Bila si Abang jadi cikgu - Mia - Memories of Mine

Latest

Tuesday, December 4, 2012

Bila si Abang jadi cikgu

Assalamualaikum....

Semalam dalam kereta, perjalanan balik ke rumah dari tempat kerja, Shumi dan Shamzi yang duduk belakang mula bercerita2......mula-mula cerita2 biasa saja tapi lepas tu si Shamzi yang kuat bertanya mula menyoal si abang (Shumi) perkataan melayu ke bahasa Inggeris dan sebaliknya
Shamzi : apa epal dalam bahasa inggeris ?
Shumi : apple...
Shamzi : Nenas
Shumi : Pinaipel (sebutan si Shumi)
Saya menyampuk untuk betulkan : Pineapple
Shamzi : Ketam
Shumi : crab
Shamzi : Udang 
Shumi : Prawn

Semuanya ok saja.....sehinggalah

Shamzi : cat tu apa ? 
Shumi : selamba saja shumi jawab, cat tu kawan Umi.....(eeehh boleh pula ke situ, sebenarnya cat yang dimaksudkan oleh shumi tu ialah rakan saya dari sekolah menengah hinggalah sekarang ni si Cath @ Kay Masingan..dia pun aktif berblog juga...boleh jenguk blognya di sini )
Shamzi : ikan yang ada lampu di kepalanya tu apa dalam bahasa inggeris (ni kes tengo ikan laut dalam di discovery channel tu)
Shumi : the dark fish (tanya napa dia jawab macam tu, katanya ikan di dalam gelap)
Shamzi tidak jemu menyoal : Nasi lemak apa dalam bahasa inggeris ?
Shumi : Jawab dengan gaya paling konpiden..... Fat Rice
Umi dan Baba : ???? secara direct translationnya memang betul tapi kalau untuk dijawab dalam exam konpem salah.....hehe

Sedang dalam perbincangan serius......
 Muka Shamzi yang penuh dengan persoalan dan si Abang, Shumi setia memberi jawapan.....(^_^)



14 comments:

  1. salam sis mia
    SELAMAT PAGI CIKGU(bunyi nada upin dan ipin)

    ReplyDelete
  2. hahahaha..ingat jg dorang siapa si cat tu ah mia..eh jaga lah budak ni 2 orang saya cubit2 kalau jumpa..hahaha

    ReplyDelete
  3. aku-saya-alam - thanks sudi singgah sini....:D

    Mrs.Eady - betulkan nasi lemak is fat rice...hehehe

    Anum - hehe

    Kay - ya bah cath...sepantas kilat lagi shumi jawab, cath tu kawan umi....hehehe

    ReplyDelete
  4. haryati - budak2 zaman sekarang kan...hehe

    ReplyDelete
  5. Fat Rice?! Paling manang! :D

    ReplyDelete
  6. Just - kreatif bah konon jawapannya tu...hehe

    ReplyDelete
  7. Alahai so sweet of them..suka sgt M tengok dua beradik tu..

    ReplyDelete

Komen seikhlas hati ... Thanks!