Skip to main content

Birthday pakcik kecik

Assalamualaikum
Hari sabtu petang tu, aku, hubby dan anak2 pegi ke kenduri tahlil dan juga sekali sambutan kazen2 aku @ pakcik dan makcik kepada dorang Shumi, Shamzi dan Damia.  Seumur pakcik dorang dengan Shumi...hehe
Yang sambut birthday ni sebenarnya anak kepada pakcik aku aka adik bongsu mak. Adik bongsu mak aku ni pulak seumur dengan kakak aku yang cikgu tadika tu...hehe
Korang boleh bayangkan lah nenek aku mengandungkan pakcik aku tu, dalam pada masa yang sama anak dia, mak aku, mengandungkan kakak aku...sama2 perut memboyot masa tu ye.....kihkihkih
Tapi tu dulu, benda tu biasa bagi mereka, berkahwin awal. Maknya masih muda semasa anak2 mereka dipinang orang.
 
 

Shumi dan Shamzi dengan pakcik makcik kecik dorang. (yang baju merah dan pink tu)
 
 

Best makan beramai-ramai di dapur di tepi-tepi kuali lauk yang besar tu. hehe Makan sama2 dengan semua makcik2 (adik beradik mak). Lelaki yang berdiri sedang sibuk mencuci pinggan mangkuk tu pakcik aku, adik mak (ramai adik beradik mak aku ni, 11 orang kesemuanya)...rajin benar pakcik aku ni, dialah yang membasuh pinggan mangkuk semasa kenduri tu....masih belum berpunya tau, untung siapa yang jadi isteri dia....rajin di dapur :)

Comments

  1. meriah sesekali dapat berkumpul ramai2 macamni..btw Happy Birthday buat 'pakcik kecik'...=D

    ReplyDelete
  2. Bermakna pakcik Mia pun muda belia lagilah ye:)
    Tapi Shamzi, Shumi dan Damia kena panggil atok juga kan hihi...

    Seronok memang kalau berkumpul sanak-saudara begini. Makan kat mana pun sedap apa lagi ikut selera keluarga:)

    ReplyDelete
  3. meriah kalau dapat berkumpul sedara-mara mcm ni sekali sekala..bebudak gtu lagi seronok..

    ReplyDelete
  4. berkumpul ramai2 memnag meriah..ada je benda nk cite

    ReplyDelete
  5. Hehe sama je ngan mak OKje Mia.... OKje ada anak sedara yg lebih tua tau....jangan tak percaya hehe....tu yg dah dpt gelaran tok tu...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc