkihkih)

Magnet Trap kiranya berfungsi sebagai pemerangkap serbuk besi yang terhasil daripada geseran semasa engine sedang bergerak/berfungsi. Magnet Trap ni dipasang di 'badan' oil filter. Ianya akan menarik semua sisa2 besi daripada memenuhi lubang filter yang jika dibiarkan akan menyumbat lubang filter tersebut. Bila lubang filter dah tersumbat, pengaliran minyak menjadi tidak lancar yang menyebabkan engine kereta lembab, tak smooth masa kita drive gitu. 

Emmm korang faham ke ?? aku faham sikit-sikitlah tapi terus terang tak pernah pun jenguk oil filter dalam kereta tu ... hehe

Korang boleh beli benda ni di Pusat Servis Perodua yang berdekatan gitu. Harga dalam RM63.00 gitu, tapi kalau member Perodua, maknanya korang pelanggan tetap pusat servis Perodua dapat potongan diskaun sebanyak 15%. 











Note : Ini bukan post berbayar. Saja je kongsi-kongsi maklumat. So Perodua kena berterima kasih lah pada aku sebab tolong promotekan produk dorang....:P




Comments

  1. Hehehe mmg x tahu pun mia ;)
    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  2. Betullah kakak kakak tergolong dlm 9/10 yg tak tahu itu Mia.
    Ada pasang atau tak dlm kereta kakak pun kakak tak tahu
    Nanti balik kakak tanya abang ye:)

    ReplyDelete
  3. 1st time dgr he3... kalau proton pon ada ke menda ni eyh?

    ReplyDelete
  4. Thanks for the info. 1st time dengar.

    ReplyDelete
  5. Tertanya2 gak apa sbnrnya magnet trap tu sbb pusat servis memandai je psg benda alah tu without inform customer. Tau2 masa byr bil mahal. Bila dah tau ni kira bagus gak la diorg psg...

    ReplyDelete
  6. bru je g servis td...tgk bil xpham parts yg die tukar..trus google..so ksimpulannye bgus gk la pasang magnet trap ni =)

    ReplyDelete
  7. Klu ada badget lebih ok la, tp den nk settlekn bil UMobile dulu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a