Skip to main content

Cerita Raya 2014

Assalamualaikum

Salam Syawal yang ke 8 ... Rata-rata dah mula bekerja hari ni kan. Samalah dengan aku..dah seminggu bercuti raya, berehat sakan, menambahkan lelemaks yang sedia ada....hari ni kembali ke rutin biasa. 

Raya tahun ni, seperti biasa kami sambut dengan penuh sederhana. Biar semuanya seperti biasa, yang penting semua adik beradik dapat berkumpul. Dapat makan bersama-sama juadah yang mak masak di pagi raya.  Ketupat pulut, rendang daging, kuah kacang, sambal bilis dan kacang, mee goreng serta kuih muih wajib ada di pagi raya. :)

Dan acara wajib aku, hubby dan anak-anak di pagi raya. Mesti lah ambik peluang pose dengan baju raya yang tak seberapa tu. Yang penting background mesti kekampungan, baru ada feel raya gitu :)


Berlatar belakangkan kebun pisang bapa depan rumah dan juga pokok mangga yang dah tumbang serta rumpun bambu yang besar itu. emmmm rindunya suasana kampung ku. 


Shamzi, Damia dan Shumi .... model cilik Umi dan Baba



Emak dan Bapa. Susah sebenarnya dorang ni nak gambar berdua. Hari tu mood agak baik dan memberi kerjasama...hehe Bapa dah berapa kali rotate baju melayu hitamnya tu. Banyak2 baju melayu yang dibelikan untuknya, kaler yang ni juga dia paling gemar memakainya.


Dan buat julung kalinya....memperkenalkan tiga 'dara' pingitan yang dah jadi mak budak...kihkihkih. Dari kiri adik aku yang no 3, yang tengah kakak aku merangkap anak yang sulung dan yang baju kurung cekelat tu pemilik blog ni, anak no 2. Muka kitaorang tak berapa nak sama kan ?? Aku ada 5 beradik jak, yang ni tiga2 dah kahwin. Tinggal adik aku yang no 4 dan yang bongsu tu belum kahwin. 


Ok lah. Tu jak serba ringkas cerita raya kami hari tu. Sekarang nak sambung kerja yang menimbun ni. Happy working k!!!



Comments

  1. alohai.. jeles nya gmbr..
    kita gmbr atas kerusi jer..

    ReplyDelete
  2. wah seronoknya beraya berkumpul semua kan mia..adik bradik ko seiras jer..:)

    ReplyDelete
  3. cantiknya gambar raya.. suka tgk.

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya mia...kita sama anak kedua juge ^_^

    ReplyDelete
  5. serius cantik gambar raya tu dengan background yang menghijau..thumbs up..heheh..

    ReplyDelete
  6. Suasana kampung yg nyaman dan mendamaikan Mia..
    Berfoto macam ini memang cantik, tak payah ke studio photo.

    ReplyDelete
  7. Salam Aidilfitri...
    Mmg cantik background pokok tumbang + pohon buluh tu..menghijau!

    ReplyDelete
  8. comelnya backgorund. gambar raya pun comel. anak-anak pun comel. semua comel hehe


    selamat hari raya . :D

    ReplyDelete
  9. Selamat Hari Raya Mia....
    Cantiklah gambar depan pokok buluh tu mmg nampak nyaman bahhhh....
    Wah... en Somi pakai serban yeh tahun ni...
    Nmapak cantik dan ayulah 3 dara pingitan tu......

    ReplyDelete
  10. saya pun tangkap gambar depan semak..konon nak bagi effect kampung.padahal kat KL..hehehe

    ReplyDelete
  11. Cantiknya depa berphotoshoot di pagi raya.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang