Selamat Hari Lahir Mak - Mia - Memories of Mine

Latest

Sunday, April 13, 2014

Selamat Hari Lahir Mak

Assalamualaikum

Semalam merupakan hari lahir mak aku yang ke-53 tahun. 12 April 1961.
Tiada sambutan yang istimewa sekadar panggilan telefon dari aku dan cucu-cucunya mengucapkan 'Selamat Hari Lahir' untuk opahnya tu. In sha Allah hujung bulan ni akan balik ke kampung buat majlis kecil-kecilan untuk mak. (^_^)



Walaupun mak tak ada Facebook tetap nak postkan tentang hari istimewa mak. 





Mak aku muda ?? orang memang akan heran setiap kali aku bagitahu tahun kelahiran mak aku. Tahun 1961. Bermakna sekarang umur mak masuk ke 53 tahun. Beza umur kakak dan mak aku cuma 16 tahun. Bermakna mak melahirkan kakakku pada usia 16 tahun......emmmm kalau zaman sekarang ni orang memang dah heran sebab budak tingkatan 4 dah ada anak....huhu

Tapi tu lah, zaman dulu lain. Kaum wanita tak ramai yang berpendidikan tinggi. Sekadar sekolah darjah 6, kemudian berhenti dan hanya menunggu orang masuk meminang. Mak aku pun gitu, dia berkahwin pada usia 15 tahun. Tapi zaman dulu, kahwin awal merupakan perkara yang normal. Tak ada apa yang nak diherankan kan......:D 


7 comments:

  1. Waaa. Selang sehari ngn mak nina
    Ma nina 13hb. Umur pun 53 gak. Hihi

    ReplyDelete
  2. Happy Belated birtdhay makcik! Hai miaaa,.lama x bersua di alam maya...kan..mia sihat?

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah kak mia.Sweetnya buat post khas utk mak : )

    ReplyDelete
  4. hepi bestday buat mak kak mia..:)

    ReplyDelete
  5. happy birthday buat mak kak mia...
    dulu2 memang ramai yang kawin muda..MIL cik pon muda lagi ne..tapi dah ada cucu..hhihi

    ReplyDelete
  6. Erk....sama birth date nag qhalif lah.

    Selamat hari lahir makcik. Smoga panjang umur dan diberi kesihatan yg baik sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mia...akak sulung okje pun kawen awal...gitu gitulah umurnya....masih muda anak dah berkawen.... seronok jugakkan masih sempat tengok anak cucu!

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!