Skip to main content

Timbang Rasa lah......

Assalamualaikum n Halo....
.
Salam isnin semua....2 hari bercuti macam nda sedar jak....hari ni start lagi minggu baru....dan lebih kurang 5 hari lagi semua umat Islam akan mula berpuasa selama sebulan.....ok sebenarnya mo update sikit jek ni...mo kongsi satu cerita kunun, kemarin lebih kurang dalam jam 3 petang gitu kami satu family keluarlah kunun mo pegi beli barang2...on the way pegi KK tu dekat dengan jambatan roundabout simpang DBP tu tengo keta depan punyalah slow...apahal ni sebelah kanan lagi tu....adalah dalam 2 bijik keta depan kami tu terpaksa potong menggunakan jalan sebelah kiri....tinggal satu bijik keta depan kami, keta Viva color merah...punyalah slow gilak....saya tengo meter nda sampai pun 40kmj.....ingatkan ketanya rosakkah atau drivernya seorang warga emas....kalau bilang P pun tidak juga.....saya memanjangkan kepala sedikit 'menyubuk' kunun kenapa keta depan tu slow betul.....rupa2nya drivernya seorang lelaki lebih kurang berumur 30-an, sedang siuuuukkkk bertelepon sambil satu tangan jak memegang stereng keta......saya bagitau hubby....hubby terus bunyikan hon...saya tengo lelaki tu terkejut sikilah tapi yang bikin panas macam dia tida tahu apa yang dia suda buat...masih juga dia bertelepon dan memandu perlahan sebelah kanan....kami malas mo sedarkan orang yang jenis tidak bertimbang rasa ni...terpaksa guna lorong kiri untuk memotong 'orang x sedar diri' tu....
.
Apa yang saya mo sampaikan kunu (eeehh macam mo berceramahlah pulak), kita sama2 guna jalan raya dan tahu undang2 yang patut di patuhi kan...bertimbang rasalah sikit...lorong kanan tu untuk memotong, kalau mo pandu slow macam kura-kura, ikutlah sebelah kiri..Kalaupun mo ada hal yg mesti gunakan telepon gunalah handsfree atau berhenti di tepi....tapi kadang2 ada juga kawan2 saya disekeliling (bukan menyindir sesapa) kalau di tanya napa bawa slow sebelah kanan, jawapan -> ikut suka hati akulah, aku bayar cukai jalan jugak !!!! emmm taulah ko bayar cukai jalan tapi pengguna jalan raya yang lain juga bayar cukai jalan dan tahu Undang-Undang...BERTIMBANG RASALAH....ok peace (^_^)

Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a