Skip to main content

Acar Timun Santan

Assalamualaikum

Semalam in the way balik rumah, semasa sedang driving tu, seperti biasa memikirkan apa yang hendak dimasak malam ni. Sedang memikir tu, tetiba air liur terasa seperti merembes laju kerana dengan tak semena-mena teringat acar timun yang selalu mak buat. gitu...
 
Aku sebelum ni selalu makan yang mak buatkan, tak pernah cuba buat sendiri. Ngada-ngada kan, dah besar panjang, beranak pinak masih nak mak masakkan. 
Otak dah pikir jak acar tu, tak boleh jadi ni, terus call mak di kampung tanya apa bahan2 yang diperlukan dan cara membuatnya. Jangan risau aku handsfree ye hehe
 
Dah dapat tau semuanya, lepas ambik Shumi terus singgah beli apa yang patut. bahan utama mestilah timun kan.
Sesampai rumah, terus masuk dapur. Ktang ktung ktang ktung !!! (effect memasaklah konon) tak sampai 10 minit siap. alaaa bukan nak masak atas api pun timun tu, just bancuh2 dan gaul kemudian perap sekejap bagi cuka tu masakkan sedikit timun tu.
 

 
Tada !!!!
 
Senang jak rupanya nak buat ni. Korang pernah makan ke acar jenis macam ni ?? kalau tak pernah silalah cuba. Senang jak nak buat.
Bahan-bahan :- Timun dihiris halus, Cili Merah juga dihiris halus, Bawang Merah..hiris halus juga, Telur rebus, garam, serbuk perisa, cuka dan juga santan.
cara buat : Gaulkan timun, cili merah dan bawang merah dalam santan yang telah dicairkan sedikit dengan air suam. Kemudian masukkan cuka, garam dan serbuk perisa secukup rasa. Perapkan sekejap dan masukkan telur rebus tadi. Telur rebus kira sebagai penambah perisa dalam acar tu. Kalau tak ada telur rebus cam tak lengkap rasanya. :)
 
Selamat mencuba!
 
 

Comments

  1. tak pernah try acar timun santan nie...nak try jugak la nanti...

    ReplyDelete
  2. 1st tengok..mmg tak pernah try lagi la... nanti boleh try..=D

    ReplyDelete
  3. Ye memang resepi baru ni buat kakak sebab tak pernah merasa lagi acara cara ini
    Kalau di Johor biasa tak bersantan pun. Telur pun tak ada..

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok & tau pasal azar timun santan nih.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah pulak tengok acar timun santan ni .. boleh cuba jugak ni :)

    ReplyDelete
  6. Acar timun biasa makan...tapi ni 1st time tgk ada santan...hahaha

    ReplyDelete
  7. Acar timun ni x pernah rasa lg..kene cuba buat jg ni. Nmpak sedap la.

    ReplyDelete
  8. dia macam acar timun biasa tu yea tapi dia bubuh santan
    nak try la
    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  9. 1st time tgk acar santan...

    ReplyDelete
  10. I am really pleased to read this blog posts which includes tons of
    valuable information. 토토사이트

    ReplyDelete
  11. Recently, I have started to read a lot of unique articles on different sites, and I am enjoying that a lot. Although, I must tell you that I still like the articles here a lot. They are also unique in their own way 경마사이트

    ReplyDelete
  12. I am a fan who has watched your writing from before. I have learned a lot from you. Please come to my site and help me. 바카라사이트

    ReplyDelete
  13. Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often! 토토사이트

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang