Skip to main content

Cerita Raya 2014

Assalamualaikum

Salam Syawal yang ke 8 ... Rata-rata dah mula bekerja hari ni kan. Samalah dengan aku..dah seminggu bercuti raya, berehat sakan, menambahkan lelemaks yang sedia ada....hari ni kembali ke rutin biasa. 

Raya tahun ni, seperti biasa kami sambut dengan penuh sederhana. Biar semuanya seperti biasa, yang penting semua adik beradik dapat berkumpul. Dapat makan bersama-sama juadah yang mak masak di pagi raya.  Ketupat pulut, rendang daging, kuah kacang, sambal bilis dan kacang, mee goreng serta kuih muih wajib ada di pagi raya. :)

Dan acara wajib aku, hubby dan anak-anak di pagi raya. Mesti lah ambik peluang pose dengan baju raya yang tak seberapa tu. Yang penting background mesti kekampungan, baru ada feel raya gitu :)


Berlatar belakangkan kebun pisang bapa depan rumah dan juga pokok mangga yang dah tumbang serta rumpun bambu yang besar itu. emmmm rindunya suasana kampung ku. 


Shamzi, Damia dan Shumi .... model cilik Umi dan Baba



Emak dan Bapa. Susah sebenarnya dorang ni nak gambar berdua. Hari tu mood agak baik dan memberi kerjasama...hehe Bapa dah berapa kali rotate baju melayu hitamnya tu. Banyak2 baju melayu yang dibelikan untuknya, kaler yang ni juga dia paling gemar memakainya.


Dan buat julung kalinya....memperkenalkan tiga 'dara' pingitan yang dah jadi mak budak...kihkihkih. Dari kiri adik aku yang no 3, yang tengah kakak aku merangkap anak yang sulung dan yang baju kurung cekelat tu pemilik blog ni, anak no 2. Muka kitaorang tak berapa nak sama kan ?? Aku ada 5 beradik jak, yang ni tiga2 dah kahwin. Tinggal adik aku yang no 4 dan yang bongsu tu belum kahwin. 


Ok lah. Tu jak serba ringkas cerita raya kami hari tu. Sekarang nak sambung kerja yang menimbun ni. Happy working k!!!



Comments

  1. alohai.. jeles nya gmbr..
    kita gmbr atas kerusi jer..

    ReplyDelete
  2. wah seronoknya beraya berkumpul semua kan mia..adik bradik ko seiras jer..:)

    ReplyDelete
  3. cantiknya gambar raya.. suka tgk.

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya mia...kita sama anak kedua juge ^_^

    ReplyDelete
  5. serius cantik gambar raya tu dengan background yang menghijau..thumbs up..heheh..

    ReplyDelete
  6. Suasana kampung yg nyaman dan mendamaikan Mia..
    Berfoto macam ini memang cantik, tak payah ke studio photo.

    ReplyDelete
  7. Salam Aidilfitri...
    Mmg cantik background pokok tumbang + pohon buluh tu..menghijau!

    ReplyDelete
  8. comelnya backgorund. gambar raya pun comel. anak-anak pun comel. semua comel hehe


    selamat hari raya . :D

    ReplyDelete
  9. Selamat Hari Raya Mia....
    Cantiklah gambar depan pokok buluh tu mmg nampak nyaman bahhhh....
    Wah... en Somi pakai serban yeh tahun ni...
    Nmapak cantik dan ayulah 3 dara pingitan tu......

    ReplyDelete
  10. saya pun tangkap gambar depan semak..konon nak bagi effect kampung.padahal kat KL..hehehe

    ReplyDelete
  11. Cantiknya depa berphotoshoot di pagi raya.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a