Skip to main content

Acar Timun Santan

Assalamualaikum

Semalam in the way balik rumah, semasa sedang driving tu, seperti biasa memikirkan apa yang hendak dimasak malam ni. Sedang memikir tu, tetiba air liur terasa seperti merembes laju kerana dengan tak semena-mena teringat acar timun yang selalu mak buat. gitu...
 
Aku sebelum ni selalu makan yang mak buatkan, tak pernah cuba buat sendiri. Ngada-ngada kan, dah besar panjang, beranak pinak masih nak mak masakkan. 
Otak dah pikir jak acar tu, tak boleh jadi ni, terus call mak di kampung tanya apa bahan2 yang diperlukan dan cara membuatnya. Jangan risau aku handsfree ye hehe
 
Dah dapat tau semuanya, lepas ambik Shumi terus singgah beli apa yang patut. bahan utama mestilah timun kan.
Sesampai rumah, terus masuk dapur. Ktang ktung ktang ktung !!! (effect memasaklah konon) tak sampai 10 minit siap. alaaa bukan nak masak atas api pun timun tu, just bancuh2 dan gaul kemudian perap sekejap bagi cuka tu masakkan sedikit timun tu.
 

 
Tada !!!!
 
Senang jak rupanya nak buat ni. Korang pernah makan ke acar jenis macam ni ?? kalau tak pernah silalah cuba. Senang jak nak buat.
Bahan-bahan :- Timun dihiris halus, Cili Merah juga dihiris halus, Bawang Merah..hiris halus juga, Telur rebus, garam, serbuk perisa, cuka dan juga santan.
cara buat : Gaulkan timun, cili merah dan bawang merah dalam santan yang telah dicairkan sedikit dengan air suam. Kemudian masukkan cuka, garam dan serbuk perisa secukup rasa. Perapkan sekejap dan masukkan telur rebus tadi. Telur rebus kira sebagai penambah perisa dalam acar tu. Kalau tak ada telur rebus cam tak lengkap rasanya. :)
 
Selamat mencuba!
 
 

Comments

  1. tak pernah try acar timun santan nie...nak try jugak la nanti...

    ReplyDelete
  2. 1st tengok..mmg tak pernah try lagi la... nanti boleh try..=D

    ReplyDelete
  3. Ye memang resepi baru ni buat kakak sebab tak pernah merasa lagi acara cara ini
    Kalau di Johor biasa tak bersantan pun. Telur pun tak ada..

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok & tau pasal azar timun santan nih.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah pulak tengok acar timun santan ni .. boleh cuba jugak ni :)

    ReplyDelete
  6. Acar timun biasa makan...tapi ni 1st time tgk ada santan...hahaha

    ReplyDelete
  7. Acar timun ni x pernah rasa lg..kene cuba buat jg ni. Nmpak sedap la.

    ReplyDelete
  8. dia macam acar timun biasa tu yea tapi dia bubuh santan
    nak try la
    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  9. 1st time tgk acar santan...

    ReplyDelete
  10. I am really pleased to read this blog posts which includes tons of
    valuable information. 토토사이트

    ReplyDelete
  11. Recently, I have started to read a lot of unique articles on different sites, and I am enjoying that a lot. Although, I must tell you that I still like the articles here a lot. They are also unique in their own way 경마사이트

    ReplyDelete
  12. I am a fan who has watched your writing from before. I have learned a lot from you. Please come to my site and help me. 바카라사이트

    ReplyDelete
  13. Wonderful post! We will be linking to this great article on our site. I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often! 토토사이트

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a