Skip to main content

Bubur Ayam versi Baba.......

Salam semua.......
Hari ni mo share resepilah pulak....tapi resepi ni special sikit sebab my hubby yang masak......nda tersangka pula dia ada bakat terpendam....sedapppppp (ikhlas puji ni, betul2 sedap)...resepi ni simple jek...sesuai di makan seisi keluarga......Bubur Ayam versi Baba
Bahan-Bahan :-

  1. Beras (bahan wajib mesti ada)
  2. Ayam (dua ketul paha tu cukuplah......yg penting buang bahagian yang berlemak...nda pasal2 kita makan bubur berminyak)
  3. 2 ulas bawang putih diketuk jak...
  4. Halia di hiris2 memanjang (kurus2 panjang gitu)
  5. Lada Putih
  6. Garam
  7. Serbuk Perasa
Cara-cara memasaknya :-
 Rendam beras dalam air dalam 15 minit gitu....kemudian masak atas api sederhana....masukkan ayam, bawang putih dan halia tadi......masak bubur ni mesti selalu di jaga dan di gaul takut kering pulak airnya....tunggu beras tu jadi bubur dan ayamnya kira2 menjadi empuk, pastu barulah tambahkan lada putih, garam dan serbuk perasa secukup rasa....dah siap...simple jak kan tapi memikat selera.......

 
 tada..!!!!!....walaupun nampak macam kosong jek....tapi sedap dan mudah disediakan......

 

Comments

  1. wah ada bakat memasak pula si dzul tu. Bah lain kali saya datang minta makan bubur dia...hehhe

    ReplyDelete
  2. ya bah cath....balik keja saya tercium2 suda bau harum masakan...rupa2nya dia datang angin mo masak bubur...nasib sedap....

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a