Skip to main content

Tokek !

Assalamualaikum

Pernah jumpa binatang ni ?? Orang duduk kawasan kampung mesti tahu binatang ni kan :D

Anak2 aku kesian, lahir di bandar haruslah jakun bila terserempak binatang ni kat rumah aku di kampung. Umi !!! Ada cicak besar !!! Cicak besar dorang gelarkan. Ish ish ish. Ni lah yang dinamakan Tokek atau dalam bahasa orang putihnya Gecko .

Satu ketika dulu, tokek ni jadi rebutan. Katanya harga seekor ribuan ringgit kalau dijual. Dijual kepada siapa, tu aku tak tahu pula. Mengikut mereka kononnya tokek ni menjadi penawar untuk penyakit HIV. Tak tahu betul ke tak.

Tokek2 kat rumah aku di kampung tu dah jadi macam binatang peliharaan kami di rumah secara tak rasminya. Kenapa aku cakap gitu? Sejak aku kecil lagi tokek2 semua tu dah bersarang belakang almari baju kami. Kami pindah ke rumah baru kat depan rumah lama je tokek2 tu pun ikut pindah. Kami alihkan almari baju usang tempat kediaman dorang tu, pandai pulak cari kediaman baru. Tokek2 tu semua berpindah pula belakang almari dapur kami. Hinggalah sekarang ni. Tak tahu berapa keturunan dah tokek tu. Huhu





Comments

  1. uikkk..besarnya mia cicak tokek nie...cepat tangkap...hehhe
    salam jumaat..

    ReplyDelete
  2. Salam Jumaat Mia...
    Tokek ni pernah femes dulu2 kan...berebut juga org mo pelihara... tapi skrg senyap jgk...biasa jg tgk di kg....hehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    dan salam jumaat
    singgah pagi

    ReplyDelete
  4. eiiii geli... sy mmg la geli dgn cicak & seangkatan nyer... tgk ni pon da meremeng2 bulu roma...

    ReplyDelete
  5. laa naper tak jual mia ...hehehe
    wah siap ngekor korang lagi yer..agaknya tokek nie mmg byk kot kat kwsn umah ko..

    ReplyDelete
  6. Dulu masa famous tokek ni..kalo mia jual,kaya raya wooo....hahahahahahah

    ReplyDelete
  7. Tokek tokek ni pandai menjawap kan bila kita panggil dia... "tokek tokek tokek" kata depa. hehehe

    ReplyDelete
  8. mmg berminat sangat dia dgn almari dapur tu ! hahahaha

    ReplyDelete
  9. Assalam,

    Kalau ada seekor pun cukuplah kat rumah... kalau dia bersembunyi belakang gerobok ke, belakang rak ke kabinet ke , bunyi dia tu macam orang ..tok! tok! tok!...ekor dia agaknya yang melibas sebab tu kuat bunyi nya..

    Budak2 takut ni...orang tua pun ..melompat kalu terserempak..

    ReplyDelete
  10. uihhhhhh...ada tokek..dulu2 laku jak tokek ne..berebut-rebut orang mencari..

    ReplyDelete
  11. Sy memg geli btul tokek nih..adoiii...tokek meeg besar n menjadi rebutan org..siap boleh dpt hrga riban riban sekor

    ReplyDelete
  12. juallah kak..mahal harganya..:)

    ReplyDelete
  13. Okay jugak tu Mia.... bela tokek hehe jarang nak jumpa orang bela tokek zaman sekarang ni hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc