Mesti rasa berpuasa di kampung - Mia - Memories of Mine

Latest

Monday, July 21, 2014

Mesti rasa berpuasa di kampung

Assalamualaikum
 
Ni cerita 2 minggu yang lepas tapi baru hari ni dapat post entri. Kekangan masa kan.
Aku kalau tiba bulan berpuasa ni mesti tak miss balik kampung untuk berpuasa bersama-sama dengan keluarga di sana. Semalam pun jadilah. Yang penting dapat rasa suasana tu.
Feel dia memang lain tau, meriah sangat walaupun berbuka ala kadar jak.
Rugi sapa-sapa yang masih ada keluarga di kampung tak balik dan merasai suasana berpuasa di kampung ni. Lagipun bulan ramadhan cuma setahun sekali jak kan.
 
 
 
Balik hari tu, aku sempat juga menjenguk sekejap pasar ramadhan di sana. Meriah jugalah tapi tak lah sepadat pasar ramdahan di KK tu. Penuh dengan manusia. Yang ni senang jak korang nak beli, tak payah bersesak-sesak dengan orang ramai.
 
 

 
Antara menu berbuka puasa kami sekeluarga hari tu. Simple jak, kuih muih, mee goreng dan yang penting ada sambal ikan masin yang mak buat. My peberet! sampai hari ni masih lagi teringat2 sambal tu.
 
 
 
 
 
Note : Ada lebih kurang seminggu lagi kita akan menyambut bulan syawal. Tapi rasanya kali ni raya agak muram sedikit. Kita semua masih lagi terkejut dengan apa yang terjadi dengan pesawat MH17 yang terhempas itu. Walaupun aku tidak ada saudara mara di dalam kapal itu tapi tempias kesedihan itu memang dirasai. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Semoga keluarga mangsa tabah menghadapinya.
 
 
 
 

10 comments:

  1. Batul tu akak. Dapat rasa berpuasa sehari pun dah cukup.Best berpuasa di kampung.

    ReplyDelete
  2. x sbr nk blk kelntan.. kuih2 kelntan best tau..

    ReplyDelete
  3. Tak kiralah waktu bila sebenarnya susana berada di kampung sendiri tak sama Mia.
    Apa lagi di bulan puasa dan hari raya..

    ReplyDelete
  4. thn ni tak merasa la puasa kat kampung..ari ahad kot baru bertolak..mungkin sampai pon lewat dah malam raya tu..huhuhu

    ReplyDelete
  5. seronok kan dapat berpuasa dan berbuka dgn keluarga di kampung..hehehe..merasa la jugak masa awal2 berpuasa aritu..

    ReplyDelete
  6. sabtu ahad balik kg...kali pertama bersahur dengan mak abah

    ReplyDelete
  7. kalau ko suka sambal ikan masin mak.. aku suka sambal udang kering mak ;)

    betul... mmg terasa suram wpon xde saudara-mara kita terlibat...

    ReplyDelete
  8. sambutan di KK tak byk beza dgn di semenanjung kan...:)
    Tapi kesian mereka di zone ESSCOM..kena perintah berkurung

    ReplyDelete
  9. last weekend balik ke kampung nak puasa ngan atuk dan sepupu-sepapat. memang best!

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!