Skip to main content

Selamat Hari Lahir Mak

Assalamualaikum

Semalam merupakan hari lahir mak aku yang ke-53 tahun. 12 April 1961.
Tiada sambutan yang istimewa sekadar panggilan telefon dari aku dan cucu-cucunya mengucapkan 'Selamat Hari Lahir' untuk opahnya tu. In sha Allah hujung bulan ni akan balik ke kampung buat majlis kecil-kecilan untuk mak. (^_^)



Walaupun mak tak ada Facebook tetap nak postkan tentang hari istimewa mak. 





Mak aku muda ?? orang memang akan heran setiap kali aku bagitahu tahun kelahiran mak aku. Tahun 1961. Bermakna sekarang umur mak masuk ke 53 tahun. Beza umur kakak dan mak aku cuma 16 tahun. Bermakna mak melahirkan kakakku pada usia 16 tahun......emmmm kalau zaman sekarang ni orang memang dah heran sebab budak tingkatan 4 dah ada anak....huhu

Tapi tu lah, zaman dulu lain. Kaum wanita tak ramai yang berpendidikan tinggi. Sekadar sekolah darjah 6, kemudian berhenti dan hanya menunggu orang masuk meminang. Mak aku pun gitu, dia berkahwin pada usia 15 tahun. Tapi zaman dulu, kahwin awal merupakan perkara yang normal. Tak ada apa yang nak diherankan kan......:D 


Comments

  1. Waaa. Selang sehari ngn mak nina
    Ma nina 13hb. Umur pun 53 gak. Hihi

    ReplyDelete
  2. Happy Belated birtdhay makcik! Hai miaaa,.lama x bersua di alam maya...kan..mia sihat?

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah kak mia.Sweetnya buat post khas utk mak : )

    ReplyDelete
  4. hepi bestday buat mak kak mia..:)

    ReplyDelete
  5. happy birthday buat mak kak mia...
    dulu2 memang ramai yang kawin muda..MIL cik pon muda lagi ne..tapi dah ada cucu..hhihi

    ReplyDelete
  6. Erk....sama birth date nag qhalif lah.

    Selamat hari lahir makcik. Smoga panjang umur dan diberi kesihatan yg baik sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mia...akak sulung okje pun kawen awal...gitu gitulah umurnya....masih muda anak dah berkawen.... seronok jugakkan masih sempat tengok anak cucu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang