Acar Timun Santan - Mia - Memories of Mine

Latest

Wednesday, August 13, 2014

Acar Timun Santan

Assalamualaikum

Semalam in the way balik rumah, semasa sedang driving tu, seperti biasa memikirkan apa yang hendak dimasak malam ni. Sedang memikir tu, tetiba air liur terasa seperti merembes laju kerana dengan tak semena-mena teringat acar timun yang selalu mak buat. gitu...
 
Aku sebelum ni selalu makan yang mak buatkan, tak pernah cuba buat sendiri. Ngada-ngada kan, dah besar panjang, beranak pinak masih nak mak masakkan. 
Otak dah pikir jak acar tu, tak boleh jadi ni, terus call mak di kampung tanya apa bahan2 yang diperlukan dan cara membuatnya. Jangan risau aku handsfree ye hehe
 
Dah dapat tau semuanya, lepas ambik Shumi terus singgah beli apa yang patut. bahan utama mestilah timun kan.
Sesampai rumah, terus masuk dapur. Ktang ktung ktang ktung !!! (effect memasaklah konon) tak sampai 10 minit siap. alaaa bukan nak masak atas api pun timun tu, just bancuh2 dan gaul kemudian perap sekejap bagi cuka tu masakkan sedikit timun tu.
 

 
Tada !!!!
 
Senang jak rupanya nak buat ni. Korang pernah makan ke acar jenis macam ni ?? kalau tak pernah silalah cuba. Senang jak nak buat.
Bahan-bahan :- Timun dihiris halus, Cili Merah juga dihiris halus, Bawang Merah..hiris halus juga, Telur rebus, garam, serbuk perisa, cuka dan juga santan.
cara buat : Gaulkan timun, cili merah dan bawang merah dalam santan yang telah dicairkan sedikit dengan air suam. Kemudian masukkan cuka, garam dan serbuk perisa secukup rasa. Perapkan sekejap dan masukkan telur rebus tadi. Telur rebus kira sebagai penambah perisa dalam acar tu. Kalau tak ada telur rebus cam tak lengkap rasanya. :)
 
Selamat mencuba!
 
 

12 comments:

  1. tak pernah try acar timun santan nie...nak try jugak la nanti...

    ReplyDelete
  2. 1st tengok..mmg tak pernah try lagi la... nanti boleh try..=D

    ReplyDelete
  3. Ye memang resepi baru ni buat kakak sebab tak pernah merasa lagi acara cara ini
    Kalau di Johor biasa tak bersantan pun. Telur pun tak ada..

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok & tau pasal azar timun santan nih.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah pulak tengok acar timun santan ni .. boleh cuba jugak ni :)

    ReplyDelete
  6. Acar timun biasa makan...tapi ni 1st time tgk ada santan...hahaha

    ReplyDelete
  7. Acar timun ni x pernah rasa lg..kene cuba buat jg ni. Nmpak sedap la.

    ReplyDelete
  8. dia macam acar timun biasa tu yea tapi dia bubuh santan
    nak try la
    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  9. 1st time tgk acar santan...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!