Skip to main content

Ampap Ikan Sabah Style!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Kan aku memang suka post n3 pasal makan-makan ni. Ni lauk untuk makan malam semalam. Walaupun sampai lewat di rumah disebabkan kejammedan yang melanda (tak tahu pasal apa tetiba jammed sangat) tetap gigih siapkan makan malam untuk anak-anak dan hubby!



Before and after!



Siap! hidangan makan malam yang simple. Hubby siap ratah ikan lagi...hehe


Resepi Ampap ikan boleh lihat di sini

Comments

  1. tak pernah dengar pulak nama menu sebegini..haruslah mencuba sesuatu yang baru kan...thanks for sharing...

    ReplyDelete
  2. wah! sedapppnya Mia... sy belum lulus sgt masak ikan ampap ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun atiey mo byk kali cuba br pass konon....hehe :D

      Delete
  3. Ikan ampap yer namanya..belum pernah dengar lg ..baru first time nie..
    masak mcm singgang sikit nampaknyer.. yer ker mia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampap ikan popular kat Sabah Ummu. Resepi mungkin lebih kurang sama dgn ikan singgang tp sebenarnya kuah ampap lebih pekat kurang supnya...aku sengaja letak air lebih sikit ni.. :-)

      Delete
  4. sekarang ni wina banyakkan makan ikan daripada ayam so nanti bolehlah cuba ni :)

    ReplyDelete
  5. MCm masak singgang juga ni. Lapo perut. Bley try lpas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang agaknya Fiza. Tp yg ini kuahnya pekat dan lebih sedap bubuh cili padi banyak2 :-)

      Delete
  6. asalkan ikan, masak apa pon sy suka ;)

    ReplyDelete
  7. oh masakan ni kalau orang utara panggil masak kuah pindang....sedapnya nampak mia masak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo....agaknya lain tempat lain namanya.... :-)

      Delete
  8. nampak sedap tu.. macam masakan singgang ikan..

    ReplyDelete
  9. Kalau kakak panggil singgang ni Mia. Kuah dia makan dgn nasi putih hangat-hangat memang sedap ni...

    ReplyDelete
  10. Msk style mcmnie yg buat mkn nasi bertambah nie.. Mia nnt share resepi ya moy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tu moy aku share resepi...ko klik tu link... :-)

      Delete
  11. tgk ni trs teringt ampap ikan sepat yg arwah nnk sllu msk dlu ... sedap .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu ikan sepat msk ampap...kasi kering2 dia, simpan lada banyak2....emmmm sedapnya

      Delete
  12. wah! sedapppnya akak, best jika kita ratah macam tu saja juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah....akak dan hubby pun ratah je ikan tu...hehe

      Delete
  13. satu minggu empat kali masak ikan style macam ni mia.. ndak pula suami aku tu bosan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  14. Tgk sekali imbas mcm masak pindang!....Best ni kalu dpt hirup kuah dia Mia...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang