Skip to main content

Mangga Epal

Assalamualaikum....
Pernah makan buah mangga epal? mesti pernah kan.....hari tu dapat dua biji mangga epal dari kawan....napa ianya digelar mangga epal mungkin sebab rupa bentuk dan warnanya yang seakan-akan buah epal....kalau masa budak2 dulu selalu makan mangga ni masa buah dia masih muda lagi...sedap rangup dan ada rasa masam sedikit.....cuma yang payahnya getahnya tu...lepas makan mesti rasa gatal2 dibibir dan lidah...huhu
Kawan saya yang bagi ni orang chinese....dia ada pesan kalau makan buah ni jangan makan dengan sambal belacan...kalau makan juga, nanti buah pada musim akan datang mesti berulat dan tak cantik....betul ke tu sebab saya baru pertama kali dengar pantang macam ni.....






Rupa buah mangga epal tu.....yang kecik dah masak, yang besar tu masih nak kena peram lagi....


buah yang telah dipotong (sila abaikan potongan yang tidak kemas tu...hehe)....rasa dia memang manis dan sedap (^_^)

Comments

  1. owh...xpnh tau ade pntg larang cmtu..skng br tau..huhu

    ReplyDelete
  2. x sedaplah kalau x mkn dgn belacan..mmg betul ek pantang larang tu

    ReplyDelete
  3. sdpp mangga ni.

    kalau ima mkn jer ngn belcn. pastu tahun dpn tanya dia elok tk buah dia tumbuh hehehe

    ReplyDelete
  4. Rumah kakak dulu ada Mia tapi sebab dah terlalu besar terpaksa tebang sebab bimbang akarnya menjalar merosakkan porch rumah.

    Tapi pokok kakak dulu tak manis sangat.

    ReplyDelete
  5. Sedap jak nampak mangga tu.. nyum2..terliur..hehe:)

    ReplyDelete
  6. hmmm xpernah rasa lagi mangga epal..

    ReplyDelete
  7. sedap sgt mangga epal. kegemaran saya ni. hehehe. dpt mkn yg separuh masak lg sedap, rangup je. makan ngan kuah rojak, lagi terangkat. hehehe

    ReplyDelete
  8. my mom ada ckp mcm tu jg psl pantang tu.. tp yg tu mangga biasa bkn mangga epal ni.. so kami mmg nda pernah mkn mangga dr pokok yg kami tanam sama belacan.. hehehe.. so far, semua buah cantik2 belaka.. hihih..

    ReplyDelete
  9. Mira - sya pun tak pernah dengar...

    mamawaiz - mmg tak sedap tapi nak jaga hati kawan kan...ikut je lah

    iiima - klu tny balik kompom dia tak bagi dah mangga tu

    kakzakie - tak pernah ada pokok mangga ni...selalu minta kat makcik dulu...

    atie - mmg sedap dan manis

    C.M.A - pegi beli dan rasa...mesti nak lagi...hehe

    sue - cakap macam tu nak terkeluar air liur...emmm

    cik sumie - boleh :P

    anum - sedap...

    Just - ooo sya tidak pernah dengar bah pantang tu...huhu

    ReplyDelete
  10. mmg sedap..kalau dapat yg baru nak mask tu..crunchy gitew..

    ReplyDelete
  11. kami mmg selalu pantang macam tu, tak tau la... dulu ada pokok pauh epal ni lebat sgt depan umah, sampai tak habis makan. tu la bag kat orang sambil pesan minta pantang hehe.

    ReplyDelete
  12. salam kunjung kembali..:) terima kasih yer follow blog kak intan..wah mangga epal..sedap nih!

    ReplyDelete
  13. Sedapnya mangga epal. Kat umah saya dah kena tebang pokoknya.

    ReplyDelete
  14. Tak tau pulak pantang camtu..sini panggil pelam epal..sedapp..suke sgt..

    Folo ^^

    ReplyDelete
  15. salam nak tanya ada jual ke buah ni? kalau ada nak beli.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

Oriental Treasures, A Mid-Autumn Delicacy

Hilton hotels in Malaysia launched its national mooncake series, Oriental Treasures, with an enticing array of traditional baked varieties of classic and modern flavours - a celebration of culinary craftsmanship, fine quality and exquisite flavours. To top it as a festive centrepiece, this year’s national mooncake box design pays homage to the core of Chinese heritage.  Embellished in imperial red, the premium square box features a noble pair of red-crowned cranes amongst sacred clouds. Characteristically celestial, the golden full moon illuminates the scene, much like the celebrated baked mooncakes during Mid-Autumn festivities. The ornate die-cut window pane, inspired by the moon windows of Oriental architecture, offers a peek to the individual matte-finishing gold and red receptacles housing its respective mooncakes. As reunions and rituals take a different form this year, the mooncakes serve as a reminder to go back to basics. Eugene Oelofse, National Marketing Communications Direc