Skip to main content

Renung sejenak

Assalamualaikum....

Sumber : Facebook

Saya memang mahu anak-anak saya senang.....saya bahagia bila melihat mereka menari keriangan apabila mendapat benda yang mereka mahukan...mereka nak beg baru, saya belikan, mereka nak kasut baru, saya belikan, mereka nak pakaian baru, saya belikan, mereka nak alat permainan, nak makan aiskrim, nak jalan-jalan, nak itu, nak ini, saya memang turutkan....
TAPI ada ketikanya, kita harus biarkan anak kita berasa susah...biar mereka faham bahawa sesuatu itu tidak boleh diperolehi dengan mudah tanpa usaha...biar mereka belajar berdikari agar dewasa nanti boleh hidup di 'kaki' sendiri.....biar mereka tahu bahawa kebahagiaan itu bukan datang daripada kemewahan....

Note : peringatan untuk diri sendiri


Comments

  1. nice one!peringatan utk ku juga nie...

    ReplyDelete
  2. sama la..
    bila apa yang depa nak kita tak beli, rasa kesian pulak. sebab pi sekolah balik rumah cerita, kawa ada tu, kawan ada ni...dah dengar macam tu mesti la nak beli jugak untuk anak kita.

    ReplyDelete
  3. saya sgt setuju!
    kdg2 kita perlu biarkan mereka merasa sedikit kesusahan.
    itu yg saya didik anak2 saya juga.
    tapi kita kena bgtau kenapa itu x boleh, ini x boleh.
    baru diorg akan faham :)

    ReplyDelete
  4. Mrs.Eady - saling ingat mengingati kan...

    Mazliza - itulah pasal, anak saya pun selalu mengadu kawannya ada begini begitu, kita pun mesti belikan juga sebab kesian....

    fiza - =D

    Anum - =D

    Sue - ya....sekali sekala biar dorg rasa susah sikit tapi pada masa yang sama jelaskan kenapa kita buat begini...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Assalamualaikum STICKY POST UNTIL 20 NOV 2017. SCROLL DOWN FOR NEW ENTRY! Hi korang.  Seperti yang dijanjikan, dengan ini bermulalah Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun . Cara nak sertainya mudah sahaja :- Untuk penyertaan Blog Letak tajuk post GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN pastu copy image kat atas tu dan paste kat entri korang. Dalam post tu korang ceritalah serba sedikit tentang blog ni. Contoh? Cerita macam mana korang boleh kenal blog ni ... Ringkas-ringkas ja bah .. nda payah pun taip sampai 300 patah perkataan 😂 Kemudian publish ja. Dan komen entri penyertaan korang di post ni. Untuk penyertaan Facebook  Korang cari status tentang post ni di FB Page Mia Kassim Dot Com. Cerita serba sedikit tentang blog ni dan sharekan. Jangan lupa setkan ke Public. Komen kat status itu tentang penyertaan korang supaya Kmia boleh track. *yang ni pula tak paksa .. kalau sudi follow  IG MiaKassim  | follow  Twitter MiaKassim  | like  FB Page MiaKa

BRINGING YOU KAMPUNG FARE WITH JUADAH SUTERA!

Sutera Harbour Resort beckons you to welcome a new beginning with spiritual zeal and togetherness over a sumptuous authentic Kampung spread with Juadah Sutera, bringing back nostalgic childhood memories of kampung fare, at the Five Sails, The Magellan Sutera Resort. This scrumptious feast is available from the first to the last day of Ramadan month, every day from 6.00pm to 10.30pm.  The promotion includes a dedicated prayer room with prayer mats and onsite ablution facility for Solat Tarawih led by Imam and free parking. At RM99.00nett for adults and RM50.00nett for children (3-11 years old), the promotion requires advance bookings.  Make sure to catch the live cooking outdoor for Kambing Bakar ala Arab (daily) and Roti Arab. Be sure to grab a serving of Chicken Shawarna, delectable Lemang with Chicken Serunding and Apam Balik. Other stalls offer even bigger selections of spread including Malaysian’s favourites Penang Kuey Teow and Mee mamak-style, Ikan Asam Pedas, Ayam Masak Merah an

Resepi Kari Ketam Simple

Assalamualaikum. Lama tidak kongsi resepi walaupun kmia tidak lah berapa campen mo masak. Hehe Kali ni kmia kongsi resepi simple tapi sedap dan sebenarnya pertama kali kmia masak sendiri 😜 selalu tunggu mak yang masakkan saja.  Ni kira resepi campak-campak dan untuk mereka yang amatur dalam bidang masak-masak ja. Walaupun bahan-bahan simple tapi tetap mendapat pujian dari hubby dan anak-anak 🤭 Kari Ketam versi miakassimdotcom .. gitew Bahan-Bahan Ketam saiz sederhana (5 ekor) 1 kotak santan (yang kecil tu je) Bawang Merah dihiris Bawang Putih dihiris Halia dihiris Serbuk Kari Ikan (kmia guna jenama Babas) Sedikit cili giling (bagi dia pedas-pedas sikit) Asam jawa (kmia guna pes asam jawa Adabi) Daun Kari (tapi hari tu kmia masak tak ada simpan sebab tak sempat beli 😅) Tomato Bendi Garam dan Gula (secukup rasa) Minyak untuk menumis Cara Masak First2 memanglah ko kena siang ketam tu dulu. Dan pengakuan jujur 😂 ni pertama kali kmia siang