Skip to main content

Projek Popia Mini

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Actually ni projek minum petang hari minggu yang lalu......Petang tu kiranya nak menonton tv tapi takde pula rancangan yang best. Hubby dan Damia dah syokkkk berdengkur. Shumi dan Shamzi pula main sama2 kat dalam bilik.

So tetiba rajin, buatlah konon popia mini (mini sebab kulitnya yang saiz kecik tu je) berintikan kobis dan telur (sebab sayur ni saja yang ada kat esbok masa tu)

Bertungkus lumus ni potong sayur, balut kulit popia sorang2. Buat keja secara sunyi dan sepi takut Damia terjaga pula. Kalau dia dah terbangun, maknanya terbantut le projek popia mini di petang hari tu.

Siap balut semua dan goreng, Damia dan Hubby terbangun sebab dah bau wangi2 kan...hehe


Hasilnya.....




Tetiba terselit pula samosa......hehehe...bukan samosa ni sebenarnya, bentuk je sama. Ni cuma kulit popia yang dilipat 3 segi dan dicelup dalam telur. Ni rekues daripada si Shumi sebab dia tak suka kobis.

Comments

  1. Replies
    1. a'a punyalah ambik masa nak buat tapi time makan kejap je abiss masuk dalam mulut..hehe

      Delete
  2. nyummm... nyummm.. sedapnya mia.. :)

    ReplyDelete
  3. mia boleh pos dekat semenanjung sikit??? *_^ nak rasa air tangan mia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh bah kalau ko Farah.....hehe gambar jak lebih, rasa biasa2 je.. :p

      Delete
  4. menjadi. Hihihi gigih buat kerja kat dapur pelan2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tengah rajin, cuba klu kemalasan melanda, mkn roti kering je lah anak2...hehe

      Delete
  5. salam sis
    Rajinnya..tapau 4 untk ta.

    ReplyDelete
  6. Rajin bah Mia...
    sedapp ni minum dgn teh o...makan time panas2....:)

    ReplyDelete
  7. aduii sedapnya.. terliur sy tgk! :)

    ReplyDelete
  8. OKje pun ada 2 bekas kulit popia yg tak berbuat dari dulu tp belum expired... malas sungguh nak buat popia Mia

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang