Skip to main content

UMS Aquarium & Marine Museum

Assalamualaikum

Kisah bangas lagi......korang layan je lah ye. Seminggu yang lalu punya cerita. Kitaorang sefamily pegi melawat ikan-ikan di UMS Aquarium & Marine Museum tu. Lepas beranimal planet dua minggu yang lalu, tiba masanya menyelam ke dasar laut pula....cehhhh

Tempat ni sebenarnya pusat penyelidikan marine UMS tetapi dorang buka kepada pelawat luar juga. Bayaran masuk murah jak, RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak. Bukan main eksaited lagi dorang Shumi, Shamzi dan Damia bila aku dan Hubby bawa ke sini.....kan dorang angan-angan nak pegi Aquaria KLCC tu....kat sini pun ok lah. Kira tak kempunan lah nak nengok ikan besar. Cuma kat sini tak ada ikan jaws cam di Aquaria tu. 


Antara hidupan laut kat aquarium ni. Tak banyak tapi ok lah juga untuk tontonan Shumi, Shamzi dan Damia.



Tengok, eksaited dorang meninjau2. 



Sebelum balik, bergambar kenangan di sini. Comel tak penyelam-penyelam dasar laut ni ??


Ok tu je lah kisahnya....TaTa!



Comments

  1. Assalam...

    eloklah tu bawa anak2 berjalan ketempat2 macam ni...banyak faedah dan ilmu baru dapat ditimba...
    Salam ziarah dari bunda...

    ReplyDelete
  2. best jugak tempat ni
    teringing rasa nak pegi :)

    ReplyDelete
  3. comel jer gambar anak2 kat situ..hehehe =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a