Syukur............. - Mia - Memories of Mine

Latest

Saturday, January 28, 2012

Syukur.............

Assalamualaikum dan Halo.............

25hb yang lalu, saya berasa cemas seketika.....kenapa ? balik dari keja ambil baby Damia dari nursery seperti biasa.....tapi saya heran napa baby Damia tida seperti selalu, lemah dan mengerang perlahan seperti orang dalam kesakitan...pegang badannya...panas....baby Damia demam....saya cemas dah masa tu,  dalam pada masa yang sama geram dengan penjaganya sebab tida bagitau awal2 baby Damia demam.....setiap hari saya suda pesan dengan penjaganya, kalau demam saja terus inform saya atau babanya.....kepada mereka yang bergelar ibu bapa tentu tahu napa saya cemas tul....kerana perkara yang paling membimbangkan ialah apabila anak2 kecil mengalami demam panas....banyak kesan buruk yang terjadi kalau lambat di rawat.....kami terus bergegas ke Hospital Likas, baby Damia masuk wad kecemasan.....suhunya pada masa tu 38.3 'c.....suhu yang  tinggi untuk baby yang baru berumur 3 bulan......doktor masukkan ubat dalam punggung baby....pastu nurse yang ada di situ lapkan badan baby Damia untuk turunkan suhunya......nasib baik, dalam 20 minit kemudian suhu baby Damia turun.....syukur alhamdulillah......sangat2 berterima kasih ngan doktor dan nurse yang membantu pada masa tu......
Hari ni....baby Damia dah ok sikit....cuma masi batuk dan suaranya pun tida berapa keluar....kesian tengo bila dia menangis, berabis teriak tapi suara tida keluar.....macam uminya ni mo ikut menangis....semoga cepat sembuh ya anakku......sayang my Baby Damia........
Ni mo kongsi sedikit tips penjagaan jika anak anda demam :-

  1. Jangan selimutkan anak, kalau bole buka baju seketika untuk turunkan suhu....memang kesian tengo dorg kesejukkan tapi mo turunkan suhu dengan cepat terpaksa buat begitu......
  2. Lap badan anak dengan air suam terutamanya bahagian2 badan yang berlipat contohnya leher, celah ketiak, lutut dan yang paling penting bahagian kepala.
  3. Beri makan ubat demam (paracetamol) tapi kena ikut arahan doktor lah.....sukatan ubat adalah berdasarkan berat badan anak kita....
  4. kalau jaga anak demam di rumah sentiasa cek suhu badannya...kadang2 suhu mereka akan naik secara mendadak....sebab itu setiap ibu bapa harus menyediakan sekurang2nya satu penyukat suhu di rumah.
Tips2 di atas adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri....yang lain kena tanya doktor atau mereka yang lebih bertauliah.....ok (^_^)


No comments:

Post a Comment

Komen seikhlas hati ... Thanks!