Skip to main content

Bangun Pagi, Gosok Gigi

Assalamualaikum

Bangun Pagi, Gosok Gigi, Cuci Muka dan Mandi......gitu
Anak-anak kena diberi tunjuk ajar mengenai kebersihan diri mereka. Kena ajar bagaimana nak mandi, nak cuci muka, bagaimana nak berus gigi. 
Dari kecik-kecik kena disiplinkan dorang tentang bab bab kebersihan ni.

Macam aku kan, aku sangat pantang kalau anak-anak tak berus gigi. Masa anak-anak mula tumbuh gigi aku akan tolong bersihkan gigi susu yang baru tumbuh dengan kain lembut. Bila dah mencapai umur dekat 2 tahun, rasa-rasanya gigi dah banyak tumbuh, aku belikan berus gigi untuk kanak-kanak tu. Kena pilihlah berus yang bersesuaian dengan umur mereka.

Lepas tu, biar anak berus gigi mereka sendiri.....memanglah tak bersih tapi biar mereka serasi dengan berus gigi tu dulu.....bila mereka kata dah siap berus, barulah korang tolong gosokkan pula. Tiga-tiga anak aku tu, aku lakukan cara begini untuk biasakan dorang dengan penjagaan gigi ni dan rasanya berkesan.



Anak-anak ribena ku....alhamdulillah belum ada yang mengalami kerosakkan gigi lagi. Shumi anak aku yang sulung baru sahaja tanggal gigi susunya pada usia 8 tahun. Sekarang nak tunggu gigi kekal tumbuh. Itu yang nampak ruangan kosong sedikit...hehe



Ni bukannya entri nak bagitahu aku pandai jaga gigi anak-anak pulak ye.....sekadar nak berkongsi gitu. Sharing is caring kan. Selain pendedahan awal tentang berus gigi ni, kena kawal juga pengambilan makanan manis. Terutamanya gula-gula. Aku memang tak biasakan anak-anak aku dengan gula-gula ni semua. Tapi bukanlah tak bagi mereka makan langsung......tak kan lah aku nak sekat saat indah zaman kanak-kanak mereka, yalah gula-gula dan kanak-kanak kan tak dapat dipisahkan. Aku bagi makan juga tapi secara terkawal. Dalam sebulan tu bolehlah makan sebiji dua lolipop. Oklah kan daripada tak bagi rasa langsung...hehe


Comments

  1. Samalah ngan saya...saya ajar anak anak gosok gigi..

    ReplyDelete
  2. Sharing is caringg. Betul tuu..boleh nina praktikkan utk anak nina nanti ♥

    ReplyDelete
  3. Baguslah Mia.....budak budak mmg kena biasakan dari kecik kalau dah besar mcm kita ni baru nak kenal dgn berus harus rongak gigi kita sekarang ni haha

    ReplyDelete
  4. yup,kena didik sebelum jadi buluh..:)

    ReplyDelete
  5. melentur buluh biar lah dari rebungnya kan kak mia...

    ReplyDelete
  6. aloloo.. macam iklan colgate pulak diaorang posing :D

    ReplyDelete
  7. Semuanya cantik dan comel bersama senyuman yang menawan :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a