Skip to main content

Ayam Masak Halia versi Umi

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua.....hari ni kongsi resepi kononlah walaupun sebenarnya tak berapa nak terror masak
Tapi layan jaklah kan resepi ni walaupun simple jak....mungkin kalau Ummu Aidan yang masak, kata orang kat hujung jari dia, 5 minit pun siap.... kan Ummu jangan marah sebab ko memang terror masak.

Resepi diberi nama Ayam Masak Halia versi Umi

Bahan-Bahan :-
Isi Ayam dipotong dadu
Cendawan Putih dicarik2
Capsicum aka Lada Benggala
Tomato
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Sos Tiram
Garam
Serbuk Perasa

Cara Masak :-
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik baunya..masukkan ayam dan gaul sekejap...kemudian masukkan cendawan. Tutup dan reneh sekejap. kemudian rasa-rasa ayam dah nak masak, masukkan capsicum, tomato, sos tiram, garam dan serbuk perasa. Berhati2 simpan garam yek sebab sos tiram dah masin dah kan....biar sekejap dan tutuplah api...sedia untuk dihidang...simple kan...
Sesetengah orang suka campur tepung jagung sikit untuk memekatkan kuahnya tapi aku tak berapa nak suka...sengaja biarkan kuahnya cair sikit sebab senang nak campurkan kat nasi... :D



Comments

  1. Yesss!... memang sedap, tengok gambar jadilah kakak Mia. Kalau nak kena buat sendiri ikut je resepi Mia dan bagi kan:)

    ReplyDelete
  2. sedap gini kak mia..x pedas ala style china kan..budak2 pun suka..

    ReplyDelete
  3. Makan macam tu saja pun sedap tu. :)

    ReplyDelete
  4. Wah mia...ini mmg power nie..aku sendiri pun blom pernah masak yg cenggini nyer terer..nak kena belajar ngan mia nie..
    actually takut berbau halia sgt sbb tuh tak pernah cuba resepi nie..:)

    ReplyDelete
  5. tang cili tu Nampak tertariktu.. boleh join master chefni...

    ReplyDelete
  6. saya kalu buat ni suker tumbuk cili api, kasik pedas. dasar peminat tegar cili hapi cenggini le. hehehehe

    ReplyDelete
  7. tgk pun dah kecur air liur..

    ReplyDelete
  8. Boleh hidu ni bau nya..sedap ni Mia.

    ReplyDelete
  9. Sedapnya bah... lapar terus ku tgk...:)

    ReplyDelete
  10. WOW..MMG NAMPAK MENYELERAKAN LAH..

    ReplyDelete
  11. Anak anak mesti suka ni Mia sebab tak pedaskan!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc