Skip to main content

Kuih Zaman Sekarang

Assalamualaikum
 
Salam jumaat semua. Hilang sehari daripada blog akibat kesibukkan yang melanda gitu.
 
 
 
 
 
Kuih zaman sekarang.......size extra S, sangat comel, nak sama besar dengan sudu teh tu, kiut, kalau makan mau 10 biji baru kenyang. emmmmmm harga seringgit 3.
Teringat zaman dulu.....harga kuih 20 sen besar cam saiz pinggan makan.  
 
Nak salahkan orang jual kuih tu ?? tak boleh. Harga barang dah meningkat.
Nak salahkan kedai runcit yang jual barang ?? tak boleh. Dorang kata pemborong jual harga mahal.
Nak salahkan pemborong ?? tak boleh juga. Dorang kata beli dari kilang, harga mahal.
Nak salahkan pengilang ?? lagilah tak boleh. Kos barang naik.
 
Jadi tak boleh nak salahkan sesiapa...redha jak lah nak oiiii......
 
 
 

Comments

  1. Salam Jumaat Mia... semua sudah mahal bah.. ndak tau sudah mo salahkan siapa.. kesimpulannya kita ni kena redha jak lah... hehe

    ReplyDelete
  2. Salam jumaat mia, kalo nk kenyang kene buat sendiri..
    Kalo beli kene redho je la dgn harganya ;)

    ReplyDelete
  3. alahai comelnya..tu kategori saiz mini..sekali ngap abis suda..nda cukup lagi sebiji..hehe..

    ReplyDelete
  4. kalau nak makan jugak terpaksalah korbankan duit kan mia..nak buat camaner..:)

    ReplyDelete
  5. yelah,sekarang nie peniaga dah demand..kuih pun dah bertukar kepada size s dari size m kan..
    kalau dlu sebiji donut pun dah puas hati makan...

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Zaman berubah. Kuih pun berubah juga.

    ReplyDelete
  7. mini donut? hehehe itu la sekarang ni semua pun mahal.

    ReplyDelete
  8. sama cm nasi lemak jg...dulu sebungkus x abis la ni rs cm br nk mkn da habis

    ReplyDelete
  9. comey nyer... sesuai utk org gems macam aku ni... sbb mkn 3 jer, x sempat la nak gemok ha3

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang