Skip to main content

Selamat Hari Lahir Mak

Assalamualaikum

Semalam merupakan hari lahir mak aku yang ke-53 tahun. 12 April 1961.
Tiada sambutan yang istimewa sekadar panggilan telefon dari aku dan cucu-cucunya mengucapkan 'Selamat Hari Lahir' untuk opahnya tu. In sha Allah hujung bulan ni akan balik ke kampung buat majlis kecil-kecilan untuk mak. (^_^)



Walaupun mak tak ada Facebook tetap nak postkan tentang hari istimewa mak. 





Mak aku muda ?? orang memang akan heran setiap kali aku bagitahu tahun kelahiran mak aku. Tahun 1961. Bermakna sekarang umur mak masuk ke 53 tahun. Beza umur kakak dan mak aku cuma 16 tahun. Bermakna mak melahirkan kakakku pada usia 16 tahun......emmmm kalau zaman sekarang ni orang memang dah heran sebab budak tingkatan 4 dah ada anak....huhu

Tapi tu lah, zaman dulu lain. Kaum wanita tak ramai yang berpendidikan tinggi. Sekadar sekolah darjah 6, kemudian berhenti dan hanya menunggu orang masuk meminang. Mak aku pun gitu, dia berkahwin pada usia 15 tahun. Tapi zaman dulu, kahwin awal merupakan perkara yang normal. Tak ada apa yang nak diherankan kan......:D 


Comments

  1. Waaa. Selang sehari ngn mak nina
    Ma nina 13hb. Umur pun 53 gak. Hihi

    ReplyDelete
  2. Happy Belated birtdhay makcik! Hai miaaa,.lama x bersua di alam maya...kan..mia sihat?

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah kak mia.Sweetnya buat post khas utk mak : )

    ReplyDelete
  4. hepi bestday buat mak kak mia..:)

    ReplyDelete
  5. happy birthday buat mak kak mia...
    dulu2 memang ramai yang kawin muda..MIL cik pon muda lagi ne..tapi dah ada cucu..hhihi

    ReplyDelete
  6. Erk....sama birth date nag qhalif lah.

    Selamat hari lahir makcik. Smoga panjang umur dan diberi kesihatan yg baik sentiasa.

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mia...akak sulung okje pun kawen awal...gitu gitulah umurnya....masih muda anak dah berkawen.... seronok jugakkan masih sempat tengok anak cucu!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a