Skip to main content

Facebook Badge!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!

Salam petang sabtu semua...
Korang tengah buat apa tu soalan sangat klise huhu

Aku bukannya nak report apa aku buat hari ni...
Just nak stroy-story sikit tentang Facebook Badge aku tu..



Nampak normal jak semuanya kan tapi yang aku nak cerita tentang statusnya tu....
Ni status tahun 2008 yang lalu.....dah lama kan
Nak tukar juga status tu tapi tak ingat dah nak masuk bahagian mana di Facebook Setting tu...huhu

Kenapa boleh ter update nya status camtu?
Ni kes suami isteri dan anak tinggal berjauhan lah ni....
Tahun 2008 tu, hubby dapat offer KPLI masuk maktab perguruan....tapi hubby di tempatkan kat Maktab Perguruan Tawau, selama setahun...
Tinggal aku dan Shumi kat KK yang masa tu baru jak masuk umur 2 tahun.....
Hubby dapat balik juga tapi tak selalu sebab maktab kan ikut cuti sekolah.....
Masa ni aku mengandungkan Shamzi........dan yang sedihnya masa bersalinkan Shamzi, hubby tak dapat cuti sebab dia tengah parktikal untuk last examnya di Maktab.....huhu

Habis kat Maktab, tahun 2009 tu hubby terus dapat tawaran mengajar......tapi bukan kat KK. Hubby dapat tawaran mengajar kat Kudat.....berjauhan lagi....
Shamzi masa tu belum pun masuk setahun umurnya......aku terpaksa suruh mak jaga di kampung dan Shumi aku jaga sorang kat KK.....huhu
Setiap hujung minggu, hubby akan balik ke KK bersama2 dengan Shamzi...
Gitulah rutin kami sepanjang tahun 2009 tu...huhu

Alhamdulillah, permohonan hubby untuk pindah telah diluluskan tahun 2010 tu.....happy sangat masa tu sebab aku, hubby, Shumi dan Shamzi dapat berkumpul semula.... :D
Lebih happy lagi tahun 2011, keluarga kami bertambah dengan kelahiran satu2nya puteri aku dan hubby, Siti Damia.....







Comments

  1. seyes lama sangat dah status tu, ni dah nak masuk 2014 pulak :)

    ReplyDelete
  2. BUI X PERNAH LAGI BERJAUHAN DGN SUAMI
    KALAU KENA BERJAUHAN JUGAK,MMG SETIAP HARI 'HUJAN'..HEHE

    ReplyDelete
  3. Saya juga pernah melaui perkahwinan jarak jauh yg sejarahnya sangat panjang. Mula2 saya di KL keluarga di Alor Setar. Kemudian saya bertukar ke Perlis, KL semula dan kemudian ke Taiping, isteri masih di Alor Setar. Akhirnya saya balik ke Alor Setar, tapi lepas itu isteri pula bertukar ke Pulau Pinang selama beberapa tahun, kemudian ke Langkawi pula. Bila dicampur2 perkahwinan jarak jauh ini berlangsung berbelas tahun juga....Tapi sekarang kami dah serumah semula....

    ReplyDelete
  4. sedihnya...i can feel that. sya dulu pun pernah berjauh dgn suami selama 4 tahun..

    ReplyDelete
  5. Perkahwinan jarak jauh mmg menuntut kesabaran kan..
    Awak mmg asal org Sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang anak jati Sabah doc.....yang berjauhan tu sebab keja...huhu

      Delete
  6. fb badge aida pun gitu. mcm nak buang aje badge tu!
    aida pernah 9 bulan pjj dgn asben. tak nak ia berulang lagi... sentiasa doa kat Allah jgn la jauhkan kami sekeluarga...

    ReplyDelete
  7. Salam ,,perit kan bejauhan dengan suami..alhamdulilah da dapat berkumpul semua sekali..tumpang gembira..

    ReplyDelete
  8. Godek baliklah Mia...senang je tu...tp kena duk lama depan lappy le...
    mmg tak keruanlah kalau PJJ ni....cost pun banyak gunakan...rindu satu hal!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa