Skip to main content

Mesti rasa berpuasa di kampung

Assalamualaikum
 
Ni cerita 2 minggu yang lepas tapi baru hari ni dapat post entri. Kekangan masa kan.
Aku kalau tiba bulan berpuasa ni mesti tak miss balik kampung untuk berpuasa bersama-sama dengan keluarga di sana. Semalam pun jadilah. Yang penting dapat rasa suasana tu.
Feel dia memang lain tau, meriah sangat walaupun berbuka ala kadar jak.
Rugi sapa-sapa yang masih ada keluarga di kampung tak balik dan merasai suasana berpuasa di kampung ni. Lagipun bulan ramadhan cuma setahun sekali jak kan.
 
 
 
Balik hari tu, aku sempat juga menjenguk sekejap pasar ramadhan di sana. Meriah jugalah tapi tak lah sepadat pasar ramdahan di KK tu. Penuh dengan manusia. Yang ni senang jak korang nak beli, tak payah bersesak-sesak dengan orang ramai.
 
 

 
Antara menu berbuka puasa kami sekeluarga hari tu. Simple jak, kuih muih, mee goreng dan yang penting ada sambal ikan masin yang mak buat. My peberet! sampai hari ni masih lagi teringat2 sambal tu.
 
 
 
 
 
Note : Ada lebih kurang seminggu lagi kita akan menyambut bulan syawal. Tapi rasanya kali ni raya agak muram sedikit. Kita semua masih lagi terkejut dengan apa yang terjadi dengan pesawat MH17 yang terhempas itu. Walaupun aku tidak ada saudara mara di dalam kapal itu tapi tempias kesedihan itu memang dirasai. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Semoga keluarga mangsa tabah menghadapinya.
 
 
 
 

Comments

  1. Batul tu akak. Dapat rasa berpuasa sehari pun dah cukup.Best berpuasa di kampung.

    ReplyDelete
  2. x sbr nk blk kelntan.. kuih2 kelntan best tau..

    ReplyDelete
  3. Tak kiralah waktu bila sebenarnya susana berada di kampung sendiri tak sama Mia.
    Apa lagi di bulan puasa dan hari raya..

    ReplyDelete
  4. thn ni tak merasa la puasa kat kampung..ari ahad kot baru bertolak..mungkin sampai pon lewat dah malam raya tu..huhuhu

    ReplyDelete
  5. seronok kan dapat berpuasa dan berbuka dgn keluarga di kampung..hehehe..merasa la jugak masa awal2 berpuasa aritu..

    ReplyDelete
  6. sabtu ahad balik kg...kali pertama bersahur dengan mak abah

    ReplyDelete
  7. kalau ko suka sambal ikan masin mak.. aku suka sambal udang kering mak ;)

    betul... mmg terasa suram wpon xde saudara-mara kita terlibat...

    ReplyDelete
  8. sambutan di KK tak byk beza dgn di semenanjung kan...:)
    Tapi kesian mereka di zone ESSCOM..kena perintah berkurung

    ReplyDelete
  9. last weekend balik ke kampung nak puasa ngan atuk dan sepupu-sepapat. memang best!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa