Skip to main content

Alasan tapi hormat

Assalamualaikum

Sapa2 yang dengar HotFM tadi pagi, mesti tersenyum sorang sebab mendengarkan alasan lelaki yang tidak mo membeli insurans yang ditawarkan oleh wakil penjual insurans pompuan tu.....pompuan tu telepon lelaki tu dari wakil insurans nak jual insurans kemalangan diri...tetapi lelaki tu menolak dengan alasan dia tidak akan tercedera oleh apa-apa sekalipun sebab dia ada menuntut ilmu yang menyebabkan dia kebal.....last sekali dia cakap kononnya masa pompuan tu telepon dia sedang terapung2 di rumah sampai penjual insurans tu pulak yang seram dan nak letak telepon.......Punyalah tak logik alasan semata2 nak elak daripada penjual insurans...hahaha harap2 lelaki tu main2 jak sebab tak elok tahu menuntut2 ilmu2 kebal ni....huhu

Aku pun pernah jugalah bagi alasan kalau tetiba dapat kol dari mana2 syarikat yang ingin jual produknya.....kalau dapat kol, cakap jak masa tu tengah driving ke, tengah meeting ke, padahal masa tu tengah santai jak pun....hehe, bukannya tak nak layan kol dorang tapi malas kalau dah layan meleret2 pulak perbualan non stop.....kalau aku offkan terus pon tu cam kuang ajo pulak kan....jadi lebih baik terus bagi alasan yang munasabah, bukannya alasan tak logik cam lelaki tu...

Memang aku faham kerja dorang ni...dorang kena cari makan juga, cam kita kan cuma berlainan caranya....dorang terpaksa tebalkan muka, bermulut manis kol orang ramai untuk jual produk mereka....Sama juga dengan adik2 kita yang jalan2 jual2 buku dan CD tu...sebenarnya aku tabik dengan dorang sebab berani tegur orang dan promosi produk yang dijual....kalau aku, memang bukan orang Marketing , tak berani nak sapa2 orang yang aku tak kenal.....hehe...kadang2 tu aku beli jugalah apa yang dorang jual tu, terutamanya buku kanak2....

Memang tukang2 jual produk ni kadangkala memang merimaskan kita tapi apa boleh buat kan, dah itu kerja dorang....just bagi alasan yang sopan gitu untuk reject dan pada masa yang sama hormat kerja dorang...barulah orang respect kita...tak gitu......

Comments

  1. sy pun tgh blogging sambil terapung2! hahaahhaah.. sy pun bkn org marketing. mmg respect sama tahap kesabaran org marketing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan...solute dengan dorang...klu sia mmg tebal kali tu muka mo jual produk...

      Delete
  2. salam
    singgah pagi selasa...

    ReplyDelete
  3. dulu biasa kena layan org ngendeng2 jual brg nie..nak mkn pun sebuk..kat sini sib baik dlm pagat umah keh wat diam jerrr..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg yg paling rimas masa kat kedai makan..situlah dorg sibuk nak promote2 huhu

      Delete
  4. Hahahaaha,mmg jahat giler lelaki tuh.Troll habis habisan.Kesian plak kat agent tu..biasalah call mcm tuh,rimas sgt kengkadang.Sebab tuhlah,walau atas katil sekalipun,ckp tgh masak,drive ker.Abih tidak pun,ckp x berminat.Biasanya diorg faham lah,xdelah call lg.Tp,org lain plak yg call,dh mcm no fon ni dh tersebar merata rata.huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. HAha...selalu juga kena call Mia..
    selalu nya alasan yg sy bagi tengah meeting atau boleh call lain kali kah? hehe. ya lah! kesian jugak kan, mmg plak kerja dorang..apa pun jawap lah dgn sopan, jgn lah bagi mcm alasan lelaki di atas tu..mcm ndak btl plak org tu..huhu:)

    ReplyDelete
  6. huh... paling x gemar dan paling x suka bila mana receive call dari sales & marketing person yang nak jual insurance ke, pakej holiday ker, membership ker, tak keysahlah apa ajer...masa time2 tak kena... especially bila tengah attend meeting...

    kalau yang sekali dua tu takper...ni bila kita tengah meeting... x dapatlah nak angkat kan? selagi x angkat...selang 15 minit or 30 minit sekali call...jadinya berbakul2 miss call...

    kalau yang jenis sopan dan faham bahasa..semestinya saya sopan... tapi kalau yang agak sarcastic tu... ermm...x nak jadi x sopan...tapi saya terus letak jer telefon sebelum bersuara dan menyakitkan hati orang lain... hu hu hu...

    ReplyDelete
  7. AJ selalu orang insuran call...
    Tak tau mana diorang dapat nombor...
    AJ cakap dah ada & sebut syarikat insuran yang lagi gah...
    Sure diorang dah tak tanya..
    Hehhehheh..

    ReplyDelete
  8. dapat col semalam dari awek Astrok...dia suh sy tukar ke beyon...haha, sy xmo ...dan sy kata tv sy kecik dan bukan lcd....dia suh tukar ..dan tukar., n last sy cakap col sy bila mood sy dah tukar..

    ReplyDelete
  9. betullah Mia... sangat seba salah kalau didatangi salesman ni... sebab tulahkan diri sendiri kalau boleh memang tak mo jadi salesman sebab dah paham orang yg kena dengar tu perasaan dia camne!

    ReplyDelete
  10. hahaha..agak x logik jugak alasan terapung-apung ... lawak la... suami lisa pun banyak kali dapat call dari orang insurans yang tawarkan produk mereka..apa bleh buat tu memang kerja mereka dan memang jalan mereka cari makan... memang betul kita kena respect each other even x suka diorang promote2 produk ...

    neway, salam kenal ... :)

    ReplyDelete
  11. sama la . mmg rimas tapi kesian pulak kalau tak di layan.so baik cakap baik2 kita tak nak dari terus letak fon .

    tapi mmg tabik la kat diorg. lagi2 yg buat marketing face to face ni :)

    ReplyDelete
  12. hahaha..alasan memang x logik ! xD

    ReplyDelete
  13. haha..mmg tak logik !! tapi comei..dalam dok mengelak beli insuran, kalah juga dgn sorang akak ni sampai teramik 2 policy prudential ! tak sabar tuggu 4 tahun baru nak terminate..hehe

    ReplyDelete
  14. saya pun pernah dapat call insurance agent..tapi kekadang ada yg memaksa ni.. then if you refuse they tend to ask you why.. haha

    ReplyDelete
  15. Saya pun selalu beli dulu kalau ada orang jual barang yg menarik, harga pun tak der la cekik leher. alasan untuk orang insurance, saya selalu direct jer cakap dah ada, and not interested for the time being. senang kerja mereka, tak bazir masa mana2 pihak. by the way thanks for calling. (macam saya pulak yg menjual insuran haha)

    ReplyDelete
  16. aku dengar juga tue..ahahaha...lucu bah bila dengar tp kan alasan mu sama mcm aku...aku pun kalau kena call..mcm2 alasan aku guna..ya budak2 yg jual buku tue kan...respect..ada juga beli...tp nda lah selalu

    ReplyDelete
  17. alasan x munasabah. KA kalu x berminat terus cakap direct aje & say tq hehehe

    ReplyDelete
  18. hehehe...kelakar lah jawapan lelaki tu.

    ReplyDelete
  19. Aah dengar jugak. Mmg kelakar pun. Hampi hampir nak percaya tau.

    ReplyDelete
  20. Sll nak cut line i ckp i tgh meeting dan x berminat.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa