Skip to main content

Khasiat Minyak Sapi dan cara penyediaannya

Assalamualaikum

Korang memang kenal kan dengan benda ni ??? minyak sapi. Selalu juga jadi salah satu bahan tambahan dalam resepi terutamanya kuih muih dan pastri. Aku gunakan minyak sapi bila membuat kuih makmur. Lebih wangi dan sedap berbanding menggunakan marjerin yang biasa.


Image from Google

Selain menjadi salah satu bahan masakan, minyak sapi juga mempunyai khasiatnya sendiri, antaranya :-
  1. Memecahkan bisul di permukaan kulit.
  2. Melegakan sakit kerongkong dengan mencampurkannya dengan sedikit madu dan buah badam.
  3. Menyembuhkan penyakit batu karang.
  4. Menjadi penawar keracunan dan juga sengatan kala jengking dan ular. 
  5. Ianya juga menjadi perawat kepada hati, membasmi penyakit lupa.

Cara penyediaan minyak sapi :-

Dihasilkan dengan mereneh mentega tanpa garam dalam satu periuk sehingga semua air dan protein mendap di dasar. Di India, minyak sapi dihasilkan daripada susu kerbau kerana ianya lebih putih daripada susu lembu. 


Sumber : Buku Rahsia Minda Hebat



Comments

  1. baru tau nih...saya tau minyak sapi buat masak jek..huhu..thanks sharing

    ReplyDelete
  2. rupanya ada khasiat juga minyak sapi ni..

    ReplyDelete
  3. Selalu juga guna minyak sapi ni Mia.. time2 raya lah selalu nya..hehe..
    ooh baru plak tau begitu cara buat nya..:)

    ReplyDelete
  4. minyak sapi awalnya aku tak tahan dengan bau dia...tp since dok sini depa byk guna lelama tuh dah biasa jugaklah bah..

    ReplyDelete
  5. bagus minyak sapi ne banyak khasiat nya...

    ReplyDelete
  6. Ye ke. Baru tahu kegunaan myk sapi ni. Yg tahu guna utk buat biskut je

    ReplyDelete
  7. Dapat kan minyak sapi asli dr OK Razqi

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc