Skip to main content

Mangga Epal

Assalamualaikum....
Pernah makan buah mangga epal? mesti pernah kan.....hari tu dapat dua biji mangga epal dari kawan....napa ianya digelar mangga epal mungkin sebab rupa bentuk dan warnanya yang seakan-akan buah epal....kalau masa budak2 dulu selalu makan mangga ni masa buah dia masih muda lagi...sedap rangup dan ada rasa masam sedikit.....cuma yang payahnya getahnya tu...lepas makan mesti rasa gatal2 dibibir dan lidah...huhu
Kawan saya yang bagi ni orang chinese....dia ada pesan kalau makan buah ni jangan makan dengan sambal belacan...kalau makan juga, nanti buah pada musim akan datang mesti berulat dan tak cantik....betul ke tu sebab saya baru pertama kali dengar pantang macam ni.....






Rupa buah mangga epal tu.....yang kecik dah masak, yang besar tu masih nak kena peram lagi....


buah yang telah dipotong (sila abaikan potongan yang tidak kemas tu...hehe)....rasa dia memang manis dan sedap (^_^)

Comments

  1. owh...xpnh tau ade pntg larang cmtu..skng br tau..huhu

    ReplyDelete
  2. x sedaplah kalau x mkn dgn belacan..mmg betul ek pantang larang tu

    ReplyDelete
  3. sdpp mangga ni.

    kalau ima mkn jer ngn belcn. pastu tahun dpn tanya dia elok tk buah dia tumbuh hehehe

    ReplyDelete
  4. Rumah kakak dulu ada Mia tapi sebab dah terlalu besar terpaksa tebang sebab bimbang akarnya menjalar merosakkan porch rumah.

    Tapi pokok kakak dulu tak manis sangat.

    ReplyDelete
  5. Sedap jak nampak mangga tu.. nyum2..terliur..hehe:)

    ReplyDelete
  6. hmmm xpernah rasa lagi mangga epal..

    ReplyDelete
  7. sedap sgt mangga epal. kegemaran saya ni. hehehe. dpt mkn yg separuh masak lg sedap, rangup je. makan ngan kuah rojak, lagi terangkat. hehehe

    ReplyDelete
  8. my mom ada ckp mcm tu jg psl pantang tu.. tp yg tu mangga biasa bkn mangga epal ni.. so kami mmg nda pernah mkn mangga dr pokok yg kami tanam sama belacan.. hehehe.. so far, semua buah cantik2 belaka.. hihih..

    ReplyDelete
  9. Mira - sya pun tak pernah dengar...

    mamawaiz - mmg tak sedap tapi nak jaga hati kawan kan...ikut je lah

    iiima - klu tny balik kompom dia tak bagi dah mangga tu

    kakzakie - tak pernah ada pokok mangga ni...selalu minta kat makcik dulu...

    atie - mmg sedap dan manis

    C.M.A - pegi beli dan rasa...mesti nak lagi...hehe

    sue - cakap macam tu nak terkeluar air liur...emmm

    cik sumie - boleh :P

    anum - sedap...

    Just - ooo sya tidak pernah dengar bah pantang tu...huhu

    ReplyDelete
  10. mmg sedap..kalau dapat yg baru nak mask tu..crunchy gitew..

    ReplyDelete
  11. kami mmg selalu pantang macam tu, tak tau la... dulu ada pokok pauh epal ni lebat sgt depan umah, sampai tak habis makan. tu la bag kat orang sambil pesan minta pantang hehe.

    ReplyDelete
  12. salam kunjung kembali..:) terima kasih yer follow blog kak intan..wah mangga epal..sedap nih!

    ReplyDelete
  13. Sedapnya mangga epal. Kat umah saya dah kena tebang pokoknya.

    ReplyDelete
  14. Tak tau pulak pantang camtu..sini panggil pelam epal..sedapp..suke sgt..

    Folo ^^

    ReplyDelete
  15. salam nak tanya ada jual ke buah ni? kalau ada nak beli.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a