Skip to main content

Panik sekejap....

Assalamualaikum

Alkisahnya semalam masa balik keja, cam biasa tepat jam 5.15 ptg terus punch out tekan lif turun ke basement....pekerja yang berdedikasi kan...masa balik keja 5.15 mesti on time, kena ikut peraturan..hehe

Masuk keta, dengan jari telunjuk yang ayu tekan punat Start sambil injak brek......ehhh apasal brek keras, enjin tak boleh start......tekan lagi sekali, tak boleh juga....tekan kali yang kedua....sama juga...brek tak boleh pijak...keras.....aku dah mula panik dah, takkan Alputih ni dah rosak kot...baru 2 bulan guna.....nak tepon hubby, henpon tak mengizinkan pulak, credit ada tapi tempoh masa bual dah tamat....nak tak nak, terpaksa naik opis balik.....guna tepon opis kol hubby suruh datang opis....

Nasib baik kawan opis yang lain belum balik.....tanya kawan aku yang seorang ni, dia cakap stereng terlocked, kena pulas2 stereng sambil start enjin.....dia pun pernah jadi camtu....aku tak terpikir pulak pasal stereng terlocked tu, dah panik kan.....
So aku minta kawan pompuan aku yang temankan ke bawah tolong ajarkan.....tiba2 satu kawan opis lelaki cina ni yang offer nak tolong....aku ok jak sebab mungkin lelaki lebih ok nak minta tolong pasal keta ni....

Kat bawah, kawan lelaki ni suruhlah start enjin cam biasa sambil pulas2 sikit stereng keta tu.....dan sekali cuba terus on....enjin boleh start cam biasa.....
Buat malu aku jak panik ntah apa2 ntah....kalau tahu pasal stereng terlocked tu tak payahlah aku naik balik ke opis.....mesti kawan2 lelaki opis cakap, pompuan ni kalau keta bermasalah sikit mesti panik gila......
Nasib baik hubby belum masuk kawasan KK lagi, kalau tak terpaksalah mendengar dia membebel sebab setengah jalan aku suruh patah balik, Alputih dah ok dah...
Agaknya aku dengan Alputih belum serasi lagi.....huhu





Note : Semalam ada yang tanya gambar2 yang aku postkan tu guna effect ke apa ?... semua gambar2 tu dah dieditkan menggunakan perisian Light Room 4.1 dan Adobe Photoshop CS6.... (^_^)

Comments

  1. hehehe..pernah jdk jugak ngan aku dl.sib baik kreatif jgk...keta auto bila stereng lock mmg camtuh..alaa nanti ko dah serasi nanti letihlah siputih ..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pernah juga jadi masa guna myvi dulu tapi tak terpikir pulak terlocked stereng...panik kan hehe

      Delete
  2. ooo... sesiapa pun pasti panic

    ReplyDelete
  3. amboi...kete canggih kak mia guna..:)

    ReplyDelete
  4. klu sdh panic.. mmg gitu laitu.. ;p

    ReplyDelete
  5. ala kesiannya mia. ye la kan, kita org pompuan ni, kdg2 naik panik bila jadi camtu. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah memang ditakdirkan gitu...redha jaklah dengan kepanikan tu...hehe

      Delete
  6. salam. heheh!!!!buat malu kaum hawa jelah…..btw mmg le kita ni klau panik mmg xleh nak fikir waras kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal....malu lah....tak dapat nak pikir apa sebab dah panik kan...huhu

      Delete
  7. ooo kalau jd kt sue pun sure panic...tak pe, keta baru nak suh tuan dia blaja lg tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknyalah kan...dia nak kena belai2 dulu....hehe

      Delete
  8. La... kalau macam tu kakak tahu Mia. Kalau kita terpusing steering terlebih akan boleh jadi terlock. Tapi masa masuk kunci pusingkan sikit steering ia akan pulih semula... gelihati pulak kan kalau dah tak tahu memang en hubbylah tempat pertama nak mengadu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kak....actually pernah jadi juga terlocked stereng ni, tapi dah panik kan, tu yang tak tahu nak buat apa.....hubby jugalah harapan...hehe

      Delete
  9. hihihi...sesekali panik jak..

    ReplyDelete
  10. Ya Allah kalu Umi Qi pun panik...heheheh wah bekereta baru ye...syukur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah ni..hehe
      bau keta baru pun dah hilang.... :P

      Delete
  11. Sensitif jugak alputih ni.. nak lock2 leher pulak hehehe. rasanya saper2 firstime jadi lagu ni akan panik, lelaki pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sensitif tu...mengada2...saja jak bagi puannya ni gabra sekejap....nyampah betul....hehe

      Delete
  12. hehe.. aku belum boleh drive Mia.. tu yg ndak tau sgt pasal kereta2 ni..
    ada juga BF bawa Alputih..sllu juga lah merasa naik alputih nya..haha..mmg canggih sikit..:)

    ReplyDelete
  13. Itu normal sebagai wanita. ...kikikikiki.
    Lagipun Alputih ni canggih kot..rasanya stereng lock ni dia orang panggil system SLS..

    ReplyDelete
  14. Kalau SA sure dh panik gile jgk...

    ReplyDelete
  15. Hehe...namanya pun pompuan...cepat panik! hehe...
    Stereng tu mmg suka cam tu.mmg kena goyang2kan sikit sambil start engine

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc