Skip to main content

Under Value dalam istilah Insurans Kenderaan

Assalamualaikum

Entri agak serius sikit dan ada unsur-unsur ilmu pengetahuan gitu. hehe
Baca baik2 ye. Aku kiranya nak kongsi sedikit ilmu yang aku dapat sepanjang kerjaya aku dalam bidang 
insurans yang dah nak masuk 10 tahun ni :)

Apa itu Under Value ??
Under Value terjadi bila jumlah yang diinsuranskan untuk kenderaan korang kurang daripada nilai semasa/pasaran kenderaan tersebut. Contoh, harga semasa kereta korang pada masa itu adalah RM50 ribu tetapi anda meletakkan jumlah yang diinsuranskan sebanyak RM30 ribu. Bermakna insurans kenderaan anda telah Under Value dimana pihak insurans tidak akan membayar baki RM20 ribu jika terdapat tuntutan insurans nanti. 

Apabila tiba masa hendak membuat tuntutan insurans nanti, bila terjadinya kes Under Value ini, selalunya pengguna akan salah faham. Jarang berlaku masalah apabila pengguna membuat tuntutan Total Loss iaitu kes kecurian atau kerosakan teruk dimana kereta tidak boleh diperbaiki lagi. Pihak Insurans akan terus membayar pengguna jumlah yang Under Value tadi iaitu RM30 ribu kurang 40% daripada RM50 ribu tadi. 

Tetapi masalah selalunya akan berlaku apabila pengguna membuat tuntutan untuk pembaikan kenderaan yang rosak akibat kemalangan. Ayat yang selalu aku dengar , "kenapa company insurans ni menipu, aku kasi insurans 30 ribu, kos pembaikkan kereta cuma 10 ribu...kan cukup tu. kenapa mesti aku kena tambah bayar lagi"
Part ini lah kami sangat susah terangkan kepada pengguna. 
Kos pembaikan berjumlah RM10 ribu tetapi ingat yang pengguna tadi sudah under value kan kereta dia daripada harga semasa sebanyak 40%. Oleh yang demikian, kos pembaikan tadi juga ditolak 40% daripada RM10 ribu iaitu hanya tinggal RM6 ribu. Pihak insurans hanya akan membayar RM6 ribu dan selebihnya iaitu RM4 ribu akan dibayar oleh pengguna itu sendiri. 

Sebab itulah pentingnya membaca kontrak insurans. 
Rasanya 3 daripada 10 orang pengguna sahaja yang membaca kontrak insurans mereka dan selebihnya diperam begitu sahaja. Dulu aku pun begitu, malas nak baca kontrak2 ni tetapi bila dah ada pengalaman macam mana ni barulah rajin sikit baca kontrak2 yang aku pernah tanda tangani terutamanya kontrak2 sewa beli kereta ataupun pembelian rumah :)

Hope korang pahamlah dengan penerangan aku ni ye. 
Kalau rasa-rasa masih tak faham juga, cepat-cepat pegi ke company insurans korang dan minta penjelasan 
lebih lanjut daripada mereka. :)

Ok tu jak....TaTa


Note : Ini berdasarkan pengalaman aku sendiri, jika ada yang rasa aku tersilap terangkan, sila jangan segan tolong betulkan (^_^)



Comments

  1. i see...ingtkn boleh cover jumlah yg kita insurankan....rupanya ikot percentage mcm ni..hurmm..tak untung pengguna jugak mcm mana pun.... huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a kena ikut percentage juga. Ni kira fair and square ... dua2 pihak x untung x juga rugi :)

      Delete
  2. ok faham, thank you cikgu mia... hik hik hik... biasanya orang akan buat ikut market value kan kalau nak rendah insurance tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus2 hehe
      Semakin rendah jumlah yg diinsuranskan, semakin sikit bayaran insurans tu. Tp tetap dinasihatkan supaya ikut market value.
      Kdg2 tu mmg ada yg suruh rendahkan lg value sbb xde budget nak byr insurans. Kami ok tp inform dorang awal2 tentang under value tu :)

      Delete
  3. TQ..info yg sangat bagus...
    Nak tanya juga, dlm kes kehilangan kereta, mmg mudah ke pihak insuran bayar balik ikut harga semasa kereta( kita bayar insuran bukan undervalue)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak akan ada apa2 masalah dlm tuntutan insurans selagi kita tidak under valuenya insurans tu ... :)

      Delete
  4. Oh...mcm tu rupanya.Boleh share tak mia..

    ReplyDelete
  5. memang pun Mia...kalau hilang pun samakan, pihak insuran akan bayar berapa percent aje dpd amount yg diinsurankan. Terima kasih kerana share benda ni Mia

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang