Skip to main content

Bangun Pagi, Gosok Gigi

Assalamualaikum

Bangun Pagi, Gosok Gigi, Cuci Muka dan Mandi......gitu
Anak-anak kena diberi tunjuk ajar mengenai kebersihan diri mereka. Kena ajar bagaimana nak mandi, nak cuci muka, bagaimana nak berus gigi. 
Dari kecik-kecik kena disiplinkan dorang tentang bab bab kebersihan ni.

Macam aku kan, aku sangat pantang kalau anak-anak tak berus gigi. Masa anak-anak mula tumbuh gigi aku akan tolong bersihkan gigi susu yang baru tumbuh dengan kain lembut. Bila dah mencapai umur dekat 2 tahun, rasa-rasanya gigi dah banyak tumbuh, aku belikan berus gigi untuk kanak-kanak tu. Kena pilihlah berus yang bersesuaian dengan umur mereka.

Lepas tu, biar anak berus gigi mereka sendiri.....memanglah tak bersih tapi biar mereka serasi dengan berus gigi tu dulu.....bila mereka kata dah siap berus, barulah korang tolong gosokkan pula. Tiga-tiga anak aku tu, aku lakukan cara begini untuk biasakan dorang dengan penjagaan gigi ni dan rasanya berkesan.



Anak-anak ribena ku....alhamdulillah belum ada yang mengalami kerosakkan gigi lagi. Shumi anak aku yang sulung baru sahaja tanggal gigi susunya pada usia 8 tahun. Sekarang nak tunggu gigi kekal tumbuh. Itu yang nampak ruangan kosong sedikit...hehe



Ni bukannya entri nak bagitahu aku pandai jaga gigi anak-anak pulak ye.....sekadar nak berkongsi gitu. Sharing is caring kan. Selain pendedahan awal tentang berus gigi ni, kena kawal juga pengambilan makanan manis. Terutamanya gula-gula. Aku memang tak biasakan anak-anak aku dengan gula-gula ni semua. Tapi bukanlah tak bagi mereka makan langsung......tak kan lah aku nak sekat saat indah zaman kanak-kanak mereka, yalah gula-gula dan kanak-kanak kan tak dapat dipisahkan. Aku bagi makan juga tapi secara terkawal. Dalam sebulan tu bolehlah makan sebiji dua lolipop. Oklah kan daripada tak bagi rasa langsung...hehe


Comments

  1. Samalah ngan saya...saya ajar anak anak gosok gigi..

    ReplyDelete
  2. Sharing is caringg. Betul tuu..boleh nina praktikkan utk anak nina nanti ♥

    ReplyDelete
  3. Baguslah Mia.....budak budak mmg kena biasakan dari kecik kalau dah besar mcm kita ni baru nak kenal dgn berus harus rongak gigi kita sekarang ni haha

    ReplyDelete
  4. yup,kena didik sebelum jadi buluh..:)

    ReplyDelete
  5. melentur buluh biar lah dari rebungnya kan kak mia...

    ReplyDelete
  6. aloloo.. macam iklan colgate pulak diaorang posing :D

    ReplyDelete
  7. Semuanya cantik dan comel bersama senyuman yang menawan :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang