Panik sekejap.... - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, May 23, 2013

Panik sekejap....

Assalamualaikum

Alkisahnya semalam masa balik keja, cam biasa tepat jam 5.15 ptg terus punch out tekan lif turun ke basement....pekerja yang berdedikasi kan...masa balik keja 5.15 mesti on time, kena ikut peraturan..hehe

Masuk keta, dengan jari telunjuk yang ayu tekan punat Start sambil injak brek......ehhh apasal brek keras, enjin tak boleh start......tekan lagi sekali, tak boleh juga....tekan kali yang kedua....sama juga...brek tak boleh pijak...keras.....aku dah mula panik dah, takkan Alputih ni dah rosak kot...baru 2 bulan guna.....nak tepon hubby, henpon tak mengizinkan pulak, credit ada tapi tempoh masa bual dah tamat....nak tak nak, terpaksa naik opis balik.....guna tepon opis kol hubby suruh datang opis....

Nasib baik kawan opis yang lain belum balik.....tanya kawan aku yang seorang ni, dia cakap stereng terlocked, kena pulas2 stereng sambil start enjin.....dia pun pernah jadi camtu....aku tak terpikir pulak pasal stereng terlocked tu, dah panik kan.....
So aku minta kawan pompuan aku yang temankan ke bawah tolong ajarkan.....tiba2 satu kawan opis lelaki cina ni yang offer nak tolong....aku ok jak sebab mungkin lelaki lebih ok nak minta tolong pasal keta ni....

Kat bawah, kawan lelaki ni suruhlah start enjin cam biasa sambil pulas2 sikit stereng keta tu.....dan sekali cuba terus on....enjin boleh start cam biasa.....
Buat malu aku jak panik ntah apa2 ntah....kalau tahu pasal stereng terlocked tu tak payahlah aku naik balik ke opis.....mesti kawan2 lelaki opis cakap, pompuan ni kalau keta bermasalah sikit mesti panik gila......
Nasib baik hubby belum masuk kawasan KK lagi, kalau tak terpaksalah mendengar dia membebel sebab setengah jalan aku suruh patah balik, Alputih dah ok dah...
Agaknya aku dengan Alputih belum serasi lagi.....huhu





Note : Semalam ada yang tanya gambar2 yang aku postkan tu guna effect ke apa ?... semua gambar2 tu dah dieditkan menggunakan perisian Light Room 4.1 dan Adobe Photoshop CS6.... (^_^)

28 comments:

  1. hehehe..pernah jdk jugak ngan aku dl.sib baik kreatif jgk...keta auto bila stereng lock mmg camtuh..alaa nanti ko dah serasi nanti letihlah siputih ..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pernah juga jadi masa guna myvi dulu tapi tak terpikir pulak terlocked stereng...panik kan hehe

      Delete
  2. amboi...kete canggih kak mia guna..:)

    ReplyDelete
  3. klu sdh panic.. mmg gitu laitu.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terus nda tahu mo buat apa kan....huhu

      Delete
  4. ala kesiannya mia. ye la kan, kita org pompuan ni, kdg2 naik panik bila jadi camtu. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah memang ditakdirkan gitu...redha jaklah dengan kepanikan tu...hehe

      Delete
  5. salam. heheh!!!!buat malu kaum hawa jelah…..btw mmg le kita ni klau panik mmg xleh nak fikir waras kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal....malu lah....tak dapat nak pikir apa sebab dah panik kan...huhu

      Delete
  6. ooo kalau jd kt sue pun sure panic...tak pe, keta baru nak suh tuan dia blaja lg tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknyalah kan...dia nak kena belai2 dulu....hehe

      Delete
  7. La... kalau macam tu kakak tahu Mia. Kalau kita terpusing steering terlebih akan boleh jadi terlock. Tapi masa masuk kunci pusingkan sikit steering ia akan pulih semula... gelihati pulak kan kalau dah tak tahu memang en hubbylah tempat pertama nak mengadu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a kak....actually pernah jadi juga terlocked stereng ni, tapi dah panik kan, tu yang tak tahu nak buat apa.....hubby jugalah harapan...hehe

      Delete
  8. hihihi...sesekali panik jak..

    ReplyDelete
  9. Ya Allah kalu Umi Qi pun panik...heheheh wah bekereta baru ye...syukur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah ni..hehe
      bau keta baru pun dah hilang.... :P

      Delete
  10. Sensitif jugak alputih ni.. nak lock2 leher pulak hehehe. rasanya saper2 firstime jadi lagu ni akan panik, lelaki pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sensitif tu...mengada2...saja jak bagi puannya ni gabra sekejap....nyampah betul....hehe

      Delete
  11. hehe.. aku belum boleh drive Mia.. tu yg ndak tau sgt pasal kereta2 ni..
    ada juga BF bawa Alputih..sllu juga lah merasa naik alputih nya..haha..mmg canggih sikit..:)

    ReplyDelete
  12. Itu normal sebagai wanita. ...kikikikiki.
    Lagipun Alputih ni canggih kot..rasanya stereng lock ni dia orang panggil system SLS..

    ReplyDelete
  13. Kalau SA sure dh panik gile jgk...

    ReplyDelete
  14. Hehe...namanya pun pompuan...cepat panik! hehe...
    Stereng tu mmg suka cam tu.mmg kena goyang2kan sikit sambil start engine

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!