Skip to main content

Ramadan ke-2......

Assalamualaikum....
.
Hari ni hari kedua umat Islam berpuasa.......saya macam biasa juga cuma pertama Ramadan banyak dugaan datang....mungkin Dia ingin menguji kami sekeluarga.....sehari sebelum berpuasa anak saya yang kecil sekali tu demam dan selsema.....kemudian malam sebelum 1 Ramadan tu, anak saya yang sulung tu pula demam....suhunya tinggi sampai dekat 40'c.....terpaksa hubby bawa pegi hospital malam tu juga.....orang lain sedang sibuk menyediakan makanan untuk bersahur, saya ngan hubby risau tengo anak-anak demam.....makan pun macam nda berselera suda......
.
Bisuknya pula semasa on the way mo pegi beli makanan untuk berbuka....kami sekeluarga terlibat dengan kemalangan....ini gara2 mo mengelak seorang lelaki yang suka hati mak bapa dia saja meyeberang jalan......akibatnya kami tida sempat mengelak keta depan yang tiba2 brek secara mengejut....hubby terpaksa pusing ke kiri supaya keta kami tidak berlanggar depan....nasib baik tida keta dibelakang masa tu....kalau tidak....emmmm nahuzubillah min zalik.....alhamdulillah.....saya bersyukur kami sekeluarga tida apa2...cuma anak saya yang sulung jak yang terpelanting ke depan semasa brek mengejut sebab dia sedang tidur masa tu...tapi syukurlah dia tida apa2...cuma dia menangis mungkin kerana terkejut.....kalau ikutkan undang2 jalan raya memang kami yang bersalah sebab langgar keta yang depan tu tapi nasib baik orang tu baik hati....dia pun mengaku salah juga sebab brek secara mengejut...gara2 mo mengelak lelaki yang melintas jalan tu juga rupanya....hubby dan tuan punya keta yang kami langgar tu kira settle luar jak...masing2 salah.....lepas tu kami balik rumah jak terus....mood semua lari....buka puasa pun minum air sarsi jekkk.....nasib baik juga saya sempat tapau dua bungkus nasi kuning sebelum accident tu....itu jeklah juadah buka puasa pertama kami.....
.
Sekarang ni sedang pikir lagi ni....mo baiki keta yang kemek tu....cermin sisi sebelah kiri tercabut...bumper tepi sebelah kiri tu pun dah kemek...pintu penumpang depan nda dapat buka...tapi nasib baik rosak 'badannya' jek....kalau melibatkan enjin...abislah budget raya tahun ni......pengajarannya...hati2 di jalan raya, malang memang nda berbau.....lengang2 jalan pun bole accident....tapi apa2 musibah yang berlaku tu mesti ada hikmah di sebaliknya kan.....(^_^)

Comments

  1. ayoyoyo..nsb baik kamu sekeluarga x apa2 mia. Syukur lah. Apa pun kena lebih berhati-hati lah kan..selamat berpuasa mia n sekeluarga..:)

    ReplyDelete
  2. ya bah cath...nasib baik tida apa2...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a