Skip to main content

Mesti rasa berpuasa di kampung

Assalamualaikum
 
Ni cerita 2 minggu yang lepas tapi baru hari ni dapat post entri. Kekangan masa kan.
Aku kalau tiba bulan berpuasa ni mesti tak miss balik kampung untuk berpuasa bersama-sama dengan keluarga di sana. Semalam pun jadilah. Yang penting dapat rasa suasana tu.
Feel dia memang lain tau, meriah sangat walaupun berbuka ala kadar jak.
Rugi sapa-sapa yang masih ada keluarga di kampung tak balik dan merasai suasana berpuasa di kampung ni. Lagipun bulan ramadhan cuma setahun sekali jak kan.
 
 
 
Balik hari tu, aku sempat juga menjenguk sekejap pasar ramadhan di sana. Meriah jugalah tapi tak lah sepadat pasar ramdahan di KK tu. Penuh dengan manusia. Yang ni senang jak korang nak beli, tak payah bersesak-sesak dengan orang ramai.
 
 

 
Antara menu berbuka puasa kami sekeluarga hari tu. Simple jak, kuih muih, mee goreng dan yang penting ada sambal ikan masin yang mak buat. My peberet! sampai hari ni masih lagi teringat2 sambal tu.
 
 
 
 
 
Note : Ada lebih kurang seminggu lagi kita akan menyambut bulan syawal. Tapi rasanya kali ni raya agak muram sedikit. Kita semua masih lagi terkejut dengan apa yang terjadi dengan pesawat MH17 yang terhempas itu. Walaupun aku tidak ada saudara mara di dalam kapal itu tapi tempias kesedihan itu memang dirasai. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Semoga keluarga mangsa tabah menghadapinya.
 
 
 
 

Comments

  1. Batul tu akak. Dapat rasa berpuasa sehari pun dah cukup.Best berpuasa di kampung.

    ReplyDelete
  2. x sbr nk blk kelntan.. kuih2 kelntan best tau..

    ReplyDelete
  3. Tak kiralah waktu bila sebenarnya susana berada di kampung sendiri tak sama Mia.
    Apa lagi di bulan puasa dan hari raya..

    ReplyDelete
  4. thn ni tak merasa la puasa kat kampung..ari ahad kot baru bertolak..mungkin sampai pon lewat dah malam raya tu..huhuhu

    ReplyDelete
  5. seronok kan dapat berpuasa dan berbuka dgn keluarga di kampung..hehehe..merasa la jugak masa awal2 berpuasa aritu..

    ReplyDelete
  6. sabtu ahad balik kg...kali pertama bersahur dengan mak abah

    ReplyDelete
  7. kalau ko suka sambal ikan masin mak.. aku suka sambal udang kering mak ;)

    betul... mmg terasa suram wpon xde saudara-mara kita terlibat...

    ReplyDelete
  8. sambutan di KK tak byk beza dgn di semenanjung kan...:)
    Tapi kesian mereka di zone ESSCOM..kena perintah berkurung

    ReplyDelete
  9. last weekend balik ke kampung nak puasa ngan atuk dan sepupu-sepapat. memang best!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc