Ampap Ikan Sabah Style! - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, October 10, 2013

Ampap Ikan Sabah Style!

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !

Kan aku memang suka post n3 pasal makan-makan ni. Ni lauk untuk makan malam semalam. Walaupun sampai lewat di rumah disebabkan kejammedan yang melanda (tak tahu pasal apa tetiba jammed sangat) tetap gigih siapkan makan malam untuk anak-anak dan hubby!



Before and after!



Siap! hidangan makan malam yang simple. Hubby siap ratah ikan lagi...hehe


Resepi Ampap ikan boleh lihat di sini

32 comments:

  1. tak pernah dengar pulak nama menu sebegini..haruslah mencuba sesuatu yang baru kan...thanks for sharing...

    ReplyDelete
  2. wah! sedapppnya Mia... sy belum lulus sgt masak ikan ampap ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun atiey mo byk kali cuba br pass konon....hehe :D

      Delete
  3. Ikan ampap yer namanya..belum pernah dengar lg ..baru first time nie..
    masak mcm singgang sikit nampaknyer.. yer ker mia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampap ikan popular kat Sabah Ummu. Resepi mungkin lebih kurang sama dgn ikan singgang tp sebenarnya kuah ampap lebih pekat kurang supnya...aku sengaja letak air lebih sikit ni.. :-)

      Delete
  4. sekarang ni wina banyakkan makan ikan daripada ayam so nanti bolehlah cuba ni :)

    ReplyDelete
  5. MCm masak singgang juga ni. Lapo perut. Bley try lpas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang agaknya Fiza. Tp yg ini kuahnya pekat dan lebih sedap bubuh cili padi banyak2 :-)

      Delete
  6. asalkan ikan, masak apa pon sy suka ;)

    ReplyDelete
  7. oh masakan ni kalau orang utara panggil masak kuah pindang....sedapnya nampak mia masak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo....agaknya lain tempat lain namanya.... :-)

      Delete
  8. nampak sedap tu.. macam masakan singgang ikan..

    ReplyDelete
  9. Kalau kakak panggil singgang ni Mia. Kuah dia makan dgn nasi putih hangat-hangat memang sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ratah ikan gitu saja pun sedap kak...hehe

      Delete
  10. Msk style mcmnie yg buat mkn nasi bertambah nie.. Mia nnt share resepi ya moy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tu moy aku share resepi...ko klik tu link... :-)

      Delete
  11. tgk ni trs teringt ampap ikan sepat yg arwah nnk sllu msk dlu ... sedap .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu ikan sepat msk ampap...kasi kering2 dia, simpan lada banyak2....emmmm sedapnya

      Delete
  12. wah! sedapppnya akak, best jika kita ratah macam tu saja juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah....akak dan hubby pun ratah je ikan tu...hehe

      Delete
  13. satu minggu empat kali masak ikan style macam ni mia.. ndak pula suami aku tu bosan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  14. Tgk sekali imbas mcm masak pindang!....Best ni kalu dpt hirup kuah dia Mia...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!