Skip to main content

Ampap Ikan Sabah Style!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Kan aku memang suka post n3 pasal makan-makan ni. Ni lauk untuk makan malam semalam. Walaupun sampai lewat di rumah disebabkan kejammedan yang melanda (tak tahu pasal apa tetiba jammed sangat) tetap gigih siapkan makan malam untuk anak-anak dan hubby!



Before and after!



Siap! hidangan makan malam yang simple. Hubby siap ratah ikan lagi...hehe


Resepi Ampap ikan boleh lihat di sini

Comments

  1. tak pernah dengar pulak nama menu sebegini..haruslah mencuba sesuatu yang baru kan...thanks for sharing...

    ReplyDelete
  2. wah! sedapppnya Mia... sy belum lulus sgt masak ikan ampap ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun atiey mo byk kali cuba br pass konon....hehe :D

      Delete
  3. Ikan ampap yer namanya..belum pernah dengar lg ..baru first time nie..
    masak mcm singgang sikit nampaknyer.. yer ker mia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampap ikan popular kat Sabah Ummu. Resepi mungkin lebih kurang sama dgn ikan singgang tp sebenarnya kuah ampap lebih pekat kurang supnya...aku sengaja letak air lebih sikit ni.. :-)

      Delete
  4. sekarang ni wina banyakkan makan ikan daripada ayam so nanti bolehlah cuba ni :)

    ReplyDelete
  5. MCm masak singgang juga ni. Lapo perut. Bley try lpas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang agaknya Fiza. Tp yg ini kuahnya pekat dan lebih sedap bubuh cili padi banyak2 :-)

      Delete
  6. asalkan ikan, masak apa pon sy suka ;)

    ReplyDelete
  7. oh masakan ni kalau orang utara panggil masak kuah pindang....sedapnya nampak mia masak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo....agaknya lain tempat lain namanya.... :-)

      Delete
  8. nampak sedap tu.. macam masakan singgang ikan..

    ReplyDelete
  9. Kalau kakak panggil singgang ni Mia. Kuah dia makan dgn nasi putih hangat-hangat memang sedap ni...

    ReplyDelete
  10. Msk style mcmnie yg buat mkn nasi bertambah nie.. Mia nnt share resepi ya moy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tu moy aku share resepi...ko klik tu link... :-)

      Delete
  11. tgk ni trs teringt ampap ikan sepat yg arwah nnk sllu msk dlu ... sedap .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu ikan sepat msk ampap...kasi kering2 dia, simpan lada banyak2....emmmm sedapnya

      Delete
  12. wah! sedapppnya akak, best jika kita ratah macam tu saja juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah....akak dan hubby pun ratah je ikan tu...hehe

      Delete
  13. satu minggu empat kali masak ikan style macam ni mia.. ndak pula suami aku tu bosan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  14. Tgk sekali imbas mcm masak pindang!....Best ni kalu dpt hirup kuah dia Mia...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a