Skip to main content

Bila si Abang jadi cikgu

Assalamualaikum....

Semalam dalam kereta, perjalanan balik ke rumah dari tempat kerja, Shumi dan Shamzi yang duduk belakang mula bercerita2......mula-mula cerita2 biasa saja tapi lepas tu si Shamzi yang kuat bertanya mula menyoal si abang (Shumi) perkataan melayu ke bahasa Inggeris dan sebaliknya
Shamzi : apa epal dalam bahasa inggeris ?
Shumi : apple...
Shamzi : Nenas
Shumi : Pinaipel (sebutan si Shumi)
Saya menyampuk untuk betulkan : Pineapple
Shamzi : Ketam
Shumi : crab
Shamzi : Udang 
Shumi : Prawn

Semuanya ok saja.....sehinggalah

Shamzi : cat tu apa ? 
Shumi : selamba saja shumi jawab, cat tu kawan Umi.....(eeehh boleh pula ke situ, sebenarnya cat yang dimaksudkan oleh shumi tu ialah rakan saya dari sekolah menengah hinggalah sekarang ni si Cath @ Kay Masingan..dia pun aktif berblog juga...boleh jenguk blognya di sini )
Shamzi : ikan yang ada lampu di kepalanya tu apa dalam bahasa inggeris (ni kes tengo ikan laut dalam di discovery channel tu)
Shumi : the dark fish (tanya napa dia jawab macam tu, katanya ikan di dalam gelap)
Shamzi tidak jemu menyoal : Nasi lemak apa dalam bahasa inggeris ?
Shumi : Jawab dengan gaya paling konpiden..... Fat Rice
Umi dan Baba : ???? secara direct translationnya memang betul tapi kalau untuk dijawab dalam exam konpem salah.....hehe

Sedang dalam perbincangan serius......
 Muka Shamzi yang penuh dengan persoalan dan si Abang, Shumi setia memberi jawapan.....(^_^)



Comments

  1. salam sis mia
    SELAMAT PAGI CIKGU(bunyi nada upin dan ipin)

    ReplyDelete
  2. hahahaha..ingat jg dorang siapa si cat tu ah mia..eh jaga lah budak ni 2 orang saya cubit2 kalau jumpa..hahaha

    ReplyDelete
  3. aku-saya-alam - thanks sudi singgah sini....:D

    Mrs.Eady - betulkan nasi lemak is fat rice...hehehe

    Anum - hehe

    Kay - ya bah cath...sepantas kilat lagi shumi jawab, cath tu kawan umi....hehehe

    ReplyDelete
  4. haryati - budak2 zaman sekarang kan...hehe

    ReplyDelete
  5. Fat Rice?! Paling manang! :D

    ReplyDelete
  6. Just - kreatif bah konon jawapannya tu...hehe

    ReplyDelete
  7. Alahai so sweet of them..suka sgt M tengok dua beradik tu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang