Skip to main content

Syukur.............

Assalamualaikum dan Halo.............

25hb yang lalu, saya berasa cemas seketika.....kenapa ? balik dari keja ambil baby Damia dari nursery seperti biasa.....tapi saya heran napa baby Damia tida seperti selalu, lemah dan mengerang perlahan seperti orang dalam kesakitan...pegang badannya...panas....baby Damia demam....saya cemas dah masa tu,  dalam pada masa yang sama geram dengan penjaganya sebab tida bagitau awal2 baby Damia demam.....setiap hari saya suda pesan dengan penjaganya, kalau demam saja terus inform saya atau babanya.....kepada mereka yang bergelar ibu bapa tentu tahu napa saya cemas tul....kerana perkara yang paling membimbangkan ialah apabila anak2 kecil mengalami demam panas....banyak kesan buruk yang terjadi kalau lambat di rawat.....kami terus bergegas ke Hospital Likas, baby Damia masuk wad kecemasan.....suhunya pada masa tu 38.3 'c.....suhu yang  tinggi untuk baby yang baru berumur 3 bulan......doktor masukkan ubat dalam punggung baby....pastu nurse yang ada di situ lapkan badan baby Damia untuk turunkan suhunya......nasib baik, dalam 20 minit kemudian suhu baby Damia turun.....syukur alhamdulillah......sangat2 berterima kasih ngan doktor dan nurse yang membantu pada masa tu......
Hari ni....baby Damia dah ok sikit....cuma masi batuk dan suaranya pun tida berapa keluar....kesian tengo bila dia menangis, berabis teriak tapi suara tida keluar.....macam uminya ni mo ikut menangis....semoga cepat sembuh ya anakku......sayang my Baby Damia........
Ni mo kongsi sedikit tips penjagaan jika anak anda demam :-

  1. Jangan selimutkan anak, kalau bole buka baju seketika untuk turunkan suhu....memang kesian tengo dorg kesejukkan tapi mo turunkan suhu dengan cepat terpaksa buat begitu......
  2. Lap badan anak dengan air suam terutamanya bahagian2 badan yang berlipat contohnya leher, celah ketiak, lutut dan yang paling penting bahagian kepala.
  3. Beri makan ubat demam (paracetamol) tapi kena ikut arahan doktor lah.....sukatan ubat adalah berdasarkan berat badan anak kita....
  4. kalau jaga anak demam di rumah sentiasa cek suhu badannya...kadang2 suhu mereka akan naik secara mendadak....sebab itu setiap ibu bapa harus menyediakan sekurang2nya satu penyukat suhu di rumah.
Tips2 di atas adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri....yang lain kena tanya doktor atau mereka yang lebih bertauliah.....ok (^_^)


Comments

Popular posts from this blog

Telefilem Takbir Suci 1, 2, & 3

Assalamualaikum..... . Kalau mo dekat2 raya ni, wajib ada drama dan telefilem berkaitan ngan puasa dan raya...tak kisahlah drama komedi ke atau drama yang menyayat hati...yang sedih2 buat kita menangis pun ada.... Saya sebenarnya bukan peminat drama melayu tetapi kalau drama atau telefilem yang ada kaitan ngan raya ni mesti saya tengo...terutamanya drama yang memerlukan kita mengawal emosi sedih dan marah.....ada satu telefilem yang sangat saya geram bila menontonnya tapi saya mesti tonton sampai habis.....telefilem ni actually lama dah keluar macam 3 4 tahun yang lepas tapi setiap tahun masa mo raya Astro mesti tayangkan balik telefilem ni....TAKBIR SUCI 1, 2 & 3.....lakonan si Raja Azura sebagai Kak Nora yang teramatlah zalim ngan anak2 yatim tu...kalau sapa2 yang pernah tengo drama ni mesti geram abislah ngan si Nora ni...kalau ada depan mata macam mo tempeleng2 jak muka si Nora tu.....jahat yang teramat jahat.....dalam erti kata yang lain lakonan si Raja Azura memang menjadi

Makan atas air | Restoran Terapung Fazdla Tuaran

Assalamualaikum Hi korang ! Ok Kmia nak kongsi satu lagi tempat makan yang best, sedap dan mantap gitu dengan harga yang amat berpatutan. Kan Sabah terkenal dengan restoran seafoodnya yang fresh dan murah-murah gitu. So yang ni kira salah satu pilihan restoran yang korang boleh pergi. Dahlah harga sangat berpatutan, menunya pula memang sedap-sedap belaka. Confirm puas hati. Kmia dan family dah dua kali makan di sini dan memang tidak mengecewakan.  Lokasi  restoran ni ? Terletak di area Tuaran. Korang cari saja jalan menuju Shangri-La Pantai Dalit Beach Resort tu. Korang nampak pintu gerbang masuk ke hotel .. Jangan masuk 🤣 korang ikut jalan kiri .. hehe kan korang nak makan seafood 😜. Korang jalan jak terus dan akan terjumpa signboard Trayong Eco Fishing Point. Kat situlah terletaknya Restoran Terapung Fazdla ni. Sebelum masuk ke restoran, korang nikmati dulu view di sekeliling restoran ni. Nama pun restoran terapung kan so kedudukannya mesti di atas air

Teh Madras

Assalamualaikum.... . Hari ni mo share minuman kegemaran my hubby yang selalu dia order kalau makan di kedai makan India....tidak lain tidak bukan Teh Madras... . . actually teh ni sama dengan teh tarik yang lain tapi yang membezakannya, susu cair digunakan menggantikan susu pekat tu....rasanya tidaklah terlalu berlemak oleh susu tetapi orang bilang sangat ummpphh dan kawww oleh rasa teh tu...my hubby ada jugalah kunun selidik2 daripada tukang membuatnya itu...alah orang2 dari India tu....dorg cakap kalau di India teh madras ni menggunakan susu kambing tapi disebabkan di Malaysia ni susu kambing jarang ada dijual dan mahal, dorg ambil pendekatan yang lain dengan menggantikannya kepada susu cair tu....tapi bukan semua teh madras ni sedap rasanya, mesti ikut juga tangan yang membuatnya....setakat ni teh madras yang paling ummpph sekali ada dekat Akmal Curry House & Restaurant sana Sulaman Central (berdepan dengan Taman Indah Permai, Jalan Sulaman)....sapa2 yang tinggal dekat a