Anemia dan Gejalanya - Mia - Memories of Mine

Latest

Thursday, January 31, 2013

Anemia dan Gejalanya

Assalamualaikum
Anemia merupakan keadaan dimana badan kekurangan sel darah merah atau hemoglobin iaitu protein yang memberi warna kepada sel darah. Ianya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja terutamanya wanita kerana haid (pengeluaran darah kotor) dan juga mengandung yang memerlukan banyak darah untuk bayi yang dikandungnya...lelaki pulak jarang mengalami anemia kecuali mereka yang menghidap penyakit. Berikut gejala-gejala bagi yang menghidap anemia :-
  1. Mata - berwarna kekuningan
  2. Kulit - sentiasa pucat, kekuningan dan cepat kesejukkan
  3. Pernafasan - sesak nafas
  4. Otot - sentiasa lemah
  5. Otak/Kepala - selalu rasa penat, pening dan pitam
  6. Tekanan darah yang rendah
  7. Jantung sentiasa berdegup pantas dan sakit di bahagian dada
  8. Limpa membesar dan Usus berwarna gelap (ni doktor jak yang boleh cek)
Sumber : Carian Google 

14 comments:

  1. saya pernah kena...sampai berkampung kat hkl...

    ReplyDelete
  2. saya menghidap pregnancy anemia. masa preggy je jadi camni sbb kita berkongsi darah dan bekalkan darah utk baby. so, kena makan ubat tambah darah yg bole mendtgkan sembelit. huhuhu. terpaksalah jugakkan demi baby

    ReplyDelete
  3. sampai sekarang pun ada tapi paling teruk masa pregnant..1st pregnant kena masuk darah lagi..

    nak bersalin tu nurse pun risau kot tumpah darah..

    ReplyDelete
  4. Banyak kesan nya bila kena anemia ni kan?.. salah satu nya berbahaya klu kita tgh pregnant..comform akan kena pantau sllu oleh doktor..

    ReplyDelete
  5. time peknen lah selalu kena anemia ni kan

    ReplyDelete
  6. pernah tgk kawan baik mengalaminya. Kesian... tapi respect dgn dia, kuat semangat.

    ReplyDelete
  7. KESIAN KAT SAPA2 YG KENA KAN..HUHU

    ReplyDelete
  8. Masa pregnant anak 1st aku kena anemia nih.

    ReplyDelete
  9. Kalau Anemia ni boleh pengsan kan Mia...

    Syukur darah cukup hehe ...

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!